Fethi Yaşar: Yenimahalle'de dere yataklarına iskan izni verildi
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, yaptığı açıklamada, alt yapı hizmetlerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ'nin görevi olduğunu söyledi
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, yağmur yağdığı zaman ilçede su baskınlarının yaşandığı bölgeler olduğundan yakınarak, "ASKİ kazandığı parayı ASKİ yatırımlarına, ASKİ'nin çürüyen alt yapısını değiştirmeye, ihtiyaç olan yerlere su, kanal götürmeye kullanmalıdır" dedi.
Ellerinde şu anda Yenimahalle'nin selle ilgili verilerinin olduğunu bildiren Yaşar, "Yağmur yağdığında hangi noktalara yağmur geliyor, hangi noktalarda yağmur suyu kanalları çalışmıyor, hangi evlere, iş yerlerine sel giriyor, hangi yollarda birikinti olduğunu biliyoruz. Tüm bu verileri ASKİ'ye ileteceğiz" dedi.
Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ'nin asli görevinin temiz suyu Ankara'ya ulaştırıp pis suyu kentten temizleyerek doğaya bırakmak olduğunu ifade eden Yaşar, ASKİ'nin bu görevine dönmesi gerektiğini kaydetti.
Geçmiş dönemlerde Yenimahalle'de iskana açılmaması gereken dere yataklarına iskan izni verildiğini öne süren Yaşar, şöyle devam etti:
"Bundan sonra yapılmasın hiç olmazsa. Şu anda Macun'da bir bölgede 40-50 hane gecekondu ailesi var derenin içinde. Burası Büyükşehir Belediyesinin planında sınai depolama alanı. Bunun buradan kalkması lazım. O vatandaşlarımızın evine her yağmurda sel giriyor. Biz de Büyükşehir de yardıma gidiyoruz. O vatandaşlarımıza TOKİ ucuz konutlardan verip ev sahibi yapmalı. TOKİ'nin görevinin bu olması lazım. Oradaki mezbeleliği kaldırması lazım."
Yaşar, yağmur yağdığı zaman ilçede su baskınlarının yaşandığı bölgeler olduğunu belirterek, "ASKİ kazandığı parayı ASKİ yatırımlarına, ASKİ'nin çürüyen alt yapısını değiştirmeye, ihtiyaç olan yerlere su, kanal götürmeye kullanmalı" dedi.
-KIZILIRMAK SUYUNUN KÜLFETİ-
Kızılırmak suyunun şehre aktarılması ile ilgili ASKİ'nin "çok ciddi borç altına" girdiğini savunan Yaşar, "Kızılırmak hattı şu anda çalışmıyor. Allah yağmuru verdi bu sene. Ona ihtiyaç kalmadı. 'Gerede'nin yapılması lazım' dedik biz o zaman. Şimdi Gerede'ye başlandı. Daha ucuza Gerede suyu gelecekti.
Kızılırmak suyunun, bütün herkes kabul ediyor ki teknolojik arıtma yapmadan Ankara halkına verilmeyeceğini herkes kabul etti. Sudan şimdi kimse şikayet etmiyor. Çünkü Kızılırmak suyu verilmiyor" diye konuştu.
ASKİ'ye kaynak verilmediği ya da ASKİ'nin elde ettiği gelir başka yerlere harcandığı takdirde kentin eskiyen alt yapısını değiştirme imkanının kalmayacağını belirten Yaşar, önemli bir bölümü eskimiş olan Ankara'nın alt yapı sistemindeki boruların değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
-ASKİ'NİN GÖRÜŞÜ-
Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç ise ASKİ olarak Yenimahalle'de alt yapıyla ilgili yapılması gereken her şeyi yaptıklarını ve ciddi bir sel baskınının da yaşanmadığını söyledi.
Yenimahalle'de altyapıyla ilgili problem olmadığını öne süren Kılıç, Batıkent ve Çayyolu bölgesi de dahil olmak üzere özverili şekilde ekiplerin gece-gündüz çalıştığını ifade etti.
1994 yılından bu yana 485 kilometre içme suyu hattı döşendiğini, atık su ve yağmur suyu ile ilgili 851 kilometreyi kapsayan bir çalışmanın yapıldığını bildiren Kılıç, yapıların işlerin maliyetinin 395 milyon lira olduğunu kaydetti.
Yenimahalle'de Şentepe ve Karşıyaka bölgesinde gecekondudan apartmana dönüşümlerin yaşandığını ve kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirildiğini anımsatan Kılıç, "Yollar açıldıktan ve bölge uygun hale geldikten sonra ASKİ olarak gereken çalışma yapılacaktır" dedi.
AA