Yeni Şirketler

Fenerbahçe, Ataşehir'deki araziyle 45 milyon TL kârda

F.Bahçe, 29 Aralık günü yapılan ihaleyle Ataşehir'deki araziyi 58 milyon TL'ye aldı. İhale 3 gün sonra olsa, rayiç bedel artacaktı. Kulübün kârı 45 milyon TL

FENERBAHÇE'YE yılbaşı piyangosu vurdu. Kulüp, İstanbul Ataşehir'deki araziyi, 29 Aralık 2009'da yapılan ihaleyle 58.2 milyon TL'ye aldı. Ancak, ihale 3 gün sonra yani 2010'da yapılsaydı rayiç bedel artacak ve Fenerbahçe'nin en az 103 milyon TL ödemesi gerekecekti. Kulübün elde ettiği 45 milyon TL'lik kâr, ihaleyi yapan Kadıköy Belediyesi'nde de tartışmalara yol açtı.

BÜTÇENİN DÖRTTE BİRİ
SABAH, 2007'de "Fenerbahçe'ye 100. Yıl Kıyağı" manşetiyle, kulübe Ataşehir'deki 58 dönümlük arazinin "çok uygun şartlarda" kiralandığını duyurdu. Sonunda, ihalenin tekrarlanması kararlaştırıldı. Arazi, 2010'a üç gün kala, bölgede belirlenen bin 26 TL'lik metrekare rayiç bedeli esas alınarak satışa çıkarıldı. İhalenin tek katılımcısı olan Fenerbahçe, araziyi 58.2 milyon TL'ye, 2037'ye kadar kiraladı. Ancak ihale 1 Ocak 2010'dan sonra yapılsaydı, Ataşehir Belediyesi Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenen metrekare başına bin 800 TL'lik rayiç bedel esas alınacaktı. Bu durumda Fenerbahçe, arsaya en az 103 milyon 892 bin TL ödemek zorunda kalacaktı. İstanbul'da yapılması düşünülen finans merkezine komşu olan bu değerli arsanın çevresinde ise arazilerin metrekaresi 2 bin 500 ile 4 bin TL arasında değişiyor. Satış; 2010 yılının ilk belediye meclis toplantısında da gündeme geldi. AK Parti Grup Başkan Vekili Avukat Fatih Kaya'nın sözleri toplantıda sert tartışmalar yaşanmasına neden oldu. Fenerbahçe'nin taraftarlarına, '2010 Hediyemiz' olarak internet sitesinden duyurduğu satışta Kadıköy Belediyesi'nin 45 milyon zarara uğratıldığını savunan Kaya, "Bu bedel belediyenin 2010 bütçesinin dörtte biri. Belediye başkanımız, 'Acelemiz var, 2009'da satacağız' şeklinde konuşmuştur. Üç gün daha beklense Kadıköy halkı kazanacaktı. 2009 aceleciliği belediyeyi zarara uğrattı" dedi. Ataşehirliler Derneği de suç duyurusunda bulunacak.

TEK TEKLİF FENERBAHÇE KULÜBÜ'NDEN
Kadıköy Belediyesi Encümen Salonu'nda yapılan ihaleye, Fenerbahçe Kulübü'nden başka kimse teklif vermedi. Araziye, 10 bin kişilik Fenerbahçe Ülker Kapalı Spor Salonu ile otel ve alışveriş merkezinden oluşan 'Alpella Gençlik Şehri' projesinin yapılması öngörülüyor.
Erhan Öztürk/Sabah