Ekonomi

Fed Başkanı Powell'dan faiz mesajı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bankanın faiz politikasıyla alakalı dikkat çekici bir açıklama yaptı. Powell "Fed Para Politikası Kurulu üyelerinin neredeyse tümü faizlerin sene sonuna doğru bir miktar daha yükselmesinin doğru olacağını düşünüyor." dedi. İşte detaylar... Powell, ekonominin trendin altında büyümesi ve istihdam piyasasının zayıflaması gerektiğini ifade ederek enflasyonun düşmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı

Fed Başkanı Jerome Powell, Kongre'deki finansal hizmetler komitesinde yaptığı sunumda, enflasyonla mücadelede ilerlemenin zaman alacağını ve faiz oranlarının yıl sonuna doğru bir miktar daha yükselmesinin uygun olabileceğini belirtti. Powell, ekonominin trendin altında büyümesi ve istihdam piyasasının zayıflaması gerektiğini ifade ederek enflasyonun düşmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Powell, ekonominin sıkılaşma politikasının etkilerine ve potansiyel ters rüzgarlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Özellikle kredi koşullarının sıkılaşmasıyla ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı oluşabileceğine dikkat çekti. Bu etkilerin boyutunun ise belirsiz olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen toplantıda faiz oranlarının yüzde 5-5,25 aralığında sabit tutulmasına karar verildiğini hatırlatan Powell, neredeyse tüm Para Politikası Kurulu üyelerinin faiz oranlarının yıl sonuna kadar bir miktar daha yükseltilmesinin uygun olacağı konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Ancak Powell, kararlarını toplantıdan toplantıya gelen veriler, riskler ve ekonomik görünüm üzerine değerlendirerek almaya devam edeceklerini vurguladı.

 

"BANKACILIK SİSTEMİ İÇİN ZAYIF NOKTALARI ELE ALACAĞIZ"

Powell ayrıca, bankacılık sektörünün durumuna da değindi ve ABD'deki bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğunu vurguladı. Son banka iflasları ve ortaya çıkan bankacılık stresinin, büyük bankaların uygun düzenlemelere ve denetimlere sahip olmanın önemini gösterdiğini belirtti. Powell, daha güçlü ve dirençli bir bankacılık sistemi oluşturmak için zayıf noktaları ele almaya kararlı olduklarını ifade etti.

HAZİRAN'DA FAİZİ SABİT TUTTU

Haziran toplantısında Fed'in politika faizini beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu hatırlatalım. Bu, Fed'in 15 ay sonra ilk kez politika faizini değiştirmemesi anlamına geliyor.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den yeni bir deprem uyarısı geldi: 'Belirli ölçüde fayı sıkıştırdı'

Cumhurbaşkanı ile görüşen Türk-İş Genel Başkanı asgari ücret zammı için tarih verdi: ''Belli bir noktaya geldik''

DİSK'ten yeni asgari ücret açıklaması: "Kamu ve özel sektör işçileri arasındaki ücret farkları ortadan kaldırılmalı"