Fay olmayan yerlerde de deprem oluyor: Deprem haritası güncellenmeli!
Doç. Dr. Hamdi Alkan, Bitlis'te 27 Kasım’da meydana gelen depremi değerlendirdi ve fay olmayan yerlerde de deprem olduğunu belirtti. Alkan, deprem haritasının güncellenmesi gerektiğini söyledi. İşte detaylar...
Bitlis'te 27 Kasım günü saat 05.50 ile 05.56'da 4.3 büyüklüğünde 2 deprem meydana geldi. Kısa süreli paniğe sebep olan depremlerde herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı.
Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, bu depremler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Alkan, depremleri sıklıkla tecrübe eden bir ülke olduğumuza dikkat çekerek, Bitlis ve civarının da bu durumdan etkilenen bir bölge olduğunun altını çizdi.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Doç. Dr. Hamdi Alkan, meydana gelen depremlerin bölgenin depremsellik olarak bir üretkenliğini tektonik ya da volkanik bir deprem üreten bir bölge olduğunu dile getirdi ve "Ana şoktan sonra 30 artçı şok yaşanıyor. Bunlar küçük küçük sürecektir" diye konuştu.
Doç. Dr. Alkan, Bitlis ve Van bölgesinde çok sayıda aktif diri fayın olduğuna da vurgu yaptı ve şu ifadeleri kullandı:
"MTA'nın diri fay haritasında burada pek çok fay da görünüyor. Burada ilginç olan bu depremlerin meydana geldiği yerde herhangi bir diri fayın görünmüyor olması. Burada fay ya da fay zonu gözükmüyor. Bu depremler doğrultu atımlı faylardır.
-MTA'nın fay haritasına bakıldığında çizgilerin olduğu yerler faylardır. 27 Kasım'da yaşanan depremlere baktığımızda bu haritada fay görünmüyor. Burada önemli olan eğer bir bölgede deprem varsa orada fay da bulunur.
-Buranın dikkate alınıp çalışma yapılması gerekir. Diri fay haritasında sürekli güncelleme yapılıyor. Her yapılan yeni çalışmada özellikle MTA'nın AFAD'ın üniversitelerin gerçekleştirdiği çalışmalarda bunlar belli periyotlarda güncelleniyor."
Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Kahramanmaraş depremlerinin ardından diri fay haritasında güncellemeler olduğunu belirtti.
"Ancak bu haritaya baktığımızda Bitlis'te yaşanan son depremlerde haritaya baktığımızda fay yok. MTA'nın diri fay haritasının güncellenmesi gerekli. Burası jeolojik açıdan özel bir bölge. Deprem haritasının güncellenmesi gerekli" diyen Alkan, jeofizik mühendisleri olarak şu an çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Alkan, açıklamasını "Bu depremlerin çözümleri bize neyi gösteriyor diye çalışmalarımıza başladık ancak diğer kurumlarımızın burada özellikle bir çalışma gerçekleştirmesi gerekiyor" diyerek tamamladı.
İmar aflarının tarihçesi! Vatandaşlar imar barışı hakkında ne düşünüyor? Konut kredisi kullanımı 1 haftada 3 milyar 444 milyon TL arttı! |