27 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi dilekçesi nasıl yazılır? Aile konutu şerhi dilekçesi örneği 2022!

Aile konutu şerhi dilekçesi nasıl yazılır? Aile konutu şerhi dilekçesi örneği 2022!

Aile konutu, bir ailenin evlilik birliği devam ettiği sürece beraber yaşadıkları konuttur. Aile konutu şerhi ise aile yaşamının devam ettirildiği konut üzerinde tapuda malik olmayan eşe verilmiş önemli bir haktır. Peki, aile konutu şerhi dilekçesi nasıl yazılır?



Aile konutu; eşlerin bütün yaşamsal faaliyetlerini devam ettirdiği ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları mesken olarak ifade ediliyor.  Aile konutu şerhi, taşınmazın sahibi olmayan eşi, taşınmazın sahibi olan eşe karşı koruyan bir şerh türüdür.

Aile konutu üzerinde kanunda yazılı hukuki işlemlerin malik olmayan eşin ancak açık rızası ile yapılabileceğine dair tapu kütüğüne düşülen kayda aile konutu şerhi denilmektedir. Bu durumda malik olmayan eş aile konutunun korunmasında irade sahibi oluyor. 

Aile konutu şerhi dilekçesi nasıl yazılır? Aile konutu şerhi dilekçesi örneği 2022!

Bu şerh  evlilik birliğini ve malik olmayan eşi koruma amacına yönelik olarak konulabiliyor. Aile konutu şerhi ile aile konutu üzerinde evlilik birliğini zedeleyici keyfi tasarrufların önüne geçilmesi amaçlanıyor. 

Malik olmayan eş tapu kütüğünde aile konutu şerhi bulunan ortak konutu diğer eşin açık rızası bulunmadan başka birine satmış ise malik olmayan eş tapu iptal tescil davası açarak satışın iptalini ve akabinde tescilin eski hale getirilmesini isteyebiliyor.
 
Taınmaz maliki olmayan eş ve taşınmaz maliki olan eş tek başına aile konutu şerhi için talepte bulunabileceği gibi her iki eşin birlikte  de aile konutu şerhi için talepte bulanabiliyorlar. Taşınmazın bulunduğu yer tapu müdürlüğünden şerhin verilmesi talep edilebiliyor. 

Aile konutu şerhi dilekçesi aile konutuna şerh konulmasını isteyen eşin gayrimenkulün yer aldığı Tapu Sicil Müdürlüğü’ne yazmış olduğu dilekçe olarak ifade ediliyor. Aile konutu şerhi dilekçesinde talepte bulunan malikin adı soyadı, talebin konusu, şerh talep eden taşınmaza ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekiyor. Aksi halde aile konutu şerhi talebi reddeilebiliyor. 


Geri Dön