29 / 04 / 2024

Ferhat Efendi Camii’nin inşaatı ne zaman tamamlanacak?

Ferhat Efendi Camii’nin inşaatı ne zaman tamamlanacak?

Kasımpaşa Yahya Kahya Mahallesi sakinleri, tarihi Hacı Ferhat Efendi Camii inşaatının yıllardır bitirilememesine tepkili. Yıllardır civardaki camilere giden cemaat, inşaat için 700 imzalı dilekçe de vermiş...



Kasımpaşa Yahya Kahya Mahallesi sakinleri, tarihi Hacı Ferhat Efendi Camii inşaatının yıllardır bitirilememesine tepkili. Son yıllarda başlayan inşaatın çok yavaş ilerlediğini söyleyen mahalleliler, devletin inşaata destek olmasını istiyor. Yıllardır civardaki camilere giden cemaat, inşaat için 700 imzalı dilekçe de vermiş.


Beyoğlu Kasımpaşa Yahya Kahya Mahallesi’nde bulunan tarihî Hacı Ferhat Efendi Camii’nin yapımına 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından izin verilmesine rağmen cami inşaatı hâlâ bitirilebilmiş değil. Mahalle sakinleri, vakit namazlarını eda etmek için Kasımpaşa’da bulunan Yahya Kahya ve Camiikebir’e gitmek zorunda kalıyor. Camilerine yaklaşık 20 senedir kavuşamayan vatandaşlar, inşaat faaliyetinin bu kadar uzun sürmesine bir anlam veremiyor. Semt sakinleri caminin bir an önce bitmesi için aralarında 700 imza toplayıp BİMER’e, Beyoğlu Belediyesi’ne ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmuş. Ancak buna rağmen henüz bir netice alınabilmiş değil.  Mabet inşa etmenin bir hayır işi olduğunu söyleyen cami cemaatinden Cafer Gökalp, şöyle konuştu: “20 seneden beri bu cami yapılmıyor. Mahalle sakinleri vakit namazları için Yahya Kemal Camii’ne gidiyor. Caminin minaresi yapılmış; ama ezan okunmuyor. BİMER’e gittik, belediyeye gittik; ama ikna edici bir cevap alamadık. Belediye bizden imza istedi, biz de mahalleliler olarak imza topladık.  Fakat bize geri dönüş olmadı.”


Cami inşaatının çok yavaş sürdüğünü ve binada az kişinin çalıştığını belirten mahalle sakinlerinden Tahsin Özerdal ise sadece bir işçinin inşaat alanında bulunduğunu, o işçinin de  bir gün çalışıp  6-7 gün çalışmadığını aktardı. Özerdal, Ortaköy, Süleymaniye, Nuruosmaniye gibi büyük camilerin restorasyonlarının birkaç sene içinde bittiğini fakat kendi camilerinin inşaatının 20 sene sürmesine bir anlam veremediklerini kaydetti. Coğrafya öğretmeni Murat İzzet Furat ise camide tek bir kişinin çalıştığını gördüklerini vurgulayarak, 1994’ten beri cami inşaatına başlanıldığını ve şu ana kadar sadece kaba inşaatın bittiğini söyledi. Furat, caminin yanındaki imam evinin de yapılması gerektiğini ifade etti. 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne Ferhat Efendi Camii’nin yapılması için verdikleri dilekçenin uygun görüldüğünü söyleyen Kasımpaşa Büyük Camii Dernek Başkanı Emin Uçman, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun projelerini kabul etmediğini ve aleyhlerinde dava açtığını belirtti. 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ne açılan davanın 5 sene sürdüğünü ve cami inşaatının savcılık emriyle mühürlendiğine dikkat çeken Uçman, cami inşaat sürecini şöyle anlattı: “Vatandaşlar  vakıflardan yasa icabı cami arsasının geri alınması için talepte bulundu. Vakıflar da mali kaynağı olmadığı için arsayı alamayacağını belirtti. Anıtlar Yüksek Kurulu, 2010 senesinde şu anki arsaya cami yapılması için onay verdi ve bizden daha ince hesaplı proje istedi. 2012 senesinde cami ana projesi taraflar arasında imzalandı. 26 Aralık 2013 tarihinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü 23. ve 24. parsellerdeki caminin bedeli Kasımpaşa Büyük Camii Derneği tarafından karşılanmak üzere bizden bir yazı istedi. 16 Ocak 2014 tarihinde de Hacı Ferhat Efendi Camii inşaatının bitmesi için derneğimiz ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı. Protokole göre cami inşaatının  16.01.2015 tarihine kadar bitmesi gerekiyor.”


Kasımpaşa Büyük Camii Derneği, Ferhat Efendi Camii’nin inşaatını 2 seneden beri resmi olarak üstlenmiş durumda. Şu ana kadar   caminin minare, çatı ve mihrap gibi önemli kısımları tamamlandı.


Zaman Gazetesi 


Geri Dön