27 / 04 / 2024

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022...



İzale-i Şuyu, ortaklığın giderilmesi davası olarak da biliniyor. İzale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi paylı mülkiyet ya da elbirliği halinde ortak bulunan kişilerin, konusu mülkiyet olan bu ortaklığa son verilmesini konu ediniyor. 

İzale-i şuyuda, birden çok kişinin sahip olduğu mallar bölüştürülüyor, bölüştürülmesi mümkün olmayan mallar ise mahkemece satışa çıkarılıyor, elde edilen para bu kişiler arasında paylaştıırlıyor. İzale-i şuyu davasında mülkiyetten kasıt hem taşınır hem de taşınmaz mallar olarak biliniyor. 

Elbirliği halinde mülkiyet kavramı, TMK m.701’de düzenlenmiştir. Buna göre, “Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir.” olarak ifade edilmektedir. Paylı mülkiyet kavramı ise TMK m.688’de “Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir.” olarak düzenleme bulmuştur.

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

İzale-i şuyu davası iki taraflı ve her iki tarafın da eşit haklara sahip olduğu bir dava türü olarak biliniyor. İzale-i şuyu davasını açacak pay sahibi davayı, diğer kalan tüm ortakları kapsayacak şekilde açmalılardır. Eğer ki kendisine ortaklığın giderilmesi davası açılacak pay sahiplerinden birisi ölmüş ise onun yerine mirasçıları taraf olarak gösterilebiliyor. 

İzale-i Şuyu davası açmak için öncelikli olarak dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davasında yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte tüm detaylar...


Geri Dön