30 / 04 / 2024

Fannie Mae ve Freddie Mac iflastan kurtulmaya çalışıyor

Fannie Mae ve Freddie Mac iflastan kurtulmaya çalışıyor

Obama hükümeti, batma tehlikesiyle karşı karşıya olan mortgage şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac'i iyi ve kötü şirketler olarak parçalara ayırıp iflastan kurtarmaya çalışıyor



ABD Yönetimi, sorunlu mortgage devleri Fannie Mae ve Freddie Mac'de bulunan problemli kredileri çekip alarak, emlak sektörüne hizmet verecek yeni bir kredi sistemi yaratmaya çalışıyor.
ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un haberine göre, iki şirketin sorunlu kredileri hükümetin kontrolü altında bulunan finansal kuruluşlara aktarılacak ve kredilerin tahsil edilme sorumluluğu ABD yönetimine geçmiş olacak. İki mortgage şirketi, böylelikle iyi ve kötü şirketler olarak parçalara ayrılacak ve iki iyi  şirket faaliyetlerini sürdürecek.
Bu konuda anlaşmaya varılması halinde iki şirketin emlak sektörüne ilişkin kredi mekanizmasının tekrar düzgün bir şekilde çalışmaya başlayacağı bunun da tüketici güvenini artırıp emlak sektörüne hız kazandırması bekleniyor.
ABD'nin sorunlu otomotiv şirketi General Motors'da iyi ve kötü şirket olarak ikiye ayrılmış, şirket sorunlu varlıklardan kurtularak iflas koruma başvuru sürecinden çıkmayı başarmıştı.

Kredinin yüzde 40
Fannie Mae ve Freddie Mac, ABD'deki tüm konut kredilerinin yüzde 40'ına denk düşen konut kredisi borcunu elinde tutuyor ya da garanti ediyor.
Bu nedenle her iki şirket kritik öneme sahip. Fannie Mae ve Freddie Mac, Eylül 2008'de devletleştirilmiş ve ABD hükümeti tüm sorumluluğu üzerine almıştı. ABD yönetimi, sorunun çözümüne ilişkin kalıcı çözüme yönelik doğru formülün bulunması için o dönemden bu yana çaba sarfediyor.
Radikal


Geri Dön