Genel

Faruk Göksu: Kentsel dönüşüm projeleri bütüncül olmalı!

Şehir plancısı ve A. Faruk Göksu, İstanbul’un kentsel dönüşümü için 10 temel ilkeyi belirleyerek dönüşüm anlamında yapılması gerekenleri sıraladı. Sistematik bir yaklaşım sergileyen Göksu, fikirler

Şehir plancısı ve A. Faruk Göksu, İstanbul’un kentsel dönüşümü için 10 temel ilkeyi belirleyerek dönüşüm anlamında yapılması gerekenleri sıraladı. Sistematik bir yaklaşım sergileyen Göksu, fikirlerini şöyle sıraladı:
1.Dönüşüm Senaryosu (6K): Kimlik, kapasite, kaynak, kalite, katılım ve kurgu (6K) temaları çerçevesinde bir bütüncül bir ‘dönüşüm senaryosu’ yazılmalı.
2.Stratejik Planlama (6E): Ekonomi, eşitlik, ekoloji, etkin olma, elde edilebilirlik ve entegrasyon (6E) temel ilkelerini kapsayan bir ‘stratejik ve eylem planlama’ süreci, klasik imar planı anlayışı yerine geçmeli.

3.Uzlaşma Yönetimi (6B): Katılımın seviyesinin artırılması için bilgilendirme, bilinçlendirme, buluşma, beklenti, ‘belirsizlik ve ‘benimseme’ (6B) bileşenlerini içeren süreç iyi yönetilmeli.
4.Proje Ortaklığı: Kamu, özel ve sivil örgütler arasında proje bazında işbirliği ortamları yaratılmalı ve ortaklıklar oluşturulmalı.
5.İstanbul Afet Riskleri Azaltma Yasası: İstanbul’u bekleyen deprem riskini de dikkate alarak ‘Dönüşüm Yasası’ yerine ‘İstanbul Risk Azaltma Yasa Taslağı’ hazırlanmalıdır.
6.Kentsel Dönüşüm Fonu: Toplu konut fonuna benzer bir kentsel dönüşüm fonu ise özellikle gelir seviyesi düşük yurttaşlarımızın kredi alma potansiyelini artırması ve yerel odaklı dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesi açısından önem kazanmalı.
7.Yenilikçi model ve teknikler: İmar haklarının ‘Transferi’ ve ‘Menkulleştirilmesi’ yöntemleri önem kazanmakta. Ayrıca, Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) yerine Proje Ortaklık Payı (POP) kamu tarafından alınmalı.
8.Değer Paylaşımı: Dönüşüm projelerde yaratılan ‘artı değer’, özellikle toplumsal ve ekonomik projelerin geliştirilmesi ve yer değiştirmenin minimize edilmesinde finans desteği olarak kullanılmalı.
9.İmar Bonusu: İmar bonusları, ada bazında birleşme, yapı çekme mesafesinin yola terk edilerek dar yolların genişlemesi, yeşil, park ve donatı gibi kamusal alan yaratma ve açık-kapalı otopark yapılması koşulları dikkate alınarak,  riskli yapıların yeniden yapımına finans desteği sağlamak için verilmelidir. İmar haklarının satışına izin verilmeli.
10.Yerel Girişime DESTEK: Gönüllülük esaslı ‘yerinde dönüşüm’ modelinin yaratılması için; Demokrasi, Ekonomi, Strateji, Toplum, Eşitlik ve Katılım konularında yaşayanlara DESTEK sağlanmalı.