05 / 05 / 2024

Fikirtepe 12'ler Adası'nda son durum!

Fikirtepe 12'ler Adası'nda son durum!

Haytek ''Ortadoğu'' İnşaat'ın kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptığı 12'ler Camii adası olarak da bilinen adada firmanın uzlaşmaz tutumu en sonunda vatandaşları isyan ettirdi.



Fikirtepeli vatandaşlar kendi aralarında yaptıkları kat karşılığı inşaat sözleşmelerini tapuya şerh ettirerek adada ifraz sinyali verdi. Fikirtepe'de bir grup vatandaş firmayla yaptıkları görüşme ve noterden çekilen ihtarlara rağmen '' nasıl olsa benim şartlarımla anlaşacaksınız, kanunlar benim lehime ve ben sizin yerlerinizi satışa çıkartacağım'' mantık ve iddiasıyla hareket etmesi, 12'ler Camisinin de içinde bulunduğu ada içerisinde ki bazı vatandaşların kendi aralarında sözleşme yaparak mevcut yapı adasının bölünmesine ve Haytek inşaat'ın emsalininde 3.60' a düşmesine sebep olacak gibi görünüyor.


Ortadoğu 12' ler Adasında Çözülmeler ve Son Durum !!!
Fikirtepe'de neredeyse altıncı yılını bulan imza sürecine rağmen, imza bütünlüğünü dört yıldır sağlayamayan Haytek ''Ortadoğu'' İnşaat Fikirtepe'de ne yapmaya çalışıyor? 


Fikirtepe 12'ler adası projesini 50 Bin TL sermaye ile kurduğu Haytek İnşaat ile ''ne zaman olursa olsun, bizim için farketmez'' mantığıyla devam ettirmeye çalışması ve imzaları tamamlamak için vatandaşların haklı taleplerine bile tolerans göstermeyerek ekstra bir çaba sarfetmemesi, 12'ler adasını bölünme aşamasına getirdi.!


Haytek ''Ortadoğu'' inşaat ile görüşme yapan vatandaşların Fikirtepehaber.com'a söyledikleri iddialarına göre, firma yetkililerinin, kanuni ve bakanlığın baskısı olmasa ''isterse 10 yıl sürsün, bizim için farketmez'' ifade ve tutumlarıyla, nasıl bu projeyi yapıp teslim edeceklerini bilemediklerini ve bu durumun tüm vatanaşlar arasında büyük merak konusu olmaya devam ettiği belirtilmekte.!


İmza atan ve atmayan tüm vatandaşların yaşadıkları mağduriyetliklerine rağmen, vatandaşların sözleşmede bulunan bazı maddelerin haklı olarak düzeltilmesi talebine bile ret cevabı vererek uzlaşmaz tutumunu devam ettiriyor. Firmanın bu davranışı bir çok vatandaşın isyan ederek en sonunda kendi projelerini kendilerinin yapma girişimlerini başlatmalarına sebep oldu. Bunun haricinde firmanın bu tavrından dolayı imza atan diğer bazı vatandaşların da Haytek ''Ortadoğu'' ile imzaladıkları sözleşmeleri feshetmek için hukuki görüşmeler başlattıkları gelen bilgiler arasında. 


Fikirtepe Dernekleri 'de sürece şahit !


Fikirtepe'nin aktif derneklerinden Fikentder Derneği ve Fidem Derneği haricinde bazı bakanlık bürokratlarıda 12'ler adasında yaşanan bu görüşme ve yazışmalara şahit olarak, firmanın uzlaşmaz tutumuna vurgu yaparak kanuni hak olan ''sözleşme serbestisini'' işaret etmekteler. Haytek ''Ortadoğu'' İnşaatın uzlaşmaz tutumundan dolayı kendi aralarında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalamış bulunan vatandaşlar, Haytek ''Ortadoğu'' ile yapılan tüm görüşme ve yazışma tutanaklarıyla beraber yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerini de bakanlık ve kentsel dönüşüm müdürlükleri nezdinde resmi kayıtlara da geçirtmiş bulunmaktalar.


Fikirtepe'de Bir İlk !!!


Fikirtepe'de ilk defa 12'ler adasında bir grup vatandaşın kendi aralarında yaptıkları kar ve emsal paylaşımı esaslı sözleşmenin diğer adalarda da emsal olması bekleniyor... 

12'ler adasında süreci hızlandırmak ve diğer vatandaşlar için de emsal oluşturmak için Haytek ''Ortadoğu'' İnşaat ile yapılan görüşmelerin neticesiz kalması sonrası, yine süreci hızlandırmak ve imza atan atmayan vatandaşların mağduriyetini önlemek adına imza atmamış olan vatandaşlar kendi aralarında anlaşarak kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptılar. 

Kendi aralarında sözleşme imzalayan vatandaşların oluşturdukları şirket ortaklığı yoluyla, kendi aralarında 3000 metreyi bulan metrajdaki alan hak sahipleri ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzaladıkları belirtilmekte. 

Kendi aralarında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayan vatandaşlar her şeye rağmen, sözlü ve noterden yazılı olarak Haytek ''Ortadoğu'' İnşaat ile bağlarını kopartmadan son ana kadar ikili görüşmeleri devam ettirdiler. 

Vatandaşların, sözleşme serbestisinden doğan kanuni haklı taleplerini firmaya sözlü ve noterden yazılı olarak iletmelerine rağmen, firmanın uzlaşmaz tutumu vatandaşları bu uygulamayı yapmaya mecbur bıraktı. 

Haytek ''Ortadoğu'' İnşaat'ın Kanunları baskı aracı olarak kullanarak vatandaşların haklı taleplerini geri çevirmesi adanın bölünmesini ve kendisininde yapılaşma emsalinin 3.60 lara düşmesine sebep olacağı belirtilmekte.


Fikirtepe'nin 62. Yapı Adasının, 12'ler Adasındaki ifrazdan sonra oluşacak yeni yapı adasının olması bekleniyor!


Kendi aralarında sermaye katkı paylarına ve mevcut hisselerine göre emsal paylaşım amaçlı sözleşme imzalayan vatandaşlar, firmanın sözlü ve yazılı haklı taleplerine karşı olumsuz dönmesi sonrası tapudaki paylarına kat karşılığı inşaat sözleşmelerini şerh ettirdiler.


Vatandaşlar 50 Bin TL sermaye ile kurulan Haytek İnşaat'ın tek taraflı sözleşme dayatmasına karşılık, kendilerinin oluşturdukları 500 Bin TL üstü büyüklüğündeki şirket sermayesiyle Büyükşehir ve Bakanlık nezdinde, kendi yerlerini yapmak için  girişimlerini başlatmış bulunmaktalar.


Vatandaşın Haytek ''Ortadoğu'' İnşaat'ın sözleşmesinde yapılmasını istediği talepler neydi?


Haytek ''Ortadoğu'' İnşaat'ın vatandaşların '' Kiraların güncellenmesi, vatandaşa düşen bağımsız bölümlerin yapılacak herhangi bir blok kısıtlaması olmadan mevcut şerefiyelerin tespiti sonrası yapılacak projedeki şerefiyelerine göre belirlenmesi ( Haytek ''Ortadoğu'' İnşaat sözleşmesinde blok paylaşımı mevcut ve vatandaşlar blok paylaşımını şerefiye kaybına sebep olduğu gerekçesiyle kabul etmemekteler ) , yapılmış ya da yapılabilecek başkakaca farklı sözleşme yada protokol maddelerinde varsa vatandaşın lehine olan yada olabilecek madde ve kazanımların normal sözleşme ile anlaşan vatandaşlar içinde geçerli olması, Firmanın hiç bir teminat vermemesinden dolayı sözleşmede yazan süre kadar kira bedelini peşin olarak ödemesi veya Boşalt yazısından başlayarak firmanın bitmiş inşaatta ki bağımsız bölümleri geri teslim edene kadar ki süre zarfında tutulan mülklerin kira bedellerini kendilerinin karşılayacağklarını veya kendilerinin yakın çavrede kiralama yapacaklarını taahhüt etmeleri, Yine Haytek İnşaat adına herhangi bir teminat verilmemesinden dolayı, Kat irtifakı kurulduktan sonra firmaya devredilecek arsa payına vatandaşın adına ipotek koymak şartıyla firmaya devredilmesi ve Ortadoğu Grup haricinde yönetim kurulundaki tüm isimlerinde şahsi kefalet vermeleri, Vatandaşların firmanın iş yapması için her türlü vekalet vermelerine karşın süreci vatandaş adına takip ve ipoteklerin kaldırılması amaçlı üçüncü şahıs veya kişilere karşı vekalet vermekten ziyade kendi işlerini kendilerinin yada kendi tayin edecekleri vekillerinin takip etmeleri, ada bütünlüğü içerisinde her parsele kanuni olarak düşen ticari alan şerefiyelerinin hesaplanarak konut şerefiyelerine eklenmesi, Mevcutta ticari alanda bulunan hak sahipleriyle kendi aralarında görüşülerek kira oranlarının tespiti ve onlara düşecek ticari alan cephelerinin % 70 vatandaşa olacak şekilde tanzim edilmesi ( Fikirtepe'de diğer bazı adalarda yapılan haklı ve gerçekçi bir uygulamadır), vatandaşların kendilerine düşen bağımsız bölümleri kendileri istedikleri zaman firmanın belirlediği rakam altında olmamak kaydıyla satabilmeleri. Eğer vatandaş firmanın belirlediği fiyatın altında satma gibi bir durum söz konusu olursa firmanın ön alım hakkının bulunması vb... gibi talepler karşısında Haytek ''Ortadoğu'' İnşaat ''bizim sözleşme maddelerini değiştirmemiz mümkün değil, bu şekilde imza atmak zorundasınız zaten biz resen tevhit veya son çıkan yönetmeliktende aldığımız destekle doğrudan resen satış için girişimlerimizi başlattık'' tarzında bir dayatmada bulunmayı kendisince daha uygun bulduğu belirtilmekte.


Fikirtepe 12 ler Adası nda son durum!


Peki Bundan Sonra 12'ler Adasında ne Olabilir ?

Fikirtepehaber.com olarak bu adayla ilgili süreci yakından takip etmekteyiz. Bakanlık ve büyükşehir yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde, tapuya şerh koyan tüm firmalara karşılıklı olarak anlaşarak neler yapabilirler;


1- Her iki taraf dört ''4'' emsalin bozulmaması için adi ortaklık yoluyla kendi hisseleri oranında ortak proje üretebilirler

2- Taraflardan birisi masraflarını da alarak diğer taraf lehine sözleşme devri gerçekleştirebilir 

3- İfraz işlemi gerçekleştirilerek yeni iki yapı adası oluşturulur ve her iki tarafında bağımsız olarak 3.60 emsalle yapılaşmasının önü açılır

4- 3.60 emsalle yapılamak için tüm arsa sahiplerinin muvaffakati gereklidir. Temsilcilere yetki veren vatandaşlar adına bu yetki onlardadır ancak, yapılaşması mümkün olmayan taraf sözleşme şartları gereği otomatikman sözleşme feshine giderek adadan çekilmek zorundadır...


Konuyla ilgili ekstra detayları ilerleyen zamanlarda Fikirtepehaber.com olarak haberleştirmeye devam edeceğiz...


12'ler Adası Fikirtepe'de Nerede ?

Merpenköy Mahallesi içerisinde bulunan 12'ler Camii'nin de içerisinde bulunduğu adanın konumunu gösteren harita...



Bakanlık ve İlgili Yönetmelikleri Ne Diyor ?


Sonuç olarak, vatandaşların kendi yerlerini her ne kadar master plan içeriğinde olsa bile, Fikirtepe Plan Notları dahilinde kademeli emsal artırımı ile 800 m brüt ve üstü metre alana sahip olarak vatandaşların ya da firmaların yapılaşabilmesi mümkündür. Bakanlıkta ticaret serbestisi gereği tarafların karşılıklı uzlaşmalarını istemekte, söylem ve çalışmaları da bu yönde yapmaktadır. Bu bağlamda taraflar yukarıda yazılı sıralama ile anlaşmak yada çekilmek durumundadırlar. Çekilmeme durumunda belki on ''10'' yıları bulan bir süre 12'ler adasında sürecek mahkemeler sonucu tüm vatandaşların arzu ettiği yapılaşmanın gerçekleşmesi gecikecektir...



Marka hastahanelerden ciddi teklifler geliyordu !!!


Fikirtepe'de '' 12'ler adasında daha öncede hastane piyangosu '' başlığıyla duyurduğumuz ve yazılı ve görüntülü ulusal basında da büyük yankı uyandıran ''vatandaşların kendi yerlerinde hastane yapmalarının önünü açan ve büyük sevince sebep olan sağlık tesis alanı'' neden iptal edildi ? Vatandaşlara yüksek rakamlarda teklifler geliyordu ve vatandaşlar ya kendileri yapacak yada büyük marka hastahanelere ihale yöntemiyle hastahane yaptırmayı düşünürlerken, yine Haytek ''Ortadoğu'' inşaat veya bilinmeyen sebeplerden ötürü, vatandaştan habersiz ve vatandaşın aleyhine master planda değişiklik yapılarak sağlık tesis alanı uygulamasının iptal edildiği belirtilmekte. 


Vatandaşlardan Fikirtepehaber.com'a yapılan açıklamaya göre Ortadoğu Grup'un Medical Parkı Yapan ilk Firma ve ilk sahibi olduğu ve bundan dolayı kendilerine gelin '' Bu adayı komple hastahane yapıp, firma başta olmak üzere herkesin daha fazla kazanmasına öncülük edin '' teklifinde de bulunmalarına rağmen, firmanın bu teklifi de geri çevirdiği belirtilmekte. Vatandaşların açıklamalarının devamında, ''neden, ne için yada nasıl olduğunu anlamadan 12'ler adasında master planda uygulamaya konulan sağlık tesis alan uygulamasının birden ortadan kaldırıldığı'' belirtilmekte. 


Fikirtepe Master Planında yapılan ve tüm vatandaşların aleyhine olan bu tarz bir değişikliğin oluşmasında ticari alan sahiplerinin ''diğer hak sahiplerinin kanuni hakları olsa dahi, ticari alanları sadece biz alacağız'' düşüncesiyle hareket etmeleri dikkatleri üzerlerine çekse bile, Haytek İnşaat'ın girişimleri sonucunda bu değişikliğin yapılarak sağlık tesis alan uygulamasından vazgeçildiği vatandaşlar nezdinde daha ağır bastığı ifade edilmekte...



Fikirtepe Haber


Geri Dön