Ekonomi

Fed kararını verdi!  Bugün ise gözler TCMB ve BoE’de

Küresel piyasalarda, satıcılı bir seyir oluşurken gözler ise bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) vereceği faiz kararında… İşte detaylar…Üyelerin gelecek dönem ile ilgili olarak projeksiyonları daha yüksek işsizlik ve yavaş ekonomik büyümeye dikkat çekerken enflasyonun yalnız 2025'te Fed'in % 2'lik hedefine geri döneceğini ortaya koydu

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), dün federal fonlama oranını beklentilerin eşiğinde 75 baz puan artırarak 2008 yılından bu yana en yüksek seviye olan % 3,00-3,25 bandına çıkardı.

Üyelerin gelecek dönem ile ilgili olarak projeksiyonları daha yüksek işsizlik ve yavaş ekonomik büyümeye dikkat çekerken enflasyonun yalnız 2025'te Fed'in % 2'lik hedefine geri döneceğini ortaya koydu.

Yetkililerin federal fonlama oranları ile ilgili olarak medyan beklentileri ise sene sonu için % 4,4 ve 2023 için % 4,6 seviyelerinde gerçekleşti. Bu da Banka'nın kasım ve aralık aylarında yapacağı toplantılarda en az 125 baz puan ile agresif faiz artırımlarına hali hazırda devam edeceğini gösterdi. Güncellenen projeksiyonlar ile faiz indirimi başlangıcı için 2024 yılının işaret edilmesi ile bu yönde ilk hamlenin gelecek sene yapılabileceği beklentileri de şimdilik rafa kalkmış oldu.

Verilen kararın ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, Banka'nın enflasyonu % 2 hedefine düşürme taahhüdüne sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve bunu yapana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Powell, enflasyonu düşürmenin acılı olacağına dikkat çekerek, "Fiyat istikrarını yapmamız gerekiyor, yoksa sonra daha fazla acı çekeriz. Keşke bunu yapmanın acısız bir yolu olsaydı fakat yok. Bizim ihtiyacımız olan enflasyonda anlamlı bir biçimde aşağı yönlü baskı oluşması. Bunu görmek istiyoruz." Şeklinde konuştu. Gelecek zaman faiz artırımlarının açıklanacak verilere bağlı şekilde olacağını aktaran Powell, toplantıdan toplantıya karar vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Tüm bu gelişmelerin sonrasında para piyasası fiyatlamalarında Fed'in gelecek ay da 75 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali % 69'a yükselirken, tahvil piyasasından çıkışlar hız kazandı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi % 3,62 ile Şubat 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından % 3,55'te dengelendi. ABD'nin iki senelik tahvil faizi de Ekim 2007'den bu yana ilk kez % 4,14'ü test etti. Dolara olan talebin güçlenmesi ile diğer ülke para birimleri üzerindeki baskı da çoğalırken, dolar endeksi yükselişini sürdürerek 111,8 ile 20 senenin zirvesine çıktı.

Baykar’a Suudi Arabistan’da fabrika açması için teklif geldi! BAE’ye 20 SİHA gitti

Satıştan kalkan iPhone 11 cazip fiyata A101’de! 22 Eylül 2022 fiyat listesi

TeknoSA’dan Samsung Galaxy A73 alana Fit2 R220 Akıllı Bileklik hediye! Yok böyle kampanya! 22 Eylül 2022 fiyat listesi