28 / 04 / 2024

Filyos Vadisi Projesi TBMM'de!

Filyos Vadisi Projesi TBMM'de!

Filyos Vadisi Projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Demirtaş, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Filyos Vadisi Projesi'ne ilişkin soru önergesi hazırladı. Demirtaş, sorusunun Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Demirtaş, ''Aşağıda yer alan soruların Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim'' diye konuştu. 

Demirtaş, şu açıklamalarda bulundu: ''Filyos Vadisi Projesi, yapımı 40 yıl öncesine dayanan bu projedir. Bu proje Zonguldak'ın ekonomisine ve kalkınmasına büyük bir katkı sunacak olmasının yanı sıra, Türkiye'nin ekonomisine de büyük ve önemli etkiler yaratacak milli bir projedir. Proje tamamlandığında ileri teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek ve ihraç edilebilir malların üretilmesi planlanmaktadır. Filyos Vadisi Projesi'nin iki temel ayağı bulunmaktadır. Bunlardan biri Filyos Endüstri Bölgesi'dir. Zonguldak Çaycuma İlçesi'ndeki Filyos Beldesi'nde 1 Haziran 2015 tarihinde 1900 hektarlık alan Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmiştir. İlan edilen bu Endüstri Bölgesi'ne yönetici şirket olarak yetkilendirilmek için (9763 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi'ne göre) 22 Mart 2019 tarihinde kurulan Tosyalı Filyos Endüstri Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi, 28 Mart 2019 tarihli yazısı ile başvuruda bulunmuştur. Bakanlığınız tarafından da 17.06.2019 tarihli ve 69998 sayılı Bakan Oluru ile Tosyalı Filyos Endüstri Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi, Filyos Endüstri Bölgesinin yönetilmesi ve işletilmesinden sorumlu Yönetici Şirket olarak atanmıştır. Filyos Vadisi Projesi'nin bir diğer önemli ayağı ise Filyos Limanı Projesidir. Filyos Limanı Projesi de, hem Zonguldak'a hem de Türkiye'ye önemli katkılar sunacak bir yatırımdır. 11 Kasım 2020 tarihinde, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de çıkarılması planlanan doğalgaz ile ilgili olarak “Filyos, orada özellikle liman hizmetleri ve yanındaki özel endüstri bölgesinden dolayı ileride yıldızı parlayacak bir köşemiz. Yani Zonguldak bundan sonra sadece bir kömür madencilik şehri değil yine yerin altından çıkan bir başka kaynakla da yıldızı bir kez daha parlayacak bir şehrimiz. Filyos da bizim için önemli bir lojistik merkezi, orayı kullanıyoruz, yıllar yılı sürecek...." sözleri ile Filyos Limanı'nın önemini çok net bir şekilde ifade etmiştir. Yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından verilen cevaba göre; Karadeniz'de keşfedilen doğal gazın Filyos Limanı'ndan ulusal iletim ağına verilmesi planlanmaktadır. Yapılan açıklamalardan ortaya çıktığı üzere, Filyos Vadisi Projesi kapsamında yapılan Filyos Endüstri Bölgesi ve Filyos Limanı; sahip oldukları avantajlı konumları, bölgenin lojistik merkez olarak planlanması gibi nedenlerle yatırımcılar açısından cazip yatırım alanları haline gelmiştir. Bu noktada da yatırımcılara yapılacak tahsislerde, kamu yararının öncelikli olarak korunması gerekmektedir. Yatırım yapılacak sektörlerin ve bu sektörlerde faaliyet gösteren kişi, şirket ya da şirketler grubuna ayrıcalık sağlanmamalı, bu şekilde oluşacak haksız rekabet ortamı engellenmeli ve tüm çalışmalar şeffaflık içinde sürdürülmelidir.''

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın soruları:
1) Filyos Endüstri Bölgesi kaç dönüm üzerine kuruludur? 
2) Filyos Endüstri Bölgesi'nde kaç yatırımcının yer alması planlanmaktadır? 
3) Filyos Endüstri Bölgesi'nde yatırımcılara tahsis edilecek alanların büyükleri belirlenmiş midir? Büyük, orta ve küçük ölçekli yatırımlar için öngörülen yatırım alanları kaç metre kare olarak planlanmıştır? 
4) Filyos Endüstri Bölgesi'nde ön yer tahsisi başvurusu için hangi kriterler aranmaktadır? 
5) Bakanlığınızca Filyos Endüstri Bölgesi'nde yatırımcılar için ön yer tahsisi başvuruları başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa, şimdiye kadar Bakanlığınıza ön yer tahsisi için toplam kaç yatırımcı başvuru yapmıştır? Başvuru yapan şirketlerin isimleri nelerdir? Bu başvurulardan kaçı yerli, kaçı yabancı yatırımcıdır? 
6) Filyos Endüstri Bölgesi'ne ön yer başvurusu yapan şirketler varsa, hangi sektörlerde yatırım yapmak için başvuruda bulunmuştur? 
7) Filyos Endüstri Bölgesi'nde ön yer tahsisi talebinde bulunan kaç yatırımcının başvurusu kabul edilmiştir? Başvurusu kabul edilen yatırımcıları faaliyet göstereceği sektörler nelerdir? 
8) Filyos Endüstri Bölgesi'nde ön yer tahsisi başvurusu kabul edilen yatırımcıların yerine getirmesi gereken mali yükümlülükler ve diğer yükümlülükler nelerdir? 
9) Filyos Endüstri Bölgesi'nin ne zaman faaliyete geçmesi planlanmaktadır? 
 


Geri Dön