29 / 04 / 2024

Fatih Efdalzade Medresesi'nin yerine spor alanı mı yapılacak?

Fatih Efdalzade Medresesi'nin yerine spor alanı mı yapılacak?

Fatih'teki 520 yıllık Efdalzâde Medresesi'nin yerine Ahmet Rasim Anadolu Lisesi'ne spor alanı yapılacak. Güçlendirme çalışmaları süren Ahmet Rasim Anadolu Lisesi'ndeki çalışmalarda tarihi medrese yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.



İstanbul Fatih'te bulunan 520 yıllık Efdalzâde Medresesi'nin kalıntıları yok edilip, yerine spor alanı yapılacak. Sultan 2. Beyazıt'ın emriyle yapılan ve asırlarca eğitim hizmeti veren medreseden geriye kalanlar yıkılıp, boşalan yer Ahmet Rasim Anadolu Lisesi'ne spor alanı yapılacak. Anıtlar Kurulu'na başvuran ve cevap alamayan vatandaşlar ise olaya tepkili. Fatih Sultan Mehmet'in dülgerbaşı (marangozbaşı) olan din âlimi Keskin Dede'nin kabrine çok yakın olduğundan, zaman içinde halk arasında Keskin Dede Mescidi olarak da anılmaya başlanan Efdalzâde Medresesi, Cumhuriyet'in ilk yıllarında yıktırılmıştı. Bedihi Süleyman Efendi Vakfı'na ait olan medresenin kalıntıları, depreme karşı güçlendirme çalışmaları süren Ahmet Rasim Anadolu Lisesi'ndeki çalışmalarda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.


Esnaf, Anıtlar Kurulu'na başvurdu


Duvarlarının bir kısmı, pencereleri, işlenmiş taşları, bazı kubbeleri halen ayakta olan Efdalzâde Medresesi'nin tamamen yok edilmemesi için çabalayan bölge esnafı Erhan Sarışın, bu amaçla üç ay önce Anıtlar Kurulu'na başvurdu. Henüz bir cevap alamayan Sarışın, bu defa Arkeoloji Müdürlüğü'ne başvurmaya hazırlanıyor. Tarihi medresenin kurtarılması için her yere başvuracağını ve her çareyi deneyeceğini belirten Sarışın; “Eğer bu kalıntılar, Bizans'tan kalmış olsaydı, hemen ilgilenir ve korumaya alırlardı. Fakat ecdadımız Osmanlı'dan kalan bir miras olduğu için sahip çıkmıyorlar. Bölge halkı ve esnafı olarak, tarihimize sahip çıkılmasını istiyoruz ve bu olanlar bizi üzüyor.” dedi.


Tek parti döneminde yıkıldı


Efdalzâde Medresesi, Sultan 2. Beyazıt'ın izniyle 1496 yılında Efdalzâde Şeyhülislâm Seyyid Hamidüddîn Efendi tarafından inşa edildi. Ancak 1945 yılında Tek Parti rejimince bir kısmı yıkılan medrese, uzun yıllar kaderine terk edildi. 2013 yılında medresenin olduğu arsanın bir kısmı lise, diğer kısmı apartman, kalan kısmı ise yol olarak ayrıldı. Son aylarda ise medrese, Ahmet Rasim Anadolu Lisesi'nin depreme karşı güçlendirilmesi için yıkılıp yeniden yapılması sürecinde tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Beş asırlık kadim eserin kalıntılarına uzun süre sahip çıkılmadı; mezar taşları, kitabeler, sütunlar, işlenmiş yapılar kaderine terk edildi ve yetkililerden ilgi görmedi. Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, gerekli incelemeyi yapacaklarını belirterek, “Bu olayın takipçisi olacağız. Konuyu araştırıp gerekli çalışmalar yapacağız.” ifadesini kullandı.


Sultan 2. Beyazıt zamanında yapıldı


Efdalzâde Medresesi veya Keskindede Mescidi, Fatih Nişancı Mehmet Paşa Camii'nin güneyinde yer alıyor. Efdalzâde Şeyhülislâm Seyyid Hamidüddin Efendi tarafından 2. Beyazıt'ın saltanat yıllarında, 1496'da yaptırıldı. Keskin Dede, Keserci Baba, Neccar Mehmet Efendi, Rüya Dede, Dülgerbaşı olarak da anılan din âlimi Mehmet Efendi, uzun süre Fatih Sultan Mehmet'in marangozbaşısı olarak görev yaptı. Yakınında Keskin Dede'nin kabri bulunan medrese, bu nedenle zaman içinde halk arasında Keskin Dede Mescidi olarak anılmaya başlandı. Asırlar boyu eğitim hizmeti veren medresenin önemli bir bölümü 1945 yılında yıktırıldı ve arsası değişik amaçlar için kullanıldı.


Zaman


Geri Dön