Fatih Belediyesi Loncanın çehresi değişiyor!
Fatih Belediyesi ve Terraco Türkiye işbirliği ile ağırlıklı Roman müzisyenlerin yaşadığı ve İstanbul’un en eski mahallelerinden Lonca’nın çehresi değişiyor
Fatih Belediyesi ve Terraco Türkiye işbirliği ile ağırlıklı Roman müzisyenlerin yaşadığı ve İstanbul’un en eski mahallelerinden Lonca’nın çehresi değişiyor. Lonca Bölgesi Sağlıklaştırma Projesi’nin tanıtımı, Kundakçı Sokak üzerinde düzenlenen törenle yapıldı.
Törene Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Terraco Türkiye Genel Müdürü Rauf Göktaş, Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır, AK Parti Fatih İlçe Başkanı Ahmet Hamdi Görk, Belediye Başkan Yardımcıları, Terraco Türkiye yöneticileri ve çok sayıda davetli ile Lonca’da oturan Roman vatandaşlar katıldı.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Tarihi Yarımada Fatih’te gerçekleştirdikleri projelerden bahsederek, ilçenin turizm potansiyelinin arttırılmasına yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini anlattı. Başkan Mustafa Demir, “8500 yıldır insanların yerleşmek için tercih ettikleri yegâne yer olan Fatih’te, yerin üstü kadar altı da hazine… Biz, bu potansiyeli iyi değerlendirebilir ve ayağımıza kadar gelen turistleri İstanbul’da bir gün daha kalmaya ikna edebilirsek, o zaman şehrimiz, ülkemiz o oranda daha da zenginleşecektir. Bu nasıl olacak Turistlerin görmek isteyeceği değerler ön plana çıkartılarak. Eski Türk evlerinin, hatta mahallesinin güzel bir örneği olan Lonca Mahallesi de yabancıların görmek isteyebileceği değerlere sahip… Bu nedenle Fatih Belediyesi olarak biz sadece Sultanahmet Meydanı’nı, Laleli’yi, Sirkeci’yi, Kapalıçarşı’yı değil; eski mahallelerimizi de yeniliyoruz. Bu mahallede ve Divanyolu’nda, Ordu Caddesi’nde, Vatan Caddesi üzerinde olduğu gibi bina cephelerini düzenleyerek, Tarihi Yarımada’nın mimari yapısına uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Fatih sizin, bizim, hepimizin yegâne evi. Biz bu evi korumalı ve yaşatmalıyız. Evimize gelen konuklara da güzel, temiz, kendimiz gibi samimi dünyamızı gösterelim.” dedi
Terraco Türkiye Genel Müdürü Rauf Göktaş, Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı 1988 yılından bu yana sektöründe her zaman ilklere imza atan Terraco’nun yürüttüğü bu sosyal sorumluluk kampanyasıyla da sektörü bu yönde harekete geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Göktaş , “ülkemize güçleri ve faaliyetleri oranında belirli bir katma değer yaratan biz üreticilerin bir önemli görevi de sosyal sorumluluk içeren, halkın yaşamı ve sosyal refahını arttıran, mevcut veya olası bir eksikliği giderebilen her türlü projede kar gözetmeksizin paydaş olmaktır. Bu paydaşlık içerisinde de, ne bugünle yarın arasında ne de şirket çıkarıyla toplum çıkarı arasında tercih yapmak zorunda kalınmaması gerekir. Bizler de yaratıcılığımızı kullanarak; bir yandan hem bugünü hem yarını, diğer yandan da, hem şirketin hem de toplumun çıkarını koruyan çözümler sunmak ve sosyal sorumluluk gerektiren projeleri yürüten kurum ve yerel yönetimlerin yanında yer alarak bu sorumluluğu paylaşmak zorundayız. Terraco A.Ş. olarak insana ve çevreye olan duyarlılığımızı böylesine saygın bir projede bir kez daha ortaya koyabilme şansına sahip olmaktan dolayı duyduğumuz heyecan ve onuru bir kez daha vurgulamak isterim.” şeklinde konuştu. Böyle bir sosyal sorumluluk projesine katılma şansı verdikleri için Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e teşekkür etti.
Fatih Belediyesi tarafından bölgedeki sokakların altyapı ve zemin döşemeleriyle ilgili çalışmalar yapılırken, İsveçli boya ve ısı yalıtım markası Terraco ise tarihi binaların dış cephelerindeki uygulamalarıyla dikkat çekti. Terraco Türkiye “Terraco tarihi renklendiriyor” adını verdiği sosyal sorumluluk kampanyası çerçevesinde, 2010 Kültür Başkenti seçilen İstanbul’un en eski mahallelerinden Lonca mahallesinin ruhuna yakışır renklere bürünmesini sağlıyor. Nisan ayına tamamlanması planlanan projenin hedefinde yıpranan, unutulan tarihi semtleri gerçek ruhuna ve turistik değerlerine kavuşturmak yatıyor…
Fatih Belediyesi’nin Tarihi Yarımada da yer alan Haliç kıyısındaki Ayvansaray, Fener ve Balat bölgelerinde gerçekleştirdiği tarihi ve kültürel dokunun korunması, yaşatılması ve bugünkü standartlarda yaşanabilir hale gelerek, gelecek kuşaklara ulaşması için yürüttüğü yenileme çalışmalarında da ilham aldığı bir proje geliştirdi. Fatih Belediyesi’nin başlattığı bu projeye, Terraco Türkiye de tarihi semt Balat’ın hemen yanı başında konumlanan, çoğunluğu Roman müzisyenlerinin yaşadığı tarihi evler ve tarihi binalarla sarılı Lonca Mahallesi’nin boya sponsoru olarak bölgeyi gerçek ruhuna kavuşturmak için kolları sıvadı. Proje kapsamında toplam 37.425 m2 alan içinde, 19 adada, yaklaşık 350 yapıya Terraco boyanın sponsorluğunda yenileme yapılacak. Alanda bugüne kadar 97 evin boya-badana çalışmaları Fatih Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü ekiplerince yapıldı. Ayrıca gereken binalara sıva, tarzını yitirmiş evlere kat söveleri de eklendi. Cephe yenilemesi kapsamında, evlerin kapı ve pencerelerinin yağlıboyaları ile çatı ve yağmur boruları yenilemesi de yapıldı. Geri kalan evler, zemin yenileme, kaldırım ve çevre düzenlemesi de geçtiğimiz yıl Balat Sahili’nde büyük bir coşkuyla kutlanan 8 Nisan Dünya Roman Günü’ne kadar tamamlanması hedeflenmektedir.
Bölge halkının büyük bir heyecanla sonuçlanmasını beklediği proje ile mahalle turistik açıdan da bir cazibe merkezi haline gelecek. Projenin ilk ayağı olan Kundakçı Sokak’ta canlı tonlarda rengarenk boyanan binalar göze hoş gelen görüntüler sergiledi. Proje çerçevesinde tüm bölgenin bu şekle dönüştürüleceğinin müjdesi, beraberinde semt sakinleri tarafından heyecanlı bir bekleyişi getirdi. Mahallelinin proje tanıtımına sevinci ise görülmeye değerdi.
Oldukça renkli geçen açılış programına, Lonca Mahallesi’nin hala kendi kültürünü ayakta tutan Roman vatandaşları da katıldı. Programda Fatih Belediyesi Ahırkapı Roman Orkestrası da bir konser verdi. Bölgede moda evi bulunan romanların modacısı ve şarkıcı Kobra Murat da orkestraya eşlik ederek söylediği şarkılarla hem davetlileri, hem de semt sakinlerini eğlendirdi.
Tarihe tanıklık eden Lonca Mahallesi…
Fatih Sultan Mehmet’in, 1453’de İstanbul’u fethinden sonra, Bizans döneminde çökmeye başlayan şehri canlandırmak amacıyla farklı bölgelerde yaşayanları İstanbul’a davet etmesiyle, İstanbul’a gelen Romanların bir kısmı Ayvansaray’da Lonca Mahallesi’ni kurarken, bir kısmı da Edirnekapı’da surların dışındaki bir alana yerleşir. Daha sonra surların dışındaki Romanlar, Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasıyla Vatan Caddesi’nin üzerinden geçen Bayrampaşa Deresi çevresine, 1950’li yıllarda da Vatan Caddesi’nin yapımı nedeniyle bir kısmı Sulukule’ye yerleşirken, bir kısmı da Türkiye’nin çeşitli bölgelerine dağılır. Lonca Mahallesi ise Romanların kültür, gelenek ve hepsinden önemlisi sanatlarını icra ettiği mekan olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Mahalle Roman kültürünü izleme olanağı veren açık hava müzesi hüviyetindedir… Tabii zaman içinde bölgede bulunan birçok binada yıpranmalar meydana geldi. Terraco, İstanbul’da tarihi yaşayan ve hala canlılığını kaybetmeyen bir mahalle ile ilgili sosyal sorumluluk içerisinde bir proje arayışındayken, Fatih Belediyesi’nin başlattığı ve Lonca mahallesinde gerçekleştirdiği projeye katkıda bulunma kararı aldı. Bu kapsamda ortak yapılan çalışma ile bölge Roman kültüründen alışık olunan capcanlı renk binalarla buluştu. Yaklaşık 8 bin metrekarelik alanın yolları, çevre düzenlemeleri ve bina cephelerinin tamamıyla yenilenmesinin 8 Nisan Dünya Roman Gününe kadar sonuçlanması hedefleniyor.