01 / 01 / 2025

Fikirtepe'de en fazla talep 2+1 daireye!

Fikirtepe'de en fazla talep 2+1 daireye!

Evinpak projesi ile gerçekleştirilen konut yatırımlarını, vatandaşların ev talebini ve Fikirtepe’de karşılaştıkları durumu Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Asuman Öztürk, KARAR’a anlattı.



Türkiye’de kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe’de metrekareler hızla artarken, Anadolu Yakası’nın yükselen yeni değeri arasında yerini alan bölge, müteahhitler ve hak sahipleri arasında çetin pazarlıkların da yaşandığı lokasyonların başlıca adresi oldu. Bölgede bazı arsa sahiplerinin dairesini oda oda inşaat çalışanlarına kiraya verdiği, hatta üç katlı binası için müteahhitten 30 kira bedeli isteyenlerin de çıktığı belirtildi. Kadıköy’ün son dönemde en çok konuşulan mahallelerinden olan Fikirtepe’de inşaat projesi geliştiren firma ortaklıklarından biri Sefa İnşaat & Koyuncu İnşaat ortaklığı. Evinpak projesi ile gerçekleştirilen konut yatırımlarını, vatandaşların ev talebini ve Fikirtepe’de karşılaştıkları durumu Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Asuman Öztürk, KARAR’a anlattı. İstanbul Anadolu Yakası’nda söz konusu ortaklıkla Evinpark projeleri geliştirdiklerini belirten Asuman Öztürk, bunlardan birinin Maltepe’deki 432 dairelik konut projesi olduğunu söyledi. Öztürk, bu ünitenin  Haziran 2018’de tamamlanmasının planlandığını açıkladı. Öztürk, aile konsepti üzerine kurulan bu projede sosyal donatılara özel önem verildiğini belirterek, “Burada mahalle kültürü yaşatılacak” dedi.


Bir diğerinin Fikirtepe’de yükseldiğini ve buranın 467 daire ve 85 ticari alandan oluşacağına işaret eden Asuman Öztürk, daha çok beyaz yakalılara hitap edecek projede, konut teslimlerinin Haziran 2019’da başlayacağını bildirdi. Öztürk, söz konusu her iki yatırımın 250 milyon ve 150 milyon TL olmak üzere toplam 400 milyon liraya mal olacağını bildirdi.


Fikirtepe’de, bu yıl Ekim ayında satışa çıkmayı düşündüklerini açıklayan Öztürk, burada 40 ayrı daire tipinin bulunduğunu ve ön cephenin kapanmadığını söyledi. Fiyatların metrekarede 8 bin – 12 bin TL aralığında olacağını açıklayan Öztürk, “Burası gökdelen bölgesi haline geldi, belki 10 yıl sonra çok lüks bir bölge olacak” öngörüsünde bulundu.  Fikirtepe’de hak sahipliği konusuna da değinen Öztürk, arsa sahiplerinin mağdur edilmediğini, hatta müteahhitler tarafından çok iyi imkanlar da sunulmuş olabileceğini, ancak yine de hakkını yeterince alamadığını düşünen kişilerin de çıktığını söyledi. İmarı bilmeyen arsa sahipleriyle de karşılaşıldığına işaret eden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Verilen hak nedir? Arsa kaç metrekareyken kaç metrekare inşaat yapılabiliyor? Hak sahipleri, arsa tapusunu alırken belediyeye gittiğinde imar durumunu da öğrenmeli. Ancak farklı hikayeler çıkıyor. ‘Müteahhit 8 kat yerine 10 kat çıktı’ böyle bir şey yok. Biri yatay, diğeri dikeyde gitmiştir. Sonuçta belediye şuna bakar: Kaç metrekare inşaat alanındasın. Ben alanına göre 200,7 metrekare inşaat yapabilirim. İster bunu yatayda yaparım yerim varsa, ister dikeyde çıkarım. Yanındaki iki katta kalmış, ben 10 katta kalmışım, buna bakmaz kimse. Ancak Fikirtepe’de bu var. Belki müteahhit ona çok iyi imkanlar sunmuştur ancak hala hakkının yendiğini düşünüyor. Bu durum, başkalarının aklıyla hareket edilmesinden kaynaklanıyor.”


Konut sektöründe arz-talep konusuna da değinen Asuman Öztürk, satışlarda bir azalma olmadığını, ancak üretimin fazlalaştığını söyledi. Öztürk, “Resmi verilere bakıldığında konut satışlarında artış var adet olarak. Ancak üretilenin yüzdesi üzerinden hesaplandığında düşüş görülüyor” dedi. Döviz kuru nedeniyle karlılıklarda da düşüş yaşandığına işaret eden Öztürk, “Eskiden 500 bin dolara sattığınız bir yer, TL olarak düşünüldüğünde hala 1 trilyon 250 milyara satılıyor. Ancak 500 bin dolar değil de 400 bin dolarlara geliyor gibi. Yoksa fiyat indirimi yapılmadı, TL ile satılıyor dolarla değil. Bu anlamda konut fiyatları düşmedi, döviz kuru karşısında yüzde 20 eridi” diye konuştu. Kur dalgalandıkça her malzeme fiyatının da yükseldiğini, fakat fiyat artırmadıklarını ifade eden Öztürk, kredisiz çalıştıklarını, ancak sektörde kredili çalışan firmaların bu durum karşısında zorlanabileceğini vurguladı. Öztürk, güçlü olmayan firmaların dayanamayabileceği öngörüsünde bulundu.


TALEP 600 BİN TL’YE KADAR OLAN ‘EV’E


Vatandaşların en fazla 2+1 konutlara talep gösterdiğini söyleyen Asuman Öztürk, fiyat bandında ise talebin 600 bin liraya kadar olan konuta olduğunu söyledi. Öztürk, “En uygun fiyatlı konutlar daha çok satılıyor” diye konuştu. Bankalarda konut kredisi faizlerinin artmaya başladığına da işaret eden Asuman Öztürk, söz konusu artışın satışları etkileyebileceğini ifade etti.


Firma olarak Fikirtepe’de inşa edilen konut ve ticari alan projesi için 400 hak sahibine 16 trilyon lira kira ödendiğini açıklayan Asuman Öztürk, üç yıllık inşaat süresi üzerinden hesaplandığında bu rakamın, her bir hak sahibine ayda 1 milyar TL kira ödemesi anlamına geldiğini, inşaatlar tamamlandığında ise arsa sahiplerinin yeni binalarında oturmaya başlayacaklarını vurguladı. Kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtep’de yaşanan zorluklardan da bahseden Asuman Öztürk, oda oda kira isteyen arsa sahipleriyle de karşılaştıklarının altını çizdi. Üç katlı binası olan bazı hak sahiplerinin, her kattaki daireleri o bölgede çalışan inşaat işçilerine, amelelere ya da Anadolu’dan gelen kişilere oda oda kiraya verdiğine dikkati çeken Asuman Öztürk, bu nedenle müteahhitlerden üç katlı binasına karşılık 30 kira bedeli isteyen hak sahiplerinin de çıktığını vurguladı. Öztürk, öte yandan Anadolu Yakası’nın lüks semtlerinde 20 trilyonluk dairede oturan bazı arsa sahiplerinin de kapıcı, güvenlik dahi istemeyerek, masraftan kaçındığını söyledi.


Karar / Hamide HANGÜL 



Geri Dön