29 / 04 / 2024

Filyos Vadisi Projesi ile ilgili gelişmeler umut verici!

Filyos Vadisi Projesi ile ilgili gelişmeler umut verici!

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, Filyos Vadisi Projesi'nin ilk ayağı olan Filyos Limanı Projesi'nin hayata geçirilmesi konusundaki gelişmeleri değerlendirdi...



Zonguldak TSO Başkanı M. Salih Demir, asırlık geçmişi bulunan Filyos Projesiyle ilgili gelişmelerin umut verici olduğunu söyledi. Demir, "Zonguldak'ta yaklaşık bir asır önce, 2. Abdülhamit döneminde (1876-1908) planlanan Filyos Projesi'nde son olarak 2,5 senedir Avrupa Birliği fonlarını kullanmak umuduyla beklenildi, Bu olmayınca nihayet öz kaynaklara dönüldü. Bu da bir gelişmedir. Filyos Liman Projesi'nin alt yapısı Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması süreci hızlandırabilir. 2013 yılı yatırım programına alınması durumunda önemli bir süreç yaşanacaktır. Bir asırdır tartışılan projenin gerçekleştiğini görmek en büyük arzumuzdur" dedi. 


Filyos Projesinin önemine dikkat çeken Zonguldak TSO Başkanı Demir, "8 Milyon metre karelik alanı kapsayan Filyos Vadisi Projesi çok büyük önem arz ediyor. Filyos'da yapılması düşünülen 2 tane termik santral var, 19 tane HES projesi var, bir liman var, demir-çelik, mobilya fabrikası projesi var, 14 Milyar dolarlık yatırım yapmak için bekleyen firmalar var. Bakanlık yetki verdi, biz çok iyi takip ediyoruz. Burası Endüstri Bölgesi ilan edildi. Endüstri Bölgesi Müdürlüğü'nü TSO'da biz kurduk. Şuanda talepleri biz alıyoruz. Alıp, inceleyip gerekli bakanlığa biz gönderiyoruz.


Beklentimiz; Yer tahsisinin bir an önce yapması. 14 Milyar dolar yatırım bekleyen firmalar var ama yer tahsisi yapılmadığından yatırım yapılamıyor" diye konuştu. 



Türkiye Gazetesi


Geri Dön