17 / 09 / 2024

Fazla kira ödeyen kiracılar dikkat! İade talep edilebilir mi? 

Fazla kira ödeyen kiracılar dikkat! İade talep edilebilir mi? 

Av. Barış Selçuk Şahin, sosyal medya hesabından fazla kira ödeyenlerin en çok merak ettiği iade konusu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.




Av. Barış Selçuk Şahin, kira bedelinin iadesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kira artışı, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen TÜFE oranını aşmamalıdır. Bu oran, kira bedeli artışında üst sınır olarak kullanılmaktadır. Tüfeden fazla kira artışı kanuna aykırıdır ve haksız bir kira artışı olarak değerlendirilir.  

Kira artışı oranı, makul ve adaletli olmalıdır. Ev sahibi, kira bedelini yüksek oranda artırmak istediğinde, kiracı bu fahiş kira artışını kabul etmeme hakkı buluyor.

Kira artışı konusunda taraflar arasında anlaşmazlık çıkması durumunda, kira tespiti davası açılabilir. Bu davada, mahkeme tarafından kira bedeli belirlenir ve taraflar arasındaki anlaşmazlık giderilir. Peki fazla ödenene kiraların iadesi olur mu? Av. Barış Selçuk Şahin, sosyal meyda hesabı X'ten açıkladı. İşte o paylaşım...

Av. Barış Selçuk Şahin @AvukatBaris
Fazla ödenen kira bedelinin iadesine ilişkin tartışmayı hortlatayım.

Bu konuda elinde karar olan varsa paylaşırsa seviniriz.

Benim kanaatim ihtirazi kayıtsız ödemelerin geçerli olacağı ve TBK m. 78'in sözleşme ilişkisine uygulanamayacağı yönünde. Haliyle iade talep edilemez.

Kira tespit davasında dikkat! Bunu yapan kiracılar tahliye tarihine kadar artırılmış kiraları öder...

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira bedeli nasıl belirlenir? Ünlü avukat ev sahiplerini uyardı! 

Geri Dön