29 / 04 / 2024

Fatih Belediyesi'ne sit alanında inşaattan dolayı soruşturma mı açılacak?

Fatih Belediyesi'ne sit alanında inşaattan dolayı soruşturma mı açılacak?

İstanbul’da tarihi surların dibinde yer alan, 1500 yıllık Yedikule Bostanları şantiye alanına çevrildi. Arkeologlar, Fatih Belediyesi hakkında sit alanında izinsiz inşaat yaptığı gerekçesiyle soruşturma açılmasını talep etti.



İstanbul’da tarihi surların dibinde yer alan, kentsel tarımın ilk örneklerinden olan 1500 yıllık Yedikule Bostanları şimdi de mıcır dökülerek şantiye alanına çevrildi, surların dibine de asfalt döşendi. Olayın ardından gelen tepkiler üzerine şantiye şimdilik durduruldu. Arkeologlar, Fatih Belediyesi hakkında sit alanında izinsiz inşaat yaptığı gerekçesiyle soruşturma açılmasını talep etti. 


BELEDİYE BOSTANIN YAKASINI BIRAKMIYOR


Fatih’te bulunan ve sit alanı olduğu için çivi dahi çakılmaması gereken Yedikule Bostanları’nın yakası belediyeden kurtulmuyor. Yedikule Bostanları 2006 yılında yapılan kamulaştırmanın ardından 2013’de imara açılmak istendi, o dönemde bazı bostanlar yıkıldı. Geçtiğimiz Ocak ayında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yedikule Bostanlarında üretim yapan vatandaşlara bostanları temizlemelerini, baraka, sera ve depoları ortadan kaldırmalarını istemişti. Karara direnen bostancılar ve yaşam alanı savunucuları zabıta ekipleri ve çevik kuvvet polisleri tarafından darbedilmişti.


TARİHE MICIR


Şimdi de Fatih Belediyesi tarafından Yedikule Bostanları’ndaki İsmail Paşa Bostanı’na mıcır dökülerek şantiye kuruldu. Surların Yedikule Kapısı’na doğru giden yol da asfaltla döşendi. Alana otopark yapılacağı iddia ediliyor. 


Olayın duyulması üzerine, Yedikule Bostanları Derneği, İstanbul Arkeologlar Derneği ve CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi bostana gitti.


‘BELEDİYE HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMALI’


Alana giderek incelemelerde bulunan İstanbul Arkeolog Derneği’nden Hasan Binay, surların 50 metre bandında yapılaşma yasağı olduğu halde Fatih Belediyesi tarafından bostanda tesis yapılmak istendiğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüştüklerini ve belediyenin yapılan işlemden habersiz olduğunu öğrendiklerini aktaran Binay, “Surların statik durumu kendilerini taşıyacak durumda değil. Asfalt yoldan her kamyon geçişinde dahi surlar zarar görür” diye konuştu. Binay, “Bu alan sit alanı olduğu için inşaat izni verilemez, en fazla yeşil alan yapılabilir. Müzenin, savcılığın ve koruma kurulunun Fatih Belediyesi hakkında soruşturma açması gerekir” dedi.


İstanbul Arkeologlar Derneği Başkanı Yiğit Özar, asfaltlama ve şantiye için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuruda bulunduklarını, yapılan işlemin kurul kararıyla yapılıp yapılmadığını sorduklarını aktararak, “Kurul kararıyla yapılmadıysa yetkililer hakkında işlem yapılmasını istiyoruz. Şantiye kurulumunu ihbar ediyoruz” dedi. 


Gün içinde gelen tepkiler ve girişimler üzerine, şantiye durduruldu ancak mıcırlar bostanın içinde duruyor


Evrensel



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Arkeologlar Derneği, tarihi Yedikule surlarının koruma bandına asfalt döküp surlara zarar verdiği gerekçesiyle Fatih Belediyesi’ni Koruma Kurulu’na şikâyet etti.


İstanbul’da, tarihi Yedikule Bostanları'nın en eskisi olarak bilinen ve 17. yüzyıldan kalan İsmail Paşa Bostanı 2013 yılında Fatih Belediyesi tarafından kaldırılmıştı. Hürriyet’in haberine göre; Bostanların kaldırılması üzerine boş araziye dönen alana geçtiğimiz hafta Fatih Belediyesi tarafından kamyonlar dolusu mıcır döküldükten sonra, Yedikule surlarının koruma bandına da asfalt yapıldı. Asfalt döküm çalışmasıyla ilgili Koruma Kurulu'ndan izin alınmadığını savunan Arkeologlar Derneği asfalt döküm işlemini Koruma Kurulu'na şikayet etti. Gelen tepkiler üzerine Sur bandına asfalt dökme işlemi durduruldu. Surlar, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştı. Dolayısıyla buradaki her türlü uygulamanın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile yapılması gerekiyor. 2863 sayılı yasa gereği kurul dan izinsiz yapılan müdahalelerde tarihi yapıların zarar görmesi halinde cumhuriyet savcılığına suç duyurusu yapılıyor. Aynı yasanın 65. maddesi ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.


Fatih Belediyesi: ‘Sadece iki kamyon asfalt kırığı döküldü'

Sur dibinde asfalt çalışması yürüten Fatih Belediyesi konuyla ilgili açıklamasında, sur bandına 2 kamyon asfalt kırığı döküldüğünü belirterek şunları söyledi: “Belediyemiz tarafından bölgede iddia edildiği gibi herhangi bir çalışma söz konusu değildir. Sadece geçici olarak ve daha sonra kaldırılmak üzere 2 kamyon asfalt kırığı dökülmüştür. Daha sonra da bu malzeme kaldırılmıştır. Söz konusu alan son üç yıldır aynı konumunu muhafaza etmektedir. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, Anıtlar Kurulu'na sunulmak üzere bostan fonksiyonunu da içeren bir rekreasyon proje çalışması yapılmaktadır.”


Arkeologlar Derneği: ‘Sur bandına asfalt dökülemez'

Sur koruma bandına asfalt dökme çalışmasıyla ilgili Koruma Kurulu'ndan izin alınmadığını söyleyen Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Ozar konuyla ilgili, “Sur koruma bandı sınırları içerisinde Koruma Kurulu'ndan izin alınmadan hiçbir çalışma yürütülemez. Bu tarz gelişigüzel uygulamalar sur ve çevresindeki tarihi dokuya zarar vereceği için asfalt döküm çalışmasını Koruma Kurulu'na şikâyet ettik. Öte yandan Yedikule Bostanları'nın tescillenmesi için İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu ile İstanbul 2 Numaralı Yenileme Kurulu'na başvurduk. Başvurumuz şu anda her iki kurul tarafından değerlendiriliyor” dedi.


Sözcü


Geri Dön