28 / 04 / 2024

Filistin inşaat yasağı istiyor!

Filistin inşaat yasağı istiyor!

Filistinliler ise barış görüşmelerine dönmek izin hem Doğu Kudüs"te hem de Batı şžeria"da inşaat yasağının devamını istemişlerdi. Bu doğrultuda, Amerikan tarafı, İsrail ve Filistinlilere, ikinci kez 3 aylık bir inşaat yasağı önerisinde bulunmuştu.  



Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Yaser Abdrabbo, ABD"nin Filistinlilerle İsrail arasındaki barış süreci ile çabalarının başarısızlığının, İsrail"in politikasından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu"nun ileri sürdüğü koşullar ve engellemelerden kaynaklandığını söyledi.
               
Filistin resmi haber ajansının bildirdiğine göre, halen Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte Yunanistan"da resmi temaslarda bulunan Abdrabbo, 'Netanyahu"nun ileri sürdüğü koşulların ve engellerin, ABD çabalarının başarısız olması sonucunu doğurduğu açıktır. Bu da, Filistin liderliğinin, bundan sonraki aşamadaki seçenekler üzerinde çalışmasını gerektirir. Bu nedenle, Washington"la her türlü ikili müzakereye gitmeden önce, Arap kardeşlerimizle tüm açılardan istişarelerde bulunmamız gerekiyor' dedi.
               
Abdrabbo, Filistin temsilcisinin barış süreci üzerinde görüşmeler için önümüzdeki günlerde Washington"a gitmesiyle ilgili bir çağrı bulunduğunu da belirtip, 'Filistin liderliği ve Arap ülkelerinden kardeşlerimizle de bu çağrının üzerinde çalışacağız' dedi.
               
ABD"nin, İsrail ve Filistinlileri doğrudan barış görüşmelerine yeniden başlatmak amacıyla, İsrail"i Batı şžeria"da yerleşim faaliyetlerini durdurmaya ikna etme çabalarından vazgeçtiği belirtilmişti.
               
Amerikalı yetkililer, Obama yönetiminin, 'bunun, ertelenen görüşmeleri yeniden başlatmak için iyi bir yöntem olmadığı sonucuna vardığını'" kaydetmişlerdi.
             
İsrail"in Batı şžeria"daki inşaat yasağı 26 Eylül"de sona ermiş, Filistinliler ise barış görüşmelerine dönmek izin hem Doğu Kudüs"te hem de Batı şžeria"da inşaat yasağının devamını istemişlerdi. Bu doğrultuda, Amerikan tarafı, İsrail ve Filistinlilere, ikinci kez 3 aylık bir inşaat yasağı önerisinde bulunmuştu.
             
Amerikalılar"ın inşaat yasağı için bastırmaktan vazgeçmesi, İsrail-Filistin doğrudan görüşmelerinin tümüyle çökmesi olarak değerlendiriliyor.
               
Abbas"ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna da Abbas"ın dün akşam Yunanistan"da Amerikan tarafından barış görüşmelerine ilişkin bir mektup aldığını belirtti, ancak mektubun içeriğiyle ilgili bilgi vermedi.
               
Mektubun Amerikalıların son kararına ilişkin olduğu belirtiliyor.
               
Amerikalıların mektubuna Filistin liderliği ve Arap ülkeleri ile istişare edilmeden cevap verilmeyeceğini söyleyen Ebu Rudeyna"nın verdiği bilgiye göre, Abbas, mektubun ardından Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile bir telefon görüşmesi yaparak, Amerikalılara verilecek cevap ve buna göre atılacak adımlar üzerinde değerlendirmelerde bulundu.
A.A


Geri Dön