18 / 05 / 2024

Fatih Çiftçi: 191 binadan birinin ruhsatı benden!

Fatih Çiftçi: 191 binadan birinin ruhsatı benden!

7.2'nin en büyük kayba yol açtığı Erciş'te yıkılan binalara ruhsat vermekle suçlanan eski başkan Çiftçi, '191 bina yıkıldı. Sadece bir tanesinin ruhsatı bana ait. 5-6 katlı binalara izin vermedim' dedi



Van depreminde en çok binanın yıkıldığı Erciş'te iki dönem görev yapan, o binalara ruhsat vermekle suçlanan eski Belediye Başkanı, AK Parti Milletvekili Fatih Çiftçi iddialara yanıt verdi. Açıklamaları şöyle:
9 YAKINIMI KURBAN VERDİM: Depremi Erciş'te yaşadım. 9 yakınımı kurban verdim. Başkanlığım döneminde imarla ilgili çok dikkatli davrandım. Erciş'te 3 kat sınırlaması yok. Bazı bölgelere 6, bazılarına 5 ve 3 kat imar izni 1986'da yapılan planlarla verilmiş. Benden önce yapılan planlardır. İmarı tavizsiz uyguladık. 191 bina yıkılmış, dönemimde yapılan bir bina var. 2 bin 500 hasarlı hane gözüküyor. Yıkılanlar benden çok önce yapılanlar.

DENETİM YOKTU: Bu kadar yıkımın önemli nedenlerinden biri depremin çok şiddetli olması. İkincisi geçmişte burada hazır beton yoktu. Dere kumu kullanılıyordu. 2002- 2003'te yapılan ancak yıkılan binalar da var. Malzemelerin kalitesizliği ve karma beton. Erciş'te daha önce depremle ilgili yapı denetimi firmaları yoktu. Bu denetim 1 Ocak 2011'de faaliyete geçti.

2 BİN GEÇİCİ KONUT YAPILIYOR: Evleri hasar gören vatandaşlarımız için geçici konutlar yapılıyor. İki alanın yer teslimi yapıldı. 2 bin geçici konut yapılacak. Kalıcı konutlar için ise çalışma yapılıyor. Van Gölü sahiline ihtiyaç nispetinde kalıcı konutlar yapılacak.

ÇOK KEZ ŞİKAYET EDİLDİM: Türkiye'nin en borçlu belediyesini devralıp  ayağa kaldıran projeler yaptım. İmar ve ruhsattan hiç taviz vermedik. Bir menfaat çetesi vardı. Hakkımda, bakanlıklara, savcılara, 'Verdiği imar izinlerinin kullanımı yanlıştır, bazılarına imar izni veriyor, bize vermiyor' diye sayısız şikayette bulundular. Bir sürü inceleme oldu, hakkımda hiç olumsuz sonuç çıkmadı.

Çadırlar 'cepten' teslim
ERCİŞ'te çadır talebi olan vatandaşların kimlik bilgileri bilgisayara kaydediliyor. Çadırlar, cep telefonlarına gönderilen mesajlarla teslim ediliyor. Amaç yağmanın önüne geçip, ihtiyaç sahibi afetzedelere çadır dağıtımını gerçekleştirmek. Erciş nüfusuna kayıtlı afetzedeler dışında başka kimseye çadır verilmeyecek.

Ercan SARIKAYA/Akşam

 


Geri Dön