30 / 04 / 2024

Fikirtepe fikir aşamasından çıkmak üzere!

Fikirtepe fikir aşamasından çıkmak üzere!

Fikirtepe, İstanbul'daki dönüşümün model noktalarından biri. Yaklaşık 1 milyon 340 bin metrekare sil baştan inşa edilecek. Ancak özellikle bölgede yaşayan hak (!) sahiplerinin yatırımcı firmalar ile anlaşma (-ma) süreci zorlu bir süreç...



Fikirtepe, İstanbul'daki dönüşümün model noktalarından biri. Yaklaşık 1 milyon 340 bin metrekare sil baştan inşa edilecek. Ancak özellikle bölgede yaşayan hak (!) sahiplerinin yatırımcı firmalar ile anlaşma (-ma) süreci zorlu bir süreç. 


Tek tek arsa sahipleri ile yapılan görüşmeler, proje süreci, ruhsat ve izin süreçleri ve bu sırada değişen imar planları ve mevzuat Fikirtepe'yi fikir aşamasında bırakmaya yetti. Bölgenin afet yasasına alınması "fikir" aşamasını bir adım öteye taşıdı. Revizyonlarını yapan projeler rötarlı da olsa yoluna devam edebiliyor. 

Tüm sorumluluğun, bu süreci yaşayan firmaların omzuna bırakılması çok da adil değil. Bölge halkının bu uzun süreç içinde kira giderlerini karşılamaya ve mevzuattaki değişikliklerin maliyetini çekmeye gücü yetmeyen firmaların nefesi kesiliyor. KDV'nin yüzde 1 kalması, birbirinden bağımsız parçalı planlama yerine top yekûn yenilenme, sürecin hızlanması ve kurumlar arası iletişimin hızlanması afet yasasının sağlayacağı bazı avantajlar. 


CONCORD İSTANBUL İLE BAŞLIYOR

Teknik Yapı'nın Concord İstanbul projesi Fikirtepe'nin ilklerinden. Proje 10 ve 11 bin metrekare 2 arsada 2 etaptan oluşuyor. İlk etabı Eylül 2016'da teslim edilecek "Concord" Mimar Eren Yorulmaz imzalı eliptik formlu 23-22 katlı 3 kuleden oluşuyor. Zemin kotta ticari birimler, binaların lobi girişlerinden komple koparılmış. Birinci bodrum katta kapalı sosyal alanlar, kalan 4 bodrum kat kapalı otopark olarak işliyor. Ünalan metrosuna 500 metre mesafede bulunan projenin yakın çevresinde Medeniyet, Doğuş, Marmara üniversiteleri ve özel hastaneler yer alıyor. 


Projede 622 konut ve 5 ticari birim bulunuyor. Stüdyo dairelerin satışı tamamlanmış. 53-64 metrekare arasında değişen 1+1 daireler 385 bin, 92-96 metrekare arasında değişen 2+1 daireler 628 bin, 129-133 metrekare arasında değişen 3+1 daireler, 875 bin 700 Türk Lirası'ndan başlayan fiyatlarla satışta. Yüzde 1 KDV'lik avantaj Trafik ve yeşil doku Fikirtepe'deki kentsel dönüşümün mihenk taşlarını oluşturuyor. 


Bakanlık tarafından hazırlanan yeni imar planı ile daha yoğun bir donatı alanı sağlanıyor. 

Trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmak için de iki önemli değişiklik daha geniş ana arterler ve her projede kapalı otopark zorunluluğu dikkat çekiyor. Bu dönüşümde, Concord İstanbul vergi ve harç muafiyeti ve yüzde 1 KDV avantajı ile satışa sunuluyor. 


Kentsel dönüşüm adaleti

Altyapıdan mahrum, deprem dayanımı olmayan parçaların dönüşüme girmesi kaçınılmaz. Ancak dönüşüm aynı zamanda dönüşen sosyal yapıyı ulaşılmaz kılmamalı. 

Dönüşüm, kent plancıları, sosyologlar ve mimarlardan soyutlanmamalı. 


Esin Tümer-Habertürk Gazetesi


Geri Dön