29 / 04 / 2024

10 müteahhitten dokuzunun vasıfsız olduğu ortaya çıktı!

10 müteahhitten dokuzunun vasıfsız olduğu ortaya çıktı!

“Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması” yönetmeliği kapsamında derecelendirilen müteahhitlerin sadece yüzde birlik bölümünün üst grupta yer aldığı ortaya çıktı. Sektördeki mesleki ve teknik yetersizlik de oldukça tepki çekti. İşte detaylar....



Ülkemiz, deprem riski yüksek bir ülke olmasına rağmen yapı müteahhitliği sektöründe kalite standartları istenilen seviyelere ulaşamadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş olan yapı müteahhitlerinin büyük kısmının “vasıfsız” şeklinde nitelendirilebilecek firmalar olduğu belirtildi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre sektördeki firmaların dağılımı, ülkemizin deprem gerçeği ile uyumlu bir müteahhitlik kalitesinin sağlanamadığını da gözler önüne serdi.

DÜŞÜK KALİTE DİKKAT ÇEKTİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan resmi verilere göre ülkemizde sadece 998 müteahhit A Grubu olarak sınıflandırıldı. B Grubunda sınıflandırılmış olan müteahhit sayısı da 410’da kaldı. Ülkemizdeki toplam 148 bin 9 müteahhitten 108 bin 371’inin en düşük kalite grup olan H Grubunda sınıflandığı kaydedildi.

10 müteahhitten dokuzunun vasıfsız olduğu ortaya çıktı!

DOĞRU POLİTİKA ŞART

Birgün'den Mustafa Bildircin imzalı habere göre CHP Milletvekili Türker Ateş, 2029 yılının Mart ayında çıkarılan Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik kapsamında müteahhitlik kalitesinin artırılması hedefinin başarıya ulaşamadığını belirtti.

Paylaşılan bilgilere göre Türker Ateş, her 10 müteahhitten sadece bir tanesinin kalite olarak üst grupta yer aldığını açıklayarak çarpıcı veriye ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türker Ateş, şunları dile getirdi: “Söz konusu sektörde ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterlilik kriterleri bir türlü yukarılara çıkarılamadı. Sistemde A ve B grubundaki firmaların oranı da yalnızca yüzde 1’de kaldı. Oysa sektörün çatı kuruluşları deprem riski yüksek olan bölgelerde A grubunun dışında hiçbir müteahhittin iş yapamaması gerektiğini vurguluyordu. Yap-Sat sektörü süreklilik arz etmiyor, gereken kriterleri de karşılayamıyor. İlgili Yönetmelik geçen zamanda sonuncusu 18 Ocak 2024 tarihinde olmak üzere ve kriterler ile geçiş süreçlerinde revizyonları içerecek biçimde tam 7 defa değişti. Bu bir sistem sorunu ve ilgili tüm kurum-kuruluş ve aktörlerle kararlılıkla izlenecek doğru politikalara ihtiyaç duyuluyor. Kriterleri artırmak ve kaliteyi yükseltmek mecburiyetindeyiz.”

 

Şubat 2024 iş yeri kira artış oranı belli oldu! Bu ay kiraya ne kadar zam gelecek?

Ocak 2024 enflasyon rakamları açıklandı! İşte son dakika TEFE TÜFE rakamları!

İmar barışı neden yapılmamalı? İnşaat Mühendisleri Odası'ndan flaş açıklama!


Geri Dön