12 / 05 / 2024

Fideltus'un inşaat cirosu 500 milyon TL'yi buldu

Fideltus'un inşaat cirosu 500 milyon TL'yi buldu

İki yıl önce yüzde 100 Türk sermayeli olarak kurulan Fideltus İleri Teknoloji, bu yıl 100 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefleyen bir şirket



Bilişim, insan odaklı çözümler üreterek hayatı kolaylaştıran projelere imza atan Fideltus; telekomünikasyon, medikal ve savunma alanlarında teknolojik çözümler geliştiriyor. Teknoloji ihraç etmeyi hedefleyen şirket, Kuzey Afrika, Arap Yarımadası ve Balkanlar'a da açılmaya hazırlanıyor.

Ekonomide her dönemin kendine özgü fırsatlarını iyi değerlendiren genç şirketler inanılmaz bir hızla büyüyor, şaşırtıcı cirolara ulaşıyorlar. Fideltus'un bu anlamda adını önümüzdeki yıllarda çok daha fazla duyacağımız söylenebilir.

Gıdasını inşaattan alan bir grup olan Fideltus, dört yıl önce Cem Kalyoncu tarafından kurulmuş bir şirket. Global Menkul Değerler'in kurucularından olan Kalyoncu, iki yıl sonra iki arkadaşını, Ahmet Şükrü Susuz ile Hakan Aydın'ı da yanına alarak bir teknoloji şirketi olan Fideltus İleri Teknoloji'yi kurmuş. Bir anda İstanbul'un bütün ana caddelerini gözleyen MOBESE'nin çözüm ortağı olan, kent taksilerinin güvenlik sistemlerini oluşturan Fideltus, bugün sadece Ar-Ge çalışmalarına 2.5 milyon dolar gibi, büyük holdinglerin bile ayırmadığı kadar yüksek bir bütçe ayırma noktasına gelmiş.

İnşaatla başladı

İnşaat ve finansla başlayan iş hayatlarına iki yıl önce teknolojiyi de ekleyen Fideltus; inşaat, finans ve teknoloji olmak üzere üç ana sektörde faaliyet gösteriyor. İnşaat alanında Ispartakule'de  TOKİ  ortaklığıyla Türkiye'nin en büyük konut projelerinden birine imza atan grubun; Bursa'da rezidans ve çarşı, Çeşme'de rezidans ve otel, İstanbul İkitelli'de Aykosan Sanayi Çarşısı projeleri de bulunuyor. Grup ayrıca Belerus'da da büyük bir kompleksin müheahhitliğini  üstleniyor. Fideltus Grup'un şu ana kadar bitirdiği projelerin cirosu 500 milyon TL'yi buluyor.

Finans ayağında ise yurt dışından finans desteği sağlama ve Türkiye'de ihtiyaç duyan şirketlere yardımcı olma operasyonlarının yanı sıra şirket evlendirmeleri ve ortaklıklarına da danışmanlık yapıyor.

Teknoloji ile büyüyor

İnşaat ve finans dışında Fideltus Grubu'nun iki yıldır asıl ivme ve büyük cirolara ulaştığı alan ise teknoloji. Şirket iki yıldır bilişim, telekomünikasyon, medikal ve savunma alanlarında teknolojik çözümler sunuyor.

En bilinen projesi ise İstanbul'daki taksi güvenlik sistemi.  Yaklaşık 4 bin taksi bu sistem sayesinde 7 gün 24 saat takip edilebiliyor.

İstanbul Polis Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Derneği'ne bağlı olan MOBESE A.Ş.'nin tedarikçisi ve çözüm ortağı olduklarını ve bu konuda kendilerine çok güvendiklerini söyleyen kurucu ortaklardan Hakan Aydın, bu kapsamda İstanbul ve Ankara'daki tüm taksilerin sisteme dahil olmalarını sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini söylüyor. Aydın, “Kent güvenliği kapsamında Kırklareli, Sivas, Maraş, Gemlik ve Hatay'ın şehir güvenliği de bizde. Başka illerde de projelerimiz devam ediyor” diyor.

100 milyon dolar ciro

Bu yıl 100 milyon dolar ciroya ulaşmayı  hedefleyen Fideltus İleri Teknoloji'nin asıl amacı ise Türkiye'nin çeşitli ihtiyaçlarına çözüm üretmek olduğu kadar teknoloji de ihraç etmek. Buna yönelik olarak Körfez ülkeleri ve Güney Afrikalı ülkelerle iş ortaklığına giden şirket; Kuzey Afrika, Arap Yarımadası ve Balkanlar'a hedef pazarlar olarak odaklanmış bulunuyor. 

Bilişim, telekomünikasyon, medikal ve savunma alanlarında teknolojik çözümler üreten şirketin önemli projelerinden biri de ‘Araç Takip Sistemi'. Fideltus'un; can, mal ve kent güvenliğine önemli katkılar sağlayan araç takip sisteminin en önemli özelliği ise dünyanın en küçük araç takip sistemi olması.

Online ameliyat imkanı

Şirketin medikal alandaki girişimi olan mobil hastane Med-1 de başta acil müdahale ve yardım olmak üzere sağlık hizmetlerinde büyük faydalar yaratmayı amaçlıyor. Kurulum hızı, uydu bağlantısıyla online ameliyat imkanı, açık kalp ameliyatının da dahil olduğu geniş müdahale imkanlarıyla dikkat çeken Med-1, özellikle doğal afetler bakımından Türkiye için büyük faydalar vaat ediyor.

‘Yapay zekanın yeni ürünleri' olarak tanımladıkları yeni nesil trafik ve güvenlik kamera sistemleri ile bireysel ve organize suçların önlenmesine önemli katkılar sağlamayı, trafiği ve kent hayatını daha güvenli kılmayı hedeflediklerini belirten Aydın, şöyle devam ediyor: “Anayurt güvenliği, sınır güvenliği ve radar sistemleri konularında da önemli çalışmalarda bulunuyoruz. İşe, takip ve güvenlik sistemleri üreterek başladık. Yazılım ve donanımı yüzde 100 bize ait olan dünyanın en küçük takip ve güvenlik sistemlerini ürettik. Bu ürünlerimiz halen çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılıyor. Çok amaçlı olarak geliştirdiğimiz bu çözümleri, daha da geliştirerek savunma tarafında da konumlandırmak istiyoruz. Örneğin; sınır güvenliği, sahillerin güvenliği, hava sahalarının güvenliği ve su havzalarının güvenliğine ilişkin projelerimiz var. Mobil karakol uygulaması, plaka algılama sistemi, mobil operasyon yönetim merkezi ve mobil araç sorgulama sistemi gibi çalışmaları da mevcut.”

Körfez ülkelerine açıldı

Fideltus İleri Teknoloji, Türkiye'de sürdürdüğü projeleri uluslararası pazara sunmak için de Ürdün merkezli yazılım şirketi eSense ile “Fideltus Technology” isminde yeni bir şirket kurmuş. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Fideltus Technology'nin özellikle iletişim, güvenlik ve içerik alanlarında olmak üzere ‘niş' teknolojilerinde öncü şirketlerden biri olması hedefleniyor.

Şirketin yurt dışında başka iş ortaklıkları da bulunuyor. Örneğin Genetlab şirketi ile Körfez'e yönelik bir işbirliği içerisinde. Bunun dışında Defne isimli bir başka şirketle de yurt dışına yönelik projeler üzerinde çalışıyor. Savunmada ise Güney Afrikalı Mechem ve Reutech Radar Systems ile işbirliği halinde olduğu belirtiliyor.

Dubai'de ofisi var

Türkiye pazarına önem verdiklerini ama faaliyetlerinin iç pazarla sınırlı kalmasından yana olmadıklarını belirten Aydın, şunları ekliyor: “Biliyorsunuz Türkiye entelektüel birikimi olan, ancak sermaye açısından sıkıntıları olan bir ülke. Bu problemi aşmak adına çeşitli iş birliklerine yönelik açılımlar da yapıyoruz.  Bu yüzden öncelikle Dubai'de bir ofis açtık o bölgede de faaliyet gösterebilmek için. O bölgeyi iyi tanıyan bir ortağımız var. Onun dışında daha da kuzeyde iş yapmak için Kiev'de de ofis açıyoruz. Yeni bir şirket olmamıza rağmen oldukça iyi gidiyoruz. Hızlı açılımlar yaptık.”

Körfez ülkelerinin şirketleri tarafından geliştirilen, uygulanabilir ve yüksek kalitedeki teknolojik çözümlere olan ihtiyacını fark ettikten sonra bu bölgeye açıldıklarını belirten Aydın, şunları anlatıyor:

“Markamızı bölgeye ve daha da ötesine taşıyabilmek için önemli bir fırsatı değerlendirerek eSense şirketi ile bir ortaklığa girdik. Körfez ülkelerinde konumlandırmayı düşündüğümüz çözümler; araç takip ve güvenlik sistemleri, mobil hastane, benzin istasyonu otomasyonu, 3G uygulamalar, güvenli şehir yönetimi, akıllı okullar ve alışveriş merkezleri olacak. Körfez ülkelerine, uçsuz bucaksız arazilerin izlenmesinden petrol hatlarının güvenliğine kadar anahtar teslimi teknolojik çözümler sunacağız. Bu ülkeler; kamu ve özel sektörde anahtar teslimi teknolojik çözümler konusunda da ciddi potansiyele sahip. Körfez ülkeleri küresel ekonomik krizden az etkilenen ülkeler arasında yer aldığı için büyük ölçekli yeni projelerin sürmesi avantajını sağlıyor. Bu arada Körfez ülkelerinde ilk yıl için ciro hedefimiz 10 milyon dolar.”

22 kişilik Ar-Ge ekibi var

Şirketin tamamı Türk uzmanlardan oluşan Ar-Ge ekibi 22 kişiden oluşuyor. Geçen yıl Ar-Ge'ye 2.5 milyon dolar yatırım yapan şirket, teknolojiye bu yıl içinde ise 5 milyon dolar ayırmış bulunuyor.

Fideltus İleri Teknoloji olarak günlük hayatı kolaylaştıran ve yaşamı güvence altına alan ileri teknolojik çözümler ürettiklerini belirten şirketin yönetim kurulu üyesi Ahmet Şükrü Susuz ise şu bilgileri veriyor:

“Merkezimiz İstanbul'da, Ankara'da ise Ar-Ge departmanımız var. Ayrıca Türkiye ve dünyada önemli başarılara imza atmış birçok çözüm ortağımız bulunuyor. Sistem, yazılım ve ürünler tasarlıyor, entegre çözümler üretiyoruz. Hedefimiz ülkemizin çeşitli ihtiyaçlarına çözüm üretmek olduğu kadar teknoloji ihraç etmesine de katkı sağlamak. Bizim için önemli pazarlar Kuzey Afrika, Arap yarımadası ve Balkanlar. Birçok çözümümüz kamu sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Bu anlamda başlamış ortak çalışmalar da söz konusu.”
Özlem Bay Yılmaz/Ekonomist


Geri Dön