30 / 04 / 2024

Fek yazısı dilekçesi nasıl yazılır?

Fek yazısı dilekçesi nasıl yazılır?

Konut kredisi borcu biten tüketici, evi üzerine alabilmek için öncelikle ev üzerindeki ipoteği kaldırması gerekiyor. Tapu Dairesince yapılan bu işleme "İpoteğin Fek Edilmesi" deniyor. Peki, fek yazısı dilekçesi nasıl yazılır?



Fek yazısı dilekçesi nasıl yazılır?

Konut kredisi borcu biten tüketici, evi üzerine alabilmek için öncelikle ev üzerindeki ipoteği kaldırması gerekiyor.  Tapu Dairesince yapılan bu işleme "İpoteğin Fek Edilmesi" deniyor. 


İpoteğin fek edilebilmesi için bankadan İpotek fek yazısının alınması gerekir. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için banka, tüketiciden ücret talep edebilir. Ücret bankadan bankaya değişkenlik gösterebiliyor. 


Kredi kullanmadan önce ilk aşamada, kredi sözleşmesi dikkatlice okunmalı, hatta mümkünse  imza öncesinde bir hukukçunun da görüşü alınması gerekiyor. Sözleşmede özellikle ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği ile ilgili bir bilginin yer alıp almadığı kontrol edilmesi önem teşkil ediyor.


Kredi sözleşmesinde "ipotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir" ibaresine rağmen  sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anı geldiğinde ücreti ödemek istemeyebiliyor. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabiliyor. 


Son aşamada tüketici ücreti ödeyerek ya da ödemeyerek bankadan aldığı ipotek fek yazısı ile tapuya gider ve konut üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını talep edebiliyor.  Tapuda gerekli işlemler yapılıyor ve ipoteğin kaldırıldığına dair bilgi, tapu kütüğüne de kaydediliyor. Tüm bu işlemler bittikten sonra konut üzerindeki tüm haklar artık tüketici üzerine devredilmiş oluyor. 


Örnek fek yazısı..


T.C.

ANKARA

... İCRA MÜDÜRLÜĞÜ

Dosya No: ……… /…………



TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE

 ………………(Şehir)



 

 

İLGİ: a) …./…./…..  tarih ve ….. sayılı yazımız.

  b) ……../………tarih ve ….. yevmiye sayılı cevabi yazınız.




ALACAKLI

VEKİLİ : 

BORÇLU : 


 


İlgi (a) sayılı yazımız gereğince, ilgi (b) sayılı cevabi yazınızda belirtilen taşınmazlar kaydına konulan haczin işbu dosyamızdan geçerli olmak üzere KALDIRILMASINA karar verilmiştir.

 

Karar gereğince işlem yapılarak ilgi (b) sayılı yevmiyeniz ile konulan hacizlerin fekki gereği rica olunur. 



NOT: ...................................




İcra Müdür Yrd. 

...............



İpotek fek yazısı kaç günde çıkar?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön