23 / 12 / 2024

Fay hattı üzerindeki iller tek tek açıklandı! JMO'dan uyarı: Acilen fay yasası çıkarılmalı!

Fay hattı üzerindeki iller tek tek açıklandı! JMO'dan uyarı: Acilen fay yasası çıkarılmalı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, fay hattı üzerinde yer alan şehirleri tek tek açıkladı ve yapılması gerekenleri paylaştı. İşte o açıklama...



6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, en çok gündeme gelen ve tartışılan konulardan biri fay hatları üzerinde inşa edilen şehirler oldu. 

Özellikle Hatay, ve Maraş’ta yaşanan yıkım ve ölümlerle Jeoloji Mühendisleri Odasının depremden seneler önce açıkladığışehir raporları yeniden gündem oldu ve raporlarda yapılan uyarıların neden deprem sürecine kadar dikkate alınmadığı tartışılmaya başlandı. 

Fay hattı üzerindeki iller tek tek açıklandı! JMO dan uyarı: Acilen fay yasası çıkarılmalı!

HANGİ İLLER FAY HATTI ÜZERİNDE?

Evrensel'den Cem Şimşek'in haberine göre; Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, fay zonu üzerindeki kentlerde son durum ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Hüseyin Alan, "2013'te MTA Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de fay haritası güncellendi. Biz de Elâzığ depreminden sonra fay üzerinde yer alan ve en riskli olan kentlerden başlamak üzere bir rapor hazırlama süreci başlattık. Bugün MTA’nın yeni fay haritasında yaklaşık 486 fay zonu mevcut. Bunlar 5.5 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip. Birçoğu büyükşehir olacak şekilde 24 şehir ve 110’a yakın ilçe 500’e yakın mahalle veya köy yerleşim birimi doğrudan fay zonları üzerinde bulunuyor" açıklamasını yaptı. 

Hakkâri, Erzurum, Bingöl, Erzincan, Tokat, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Denizli, Aydın, Muğla, Burdur, Eskişehir, Konya, Aksaray, Osmaniye, Hatay, Maraş ve Kayseri illerinin şehir merkezlerinin doğrudan fay zonu üzerinde olduğuna dikkat çeken Alan, İstanbul’un içinden 5.5 üzeri deprem üretme potansiyeli olan bir fay hattı geçmediğinin, bu fayın Marmara Denizi'nin içinde olduğunun altını çizdi. 

Alan, "Ancak  fayın 15-20 kilometre yanında yer alıyor ve bu fay üzerinde meydana gelecek depremle büyük bir yıkıma neden olacağını düşünüyoruz" dedi. 

Fay hattı üzerindeki iller tek tek açıklandı! JMO dan uyarı: Acilen fay yasası çıkarılmalı!

ACİL OLARAK FAY YASASI ÇIKARILSIN 

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, yaklaşık 4 binin üzerinde okulun riskli alanlarda olduğuna, Türkiye’deki yaklaşık 49 bin 500 okuldan 4 bin 500’ünün acil olarak gözden geçirilmesi gerektiğine, 200 tane sağlık tesisi riskli alanda olduğuna vurgu yaptı. 

ABD'nin 1972'te fay yasası çıkardığını aktaran Hüseyin Alan, "Bu yasa kısaca şöyle diyor: Fayın sakınım bandının nasıl çizileceği, bunun imar planlarına nasıl işleneceği ve bu sakınım bandı içerisinde yapı yapmaya nasıl kısıtlama getirileceği ifade ediliyor" dedi ve yapı stokununun kısa sürede yenilenemeyeceğini, bugün başlansa 50 sene sonra pozitif sonuçların görülmeye başlanacağının altını çizdi. 

Fay hattı üzerindeki iller tek tek açıklandı! JMO dan uyarı: Acilen fay yasası çıkarılmalı!

Alan, fay yasasını ilk olarak 2020'de gündeme getirdiklerini aktardı ve "Bakın 2024 yılına geldik hiçbir adım yok. Bu neden çıkmaz? Bugün görevde olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı belki 20 defa açıklama yaptı, “Fay üzerine bizim kırmızı çizgimiz var. Bina inşa etmeyeceğiz” diye. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından “Bundan sonra fay zonları üzerine bina inşa edilmeyecek, 500 metre mesafede hiçbir bina yapmayacağız” diye konuştu. Ben JMO Başkanı olarak biliyorum; pek çok kentte fay zonları üzerine yapı inşa ediliyor, ruhsat veriliyor her gün" ifadelerini kullandı.

Hüseyin Alan, yapılması gerekenler ile ilgili de konuştu. Türkiye’nin afet riski baz alındığında kurumsal kapasitesinin yetersiz olduğunun görüldüğünü dile getiren Alan, "Bu yüzden afet, acil durum ve iklim değişikliği bakanlığının kurulması zorunlu. Bunu bakanlık düzeyinde ele almadıktan sonra bugün afet risklerini azaltmak, bu süreçleri yönetmek mümkün değil. Yerel idareler açısından bakıldığında afet ve risk azaltma daire başkanlıklarının kurulmasını arzu ediyorduk. İkinci öncelik afetlerle mücadelemizi sağlayan yasal düzenlemeler. Yapı üretim ve denetim kanunda eksiklik var. Afet Sigortaları Kanunu’nda önemli eksikliklerimiz var. Bu yasal mevzuatı mutlaka güncellemeniz gerekiyor. Mühendislik-mimarlık sistemine de yeni bir düzen getirmek gerekli" açıklamasında bulundu. 

Gazeteci Fatih Portakal sordu: Bu yıl birikimler nerede değerlendiriliyor? Vatandaş 'tasarrufum yok' dedi!

10 müteahhitten dokuzunun vasıfsız olduğu ortaya çıktı!

Şubat 2024 iş yeri kira artış oranı belli oldu! Bu ay kiraya ne kadar zam gelecek?


Geri Dön