19 / 07 / 2024

Fayanslara değil, dairenin depreme dayanıklılığına bakın!

Fayanslara değil, dairenin depreme dayanıklılığına bakın!

Hatay Sıhhi Su Doğalgaz Kalorifer Tesisatçıları Derneği Başkanı Mehmet Edip Rumeli, daire alacaklara fayanslarına değil, mimari projesine bakmaları uyarısında bulundu. Başkan Rumeli denetimlerin artırılmasını istedi.




Hatay Sıhhi Su Doğalgaz Kalorifer Tesisatçıları Derneği Başkanı Mehmet Edip Rumeli, daire alacakların fayanslarına değil, mimari projesi ile depreme dayanıklılığına bakmaları uyarısında bulundu. 


Yaptığı yazılı açıklamasında, binaların depreme dayanıklılığının yanı sıra, olası depremde sığınakların nasıl bir şekilde olduğunun denetlenmesini isteyen Başkan Mehmet Edip Rumeli," İnşaat sektöründe rahat bir yaşam için bütçeye uygun daireler seçeriz. Beğeneceğimiz Daire de sorulan soru önce banyo, mutfak, wc seramikler tavana kadar mı? Evet, soru bu. Çok yanlış bir soru. Sorulması gereken 1- Mimari proje kullanışı nasıl? 2- Statik proje depreme dayanıklı mı? Kullanılan demir çapları, çimento çeşitleri en önemli olan sığınak ve oto park. İlimiz birinci derecede deprem bölgesinde olduğunu unutmayalım" dedi. 


Seramik üreten firmaların her sezon ayrı desen ve ölçülerde ürünlerini sergilediklerine dikkat çeken Mehmet Edip Rumeli," Binalarda döşenen sıhhi tesisat, kalorifer ve elektrik boruları seramiklerin altında döşenir. Aradan aylar yıllar geçer. Sızıntılar, arızalar nem kötü kokulardan şikâyetler başlar hata komşular sizin evden yok sizin evden sular akıyor tartışmalar ve küsmeler devam eder. Sızmaları bulmak için duvar yer seramikler kırılır. 


Onarım yapılır Kırılan duvar veya yer seramikler en az 5-10 adet aynısını bulmak mümkün mü? Benzer seramik olsa da yama olacak desen ve ölçüler tutmayacak duvar ve yer seramikleri yenile işte enflasyon seramik üreten firmalar 5 yılda bir model, desen ve ölçüleri değişirlerse belki" ifadelerinde bulundu. 


SIĞINAK DENETİMLERİ YAPILIYOR MU? 


Sığınaklar da değinen Mehmet Edip Rumeli, yetkililere şöyle seslendi: " Yetkililere soruyorum herhangi binaya denetleme yapılıyor mu? Bence yapılmıyor. 


Çünkü birçok binalardaki sığınaklar bodrum kattadır hatta benim bildiğim birkaç sığınak binanın bahçesindedir. Sığınakta bulunması gereken alet edevat benzeri malzemeler dışında ihtiyacı karşılamak için mutfak, wc, lavabolar ve geniş alan yetkililer denetlesin hangi sığınakta wc, lavabo, evyelerin giderleri kanalizasyon şebekesine bağlı mı? Bence bağlı değil. Çünkü kanalizasyon şebekesiyle bodrum kat ile kanalizasyon kotu kurtarmıyor. 


Sadece yapı kullanma belgesini almak için müracaat yapan vatandaş kontrole gelen memura göstermelik iki vida ile klozet, iki vida lavaboya montajı yapılır. Tesisatçı işi bitiriyor. Belediye ve afet acil durum yetkilileri diğer kurum ve kuruluşları denetlemeye davet ediyorum"



Hatay Atayurt






Geri Dön