03 / 05 / 2024

Fatih Camii çevre düzenlemesi tamamlanıyor!

Fatih Camii çevre düzenlemesi tamamlanıyor!

Fatih Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün vatandaşlara daha iyi hizmet vermesi için kapsamlı bir düzenleme çalışması yürüttüğü Fatih Cami avlusundaki çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı.





Fatih Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün vatandaşlara daha iyi hizmet vermesi için kapsamlı bir düzenleme çalışması yürüttüğü Fatih Cami avlusundaki çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı.



Caminin Tarihi Ve Mistik Dokusuyla Uyumlu Tasarlandı


2011 yılında başlanan proje kapsamında caminin tarihi ve mistik dokusuyla uyumlu oturma ve dinlenme alanları,  birbirinden farklı ışık ve su oyunları ile farklı görsel güzellikler sunan kaskatlı süs havuzları yapılıyor. Havuzlar modern çağın gereksinimleri doğrultusunda, camii ve külliyelerin kubbe, kapı, pencere ve duvar işleme detaylarından ve geleneksel motiflerden esinlenerek tasarlanıyor. Geniş avlular ve yürüyüş yollarından oluşan yaklaşık 17 bin metrekare sert zemin alanı ile yaklaşık 18 bin metrekarelik yeşil alan planlandı. Yapılan çevre düzenlemesi ile tarihi değerlerin korunarak kültürel sürekliliğinin devam ettirilmesi ve yaşanabilir mekânların oluşturulması amaçlandı.


Tuvaletler Yer Altında


Fatih Camii yerleşkesi üzerinde 950 m² alana yer altında inşa edilen yer altı tuvaletlerinde; 17 bayan tuvaleti, 1 duş, 11 şadırvan, bakım ve soyunma odası ile bayan engelli tuvaleti, bay kısmında ise; 39 tuvalet, 1 duş, 22 şadırvan ve bay engelli tuvaleti olacak şekilde tasarlandı. Yer altında bulunan lavabo ve tuvaletlere ulaşım yürüyen merpen ve engelli asansörüyle sağlanacak.


Açık Alana Dev Şemsiyeler Konuldu


Camii de cenaze alanı olarak kullanılan açık alanda vatandaşları yazın sıcak ve güneşin etkisinden, bahar ve kış aylarında ise yağışlı ve olumsuz havanın etkilerinden korumak için dev boyutlarda açılır-kapanır şemsiye sistemi yapıldı. Şemsiyenin kumaş desenlerinde camide yer alan motifler kullanıldı.


Çalışmalar Aşamalı Olarak Sürdürülüyor


Fatih camii gerek ibadet ve manevi atmosferi gerekse bir geçiş noktası durumunda olmasından dolayı, merkez olarak kabul gören bir noktada bulunduğundan oldukça yoğun bir yaya sirkülasyonuna maruz kalmaktadır. Bu nedenden dolayı çevre düzenleme çalışmaları aşama aşama yapılmakta ve bölgedeki kullanıcıların günlük aktivitelerini aksatmayacak şekilde devam etmektedir.


Caminin Güney Kısmı Hizmete Açıldı


Akdeniz Medresesi’nin olduğu Fatih Camisi’nin güney kısmında çalışmalar tamamlanarak vatandaşların hizmetine açıldı. Bu kısımda 6 adet on beş yaş üstü Çınar Ağacı, 10 adet otuz yaş üstü Oya Ağacı, 1 adet Zeytin Ağacı, 5 adet on yaş üstü Huş Ağacı, 10 adet sekiz yaş üstü Kırmızı Yapraklı Akçaağaç, 11 adet yirmi yaş üstü Manolya Ağacı, 9 adet on yaş üstü  Sığla Ağacı, 12 adet iki metre boyunda İlex, 2500 adet Taflan, 1300 adet Alev ve 150.000 adet mevsimlik çiçek dikilmiştir. Genel olarak tuvalet inşaatında % 98’lik kısım, çevre düzenleme de ise % 70’lik kısım tamamlandı.


Başkan Mustafa Demir çalışmayı sık sık yerinde incelemelerde bulunarak takip etti.



Fatih Belediyesi




Geri Dön