Ekonomi

FED Analistinden korkutan Türkiye yorumu

Fed Analisti Altınoğlu, Avrupa'da 2023 yılı içinde başlayacak olan resesyonun (ekonomik durgunluğun) Türkiye için fırsat olup olmayacağı sorusunu yanıtladı. Bunun büyük bir yük olduğunu belirten Altınoğlu, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı konusundaki kredibilitesini kaybetmesinin de Türkiye'deki enflasyonunu diğer ülkelerin kat kat üstünde olmasının en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyledi

Fed Aanalisti Levent Altınoğlu, Kur korumalı Mevduat hesaplarının faiz ödemesinin Hazine'ye bu yıl bayından bu yana 160 milyar TL'ye mal olduğunu söyledi.  Bunun büyük bir yük olduğunu belirten Altınoğlu, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı konusundaki kredibilitesini kaybetmesinin de Türkiye'deki enflasyonunu diğer ülkelerin kat kat üstünde olmasının en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Altınoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının altında sadece son dönemde uygulanan para politikasının değil bugüne kadar tüketime ve inşaata dayalı büyümenin de etkisi olduğunu ifade etti.

Tüketim ve inşaat merkezli büyüme hata

Bloomberg HT yayınına katılan Levent Altınoğlu Türk ekonomisindeki sorunların sadece son dönemde yaşanan para politikasından kaynaklanmadığını ekonominin tüketim ve inşaat merkezli büyümeden kaynaklı daha derin problemleri olduğunu söyledi. Türkiye'de enflasyonun diğer ülkelerden kat kta fazla olmasının nedeninin Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı konusunda kredibilitesini yitirmiş ve enflasyon beklentileri bozulmuş olması olduğunu ifade eden Altınoğlu, “Talep ve maliyet enflasyonu birbiriyle ilişkili. Yüksek enflasyon liranın getirisinin reel anlamda azalmasına neden olduğu için kurun yükselmesine neden oluyor. İthal edilen ürünlerin maliyeti artığı için de enflasyonist baskı oluşuyor" diye konuştu. Tüketicilerin de enflasyon beklentisi yüksek olduğunu için tasarruf yerine tüketime yöneldiğini belirten Altınoğlu, talebin öne çekilmesinin de ayrıca bir enflasyonist baskı yarattığını ifade etti.

 

Avrupa'daki resesyon Türkiye'yi olumsuz etkiler

Altınoğlu,  Avrupa'daki ekonomik krizin Türkiye için bir fırsat olup olmayacağı konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı; "Avrupanın resesyona girmesiyle Türk ürünlerine olan talep azalır. İhracat önemli bir oranda düşebilir. Bu da cari dengeyi olumsuz yönde etkiler. Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı artarak care denge risklerinin artmasına neden olur." Avrupa’da para politikasının nasıl şekilleneceğinin de Türkiye açısından önemli olduğunu ifade eden Altınoğlu, resesyon başlarsa, Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasındaki sıkılaştırma sürecini yavaşlatmaya gidebileceğini bunun da döviz kuru için bir miktar rahatlama getirebileceğini ve kurdaki artışın hız kaybedebileceğini söyledi. Altınoğlu, tam tersi senaryoda ise Avrupa merkez Bankası'nın sıkılaştırma sürecini aynı hızla devam ettirmesinin hem ihracat hem döviz kuru açısından ödemeler dengesi üzerinde daha büyük riskler oluşmasına neden olabileceğini kaydetti. ALtınoğlu, "Her halükarda Avrupa’da resesyon Türkiye için riskleri artıracak gibi gözüküyor “ diye konuştu.

Fed kararını verdi!  Bugün ise gözler TCMB ve BoE’de

Gözler Fed'in faiz kararı sonrası akaryakıt fiyatlarında! 22 Eylül 2022 benzin fiyatları

FED Başkanı Powell'dan flaş açıklama! Enflasyonu yüzde 2'ye düşürmekte kararlı!