Ekonomi

Fed Başkanı Powell'dan çok önemli açıklama! 

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonla boğuşurken merkez bankasını doğrudan politika etkisinin dışında tutmanın zor ve gerekli kararlar alınmasına izin verdiğini söyledi. Başkan Powell, fiyat istikrarının sağlıklı bir ekonominin temeli olduğunu ve zamanla halka ölçülemez faydalar sağlayacağını açıklayarak, "(Merkez bankalarının kararları) Aldığımız kararlar üzerinde doğrudan siyasi bir etkinin olmaması, kısa vadeli politik unsurları göz önünde bulundurmadan ihtiyaç duyulan önlemleri alma imkanı tanıyor

Başkan Powell, İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenen Uluslararası Merkez Bankaları Bağımsızlığı Sempozyumu'nda konuştu.

Başkan Powell, fiyat istikrarının sağlıklı bir ekonominin temeli olduğunu ve zamanla halka ölçülemez faydalar sağlayacağını açıklayarak, "(Merkez bankalarının kararları) Aldığımız kararlar üzerinde doğrudan siyasi bir etkinin olmaması, kısa vadeli politik unsurları göz önünde bulundurmadan ihtiyaç duyulan önlemleri alma imkanı tanıyor." şeklinde konuştu.

Powell ayrıca, Fed'in iklim değişikliğiyle mücadele için piyasa düzenleme yetkilerini kullanması yönündeki son çağrılara da yanıt verdi.

Fed'in yasalar ile belirlenmiş görev alanı içerisinde hedefler ve sınırlarına uygun şekilde davranmasının önemini işaret eden Powell, "İklim değişikliğini doğrudan ele alan politikalarla ilgili kararlar hükümetin seçilmiş organları tarafından alınmalı. Böylece halkın seçimlerle ifade edilen iradesi yansıtılmış olur." dedi.

ATLANTA FED BAŞKANI'NDAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA!

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, CNBC'ye verdiği bir röportajda Aralık ayı istihdam verilerinin görüşünü değiştirmediğini ve faiz oranlarının devam etmesi gerektiğini söyledi. 

Enflasyonun hala çok yüksek olduğuna dikkat çeken Bostic, Fed'in 1 Şubat'taki toplantısında yüzde 2 hedefini tutturmak için  25 veya 50 baz puanlık bir artıştan yana olduğunu söyledi. Bostic, faiz oranlarının yüzde 5-5,25 aralığına yükselebileceğini öngördü. 

Bostic, faiz oranlarının bir süre daha yüksek  kalması gerektiğini kaydederek, merkez bankasının karlarını erken açıklamaması gerektiğini söyledi. 

Bostic, bir durgunluk beklemediğini belirterek, “Eğer olursa da bu hafif ve kısa soluklu olacaktır” dedi. Bostic’in 2023 büyüme tahmini ise yüzde 1 oldu.

Bostic’in bu yıl faiz oranlarını belirleyen FOMC’de oy hakkı bulunmuyor.

LİSA COOK KONUŞTU!

Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook, toplantıda yaptığı konuşmada enflasyonu yüzde 2'ye indirme kararı aldıklarını duyurdu. Enflasyonist baskıların hafiflediğine dair birkaç işaret olmasına rağmen, bunların çok yüksek kaldığını kaydetti. 

Fed yetkilileri dört "agresif" 75 baz puanlık artışın ardından Aralık ayında faiz oranlarını 50 baz puan artırmıştı. Politika yapıcılar , bir sonraki adımın enflasyon ve istihdam verilerine bağlı olacağını söylüyor.

Altın kanatlanıp uçtu! Yürekleri hoplatacak tahmin geldi! Uzmanlar tarih vererek aynı rakamı gösterdi!
Karalar bağlayan yatırımcıya Selçuk Geçer'den doların 24 TL olacağı tarih! Hemen bakmayan sonra bin pişman olur! 
Aile Bakanlığı`ndan nefes kesen son dakika müjdesi! Başvuran ve şartları karşılayanlara anında 1226 TL para verilecek!