24 / 12 / 2024

Fener, Balat ve Ayvansaray'daki yapılar yıkılmak üzere!

Fener, Balat ve Ayvansaray'daki yapılar yıkılmak üzere!

İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihi semti Fener-Balat-Ayvansaray Bölgesi'ndeki yapıların 3'te 2'si yıkılmak üzere...



UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan İstanbul'daki Balat-Fener-Ayvansaray Bölgeleri için Fatih Belediyesi yenileme projesi hazırladı...

• Belediye binaları, tarihi özelliklerini koruyarak yaşanabilir hale getirmeye çalışırken, bölge sakinleri evlerin yıkılacağını düşünerek projeye karşı çıkıyor.

• Fatih Belediyesi ise bölge halkının endişelerine yanıt vermek, yanlış bilgileri düzeltmek için semtte bilgilendirme ofisleri açtı.

Birçok dine evsahipliği yapmış İstanbul'un tarihi semti Balat-Fener-Ayvansaray Bölgesi yenilenecek. Ancak, yenileme projesi ile ilgili çıkan haberler, bölge halkı ile Fatih Belediyesi'ni karşı karşıya getirdi...

Belediye binaları, tarihi özelliklerini koruyarak yaşanabilir hale getirmeye çalışırken, bölge sakinleri evlerin yıkılarak yerine bloklar yapılacağını düşünerek olaya tepki veriyor...   

TARİHİ YAPILAR RESTORE EDİLECEK

İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihi semti Fener-Balat-Ayvansaray Bölgesi'ndeki yapıların 3'te 2'si yıkılmak üzere... Bu yapılardan tarihi olmayan 567 bina yeniden inşa edilecek... UNESCO bölgedeki tarihi yapıları kültürel miras listesine almış, Avrupa Birliği bu binaların restore edilmesi için bir ödenek vermiş ve bu ödenekle daha önce 128 tarihi yapı restore edilmişti. Proje ile harap durumdaki ve tarihi özellik taşımayan bazı evlerin yıkılması, tarihi yapılarınsa restore edilerek, yaşanabilir hale getirilmesi için dış cepheleri korunarak birleştirilmesi planlanıyor... Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, projeyi anlattı ve tarihi koruma sözü verdi.

YAPILAR GELECEĞE TAŞINMALI

Mustafa Demir, tarihi yapıların bazılarının birleştirilmesinden bahsederken, bölge sakinleri, projede yer alan parsel genişletme ile tarihi yapıların iç mimarilerinin bozulacağından endişe ediyor. Birleştirmenin tüm binalar için söz konusu olmadığını belirten Başkan Demir “Binaların her birini kendi başına iyileştirmeyi planlıyoruz. Ancak yaşam alanı olarak çok dar yapılar için bunu düşündük. Bu yapıları geleceğe taşımak zorundayız. Bu mirası günümüzde içinde yaşanabilecek duruma dönüştürmek zorundayız. Yoksa yaşam alanı olarak tercih edilmeyince terkedilmiş halde kalıyor. Onları geleceğe taşımanın yegane yolu, yapısal değişiklik yapmadan günümüz koşullarına uydurabilmektir. Ancak biz bu evlerde birleştirme yaparken içerisinde tarihi özellik taşıyan unsurlar varsa onları muhafaza edeceğiz” diye konuştu.

Sokaklar tarih kokacak

Projeyle tarihi binalar korunup muhafaza edilecek. Belediye Başkan Mustafa Demir “Bizim  projeden vazgeçtiğimizi varsayarsak, 50 yıl sonra bu yapıları yerinde bulamazsınız” diyor.

Balat-Fener sakinleri, çıkan haberler nedeniyle 200 yıllık tarihi yapıların yıkılarak yerine blokların inşa edilmesinden korkuyor... Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, tarihi yapıları asla yıkmayacaklarını, yıkımın tarihi özellik taşımayan ve bölgeye yakışmayan harabe yapılar için geçerli olduğunu vurguladı. Başkan Mustafa Demir şöyle konuştu:

BİNALAR BİRLEŞTİRİLEBİLİR

Tarihi yapıları yıkacağız, yerine böyle bloklar inşa edeceğiz şeklinde bir örnek asla yok. Bir kere buna Anıtlar Kurulu müsaade etmez. Kaldı ki, Anıtlar Kurulu müsaade etse bile biz bunu uygulamayız. Bu tescilli binalar yani kurul tarafından onaylı binalar, muhakkak korunacak. Belki bu binaların ikisi birleştirilip bir bina haline getirilebilir. Ama cepheleri mutlaka muhafaza edilecek. Çünkü Balat-Fener'i anlamlı kılan bu binaların kendi tarihi durumu... Onları muhafaza edeceğiz, her ne pahasına olursa olsun. Tarihi eserlerin olduğu yerler dışında da yerler var. Tarihi evlerin bulunmadığı yerlere hazırlanan öneri projedir ve internette dolaşan blok yapılar. Kurul tarafından avam proje olarak onaylanmış ama Fatih Belediyesi olarak kendi meclisimizden geçirirken şu kararı aldık. Dedik ki, Tarihi Yarımada'da yapılacak olan proje velev ki, tescilli eserler bile olmazsa bu Tarihi Yarımada'nın mimarisine uygun olsun. Bölge sakinleri merak etmesin yapıların yıkılması gibi bir şey yok.

DOĞRU BİLGİ İÇİN OFİS 

“Bizim bu projeden vazgeçtiğimizi varsayalım, 50 yıl sonra bu yapıları bulamazsınız” diyen Başkan şöyle devam etti: Biz önce AB ile bu alandaki yapıları rehabilite ettik. Ancak yanındaki yapıları iyileştirmezseniz, bunun hiçbir anlamı yok. Unkapanı'ndan Eyüp'e giderken Tarihi Yarımada'ya yakışmayan mimari duruşlar var, bunları çözecek bir proje yapıyoruz. Gayretimiz oradaki mülk sahiplerine proje ile büyük avantajlar sağlayacak işler içerisine girmek. Belediye şimdi bölge halkının endişelerine yanıt vermek, yanlış bilgileri düzeltmek için semtte bilgilendirme ofisleri açtı.
Star


Geri Dön