29 / 04 / 2024

Faizsiz konutta sözleşme sınırı 7.2 milyon liraya yükseltildi!

Faizsiz konutta sözleşme sınırı 7.2 milyon liraya yükseltildi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yayımlanan yönetmelikle faizsiz konutta sözleşme sınırı 7.2 milyon liraya yükseltildi...



Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB), tasarruf finansman sektörünün gelişimi, ihtiyaçlarının belirlenmesi ve karşılaştığı sorunların çözülmesi amacıyla ilettiği görüşlerini değerlendiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yayımladığı yönetmelikle sektörün büyümesinin de önünü açtı. Tasarruf sahiplerine ek haklar tanınan söz konusu yönetmelikle, konut ve araçtaki sözleşme sınırları farklılaştırılarak artırıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) tasarruf finansman sektörünün büyümesi, ihtiyaçlarının belirlenmesi ve karşılaşmış olduğu sorunların çözülmesi adına ilettiği önerilerini inceleyerek, “Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik”te değişiklik yaptı.

Faizsiz konutta sözleşme sınırı 7.2 milyon liraya yükseltildi!

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emre Ballı, tasarruf finansman sektörünün gelişimine yönelik uzun zamandır üzerinde çalıştıkları görüşlerini gerekçeleri ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na sunduklarını kaydederek, “BDDK’nın önerilerimizi incelerek hazırladığı ve Resmî Gazete'de yayımlanan Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te müşteri haklarının korunması, konut ve araçtaki sözleşme sınırlarının farklılaştırılarak artırılması, risk grubu ve mensuplarına ilişkin sınırlamaların getirilmesi, tasarruf fon havuzlarının değerlendirilme ve dağıtım esasları ile mali rasyoların güncellenmesi konuları ele alındı” diye konuştu.

FKB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emre Ballı, “Son dönemlerde gayrimenkul ve araç fiyatlarındaki artış, 1 milyon Türk Lirası sözleşme sınırlarının artırılması ihtiyacını da zorunlu kıldı. Söz konusu yönetmelik ile sözleşme tavanları TÜİK’in Aralık 2023 ÜFE oranı olan yüzde 44,22’ye göre artırılarak, konut için 7 milyon 211 bin liraya ve taşıt için de 2 milyon 884 bin 400 liraya çıkartıldı. Yine müşteri haklarının daha şeffaf bir biçimde ele alınması, risk grubu tanımının getirilmesi ve finansal rasyoların gözden geçirilmesi, sektörümüze ve tüm paydaşlarımıza olumlu katkı sağlayacak” dedi.

Diğer bir taraftan söz konusu yönetmelik ile tasarruf finansman müşterilerinin uzaktan sözleşme yapmasının da önü açılmış oldu. Tasarruf finansman müşterisinin tahsisata hak kazanmasından sonra ödemesinin en geç bir ay içinde gerçekleştirilmesi gerektiği hüküm altına alındı. Müşterilere, tasarruf finansman sözleşmesinin tasarruf dönemi bitimine kadar konut, çatılı iş yeri ya da taşıttan oluşan finansman konusunu bir defaya mahsus olmak üzere değiştirebilme hakkı tanındı. Ayrıca tasarruf finansman sektörü için ilk kez risk grubu tanımlaması yapılan yönetmelikle risk yoğunlaşmasını önlemek için şirketlerin, risk gruplarına ve kendinin dahil olduğu risk grubu ile mensuplarına sağlayabileceği finansmanlara ilişkin usul ve esaslar da belirlendi.
 

Son dakika! Dolar 30 TL eşiğini geçti! Dolar yatırımcıları müjde! 11 Ocak 2024 dolar/TL kuru!

2023'te 111 bin esnaf kepenk indirdi!

Hükümetten emekliye ek zam için flaş açıklama: Kanun teklifi geliyor! Resmen tarih verildi! 


Geri Dön