03 / 05 / 2024

Fethi Hinginar: Türk Ytong yeni ürünlerle büyüyecek!

Fethi Hinginar: Türk Ytong yeni ürünlerle büyüyecek!

TürkYtong, gelecek hedefini inovasyon stratejisi üzerine kurguladı. Yeni ürünler ve kentsel dönüşüm şirket için sıçrama tahtası olacak...




YTONG'UN TÜRKİYE PAZARINA GİRDİĞİ 1960’ll yıllar, Türk inşaat sektörünün ısı yalıtımı, enerji tasarrufu, deprem güvenliği gibi konularla tanış­tığı döneme denk geliyor. Ytong, aradan geçen 50 yıllık sürede istikrarını “süreklilik” stratejisi üzerine kurdu. Süreklilik, yönetim kademesin­de de geçerliliğini korudu. Şirkette 34 yıldır farklı görevlerde bulunan Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar (67), bu istikrarlı gidişin öne çıkan ismi. Philips’teki profesyonel iş yaşamından sonra Hinginar, Ytong’da yönetim kurulu başkanlığına kadar yükseldi.


Pazar payı yüzde 60 olan Türk Ytong, her sene yüzde 20-25’in üzerinde büyüyor. 1963’ten itibaren düzenli olarak fabrika yatırımları gerçekleştiriyor. Pazardaki dört büyük marka arasında beş fabrikayla lider konumda. Pendik, Tekirdağ, Antalya, Gaziantep ve Bilecik fabrika­larında hizmet veriyor. Hinginar, “Bilecik’teki hedefimiz, fabrikayı dünyanın en modern ve en büyük fabrikası yapmaktı. Şu anda dünyanın en modem Ytong üretimi Bilecik’teki fabrikada yapılıyor. Hem kalite hem verim­lilik olarak her açıdan örnek gösterilebilecek bir fabrika oldu” diyor.


2008’den beri fabrikalarda kapasite artırıcı yatırımlar gerçekleşiyor. Bugünkü kapasite 2 milyon metreküp. Yılda 150-200 bin konut için malzeme üretiliyor. Ytong şirketi için Türkiye Avrupa’nın ikinci büyük üretici ülkesi. Kuruluşundan bugüne ürettiği 21 milyon metreküp malzeme ile Ytong, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufa yoluyla 10 milyar dolan aşan enerji tasarrufa sağladı. Üretilen ürünler ile yaklaşık 1 milyon 500 bin adet konut inşa edildi.


Türk Ytong, kolay işlenen, sürdürülebilir malzemeler üretiyor. Başarısının bir başka nedeni de, ürün kalitesi­nin yanında, kullanıcılara teknik bilgi ve proje desteği vermesi. Satış sonrası hizmet, Ytong’un önemli kriterle­rinden biri. İnovatif ürünler çerçevesinde 2013 yılında öne çıkan ürünlerden biri, Türkiye’de sadece Türk Ytong tarafından üretilen yanmaz, hafif ve mineral yalıtım malzemesi; ‘Ytong Isı Yalıtım Plağı” ürünü. 2013’te bu ürün­de kapasite ikiye katlanacak. 


Ytong’un büyüme stratejisinde kentsel dönüşüm projelerine dönük ürünler de önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de toplam konut açığı 2,5 milyon adet. Mevcut yapı stoğunun ise yaklaşık yüzde 60’ı deprem açısından riskli. 6,5 milyon adet konutun kentsel dönüşüm projele­ri için Ytong şimdiden pazarlama kurgusunu hazırlamış görünüyor. Yatırımlarım bu alana göre konumlandırı­yor. Hinginar, “Kentsel dönüşüm çalışmalarına önem veriyoruz. Türkiye’nin yapı stoğu sağlıksız ve yenilenmesi şart, inşaat sektörü bu projeler nedeniyle 2013’te yüzde 15 büyüyecek” diyor.


Bu büyümeye bağlı olarak Türk Ytong’un istihdamı da artıyor. Kurulu beş fabrikada yaklaşık 500 kişi çalışıyor. Her sene mevcut kadro sayısı artıyor. Şirketin iş fel­sefesi ise “Her şey açık ve net olmalı” mottosu üzerine kurulu. Ytong Akademi ile gazbetonun, mimari tasarım ve uygulama alanlarıyla ilişkisini göstermek, yalıtım, gü­venlik, deprem emniyeti, hızı ve kolaylığı gibi konularda faydalarını anlatmak üzere, 2010’dan beri üniversitelerde dersler veriliyor. Yıldız Teknik, Mimar Sinan ve Trakya Üniversitesi örnek üniversiteler arasında. Türk Ytong, modem mimarlık adına, Mimarlar Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Ulusal Mimari Fikir Yarışmasını düzenleyerek sektörde önemli mesleki işbir­liklerinin doğmasını sağlıyor. Ayrıca “Mesleki ve Sektörel Eğitime Katkı” ve ‘Ytong Akademisi-50. Yılda 50 Durak” projeleri de yine bu eğitim ve istihdam planlan arasında yer alan çalışmalar arasında gösterilebilir.


Alman Ytong Ar-Ge merkezi, endüstride çığır açacak teknolojileri geliştirmeye devam ediyor. 1929 yılında endüstriyel üretime başlayan Alman Ytong, bugün beş kıtada 43 fabrikaya sahip. Türk Ytong, Almanya’daki Ar-Ge çalışmalanmn inovasyon kültüründen yararlanırken, bir yandan da kendi Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor. Yapılarda deprem dayanımı ve eneıji tasarrufa konula­rında Ytong’un bulduğu çözümler, geride kalan yanm asırlık süreçte, ülke ekonomisine ve inşaat sektörüne büyük katkı sağladı. Türk Ytong’un kaptanı Hinginar, “Göreve geldiğim günden itibaren Türk Ytong aile­si olarak kendimize hedefler koyduk. Hedeflerimizle hırslarımızı çarpıştırmadık. Yönetici olarak bu iki sıcak noktayı iyi yönettiğime inanıyorum. Hızlı kararlar alarak, ekip çalışmasına olan inancımızı başan grafiğimizle de sergiledik. Bundan sonra da sektördeki atılımlanmıza devam edeceğiz. İlkleri gerçekleştiren misyonumuzu ileriye taşıyacağız diyor.


Fortune


Geri Dön