27 / 04 / 2024

Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!

Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü hakkı olmadan işgal eden kişiden tazminat talep etmek amacıyla açılan dava türüdür. Peki, Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? İşte, ecrimisil davası dilekçe örneği 2022!



Ecrimisil diğer bir ifade ile haksız işgal tazminatı, bir maldan kullanma, yararlanma hakkı olmayan kişinin bu malı kullanması halinde malın sahibine ödemek zorunda olduğu bedeldir. Ecrimisil tazminatına karar verilebilmesi için belli şartların sağlanıyor olması gerekiyor.  

Bu şartlar, haksız işgal olması, işgalcinin kötü niyetli olması, zarar ve zarar ile hilliyet bağı olarak karşımıza çıkıyor. Saydığımız şartlar haricinde işgalcinin kusurlu olup olmadığının bir önemi bulunmuyor. 

Bir mala birlikte malik olan ortakların ve paydaşların, diğer ortak veya paydaşlardan ecrimisil talebinde bulunabilmesi için intifadan men şartı da aranıyor. Hesaplanacak ecrimisil tazminatında uygulamada genel olarak malın kiraya verilmesi durumunda elde edilebilecek olan kira geliri dikkate alınıyor. 

Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!

Geriye dönük süresiz olarak ecrimisil talebinde bulunabilmesi mümkün olsa da ecrimisil istenen kişinin zamanaşımı itirazında bulunması halinde ancak dava itibaren geriye dönük olarak 5 yıllık ecrimisile karar verilebiliyor. 

Ecrimisil davasını açan davacı, haksız işgale uğradığını iddia ettiği taşınmaz üzerindeki hak sahipliğini ispatlamak zorunda oluyor. Bunun için sunulacak tapu kaydı yeterli oluyor. Bunun yanında intifa hakkı sahibinin de ecrimisil talebinde bulunabileceği belirtiliyor. Bu hak da tapuya tescille kurulduğundan ispatı için sicil yeterli sayılıyor.


Geri Dön