Genel

Finans Merkezine Türk mimarisi damga vuracak!

Türk mimarisine uygun konutlar inşa etmeye hazırlanan TOKİ, Ataşehirde kurulacak İstanbul Finans Merkezinin de Türk mimarisinden esintiler taşımasına özen gösterecek

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Artık Türkiye coğrafyasına uygun yapılar inşa edeceğiz dedi.

KONUTLARIN mimari ve estetiği konusunda eleştirilen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yöresel Türk mimarisine uygun konutlar inşa etmeye hazırlanıyor. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, estetik açıdan daha güzel konutlar yapmak için yeni proje birimi oluşturacaklarını söyleyerek, Bizim de hatalarımız olabilir. Artık Türkiye coğrafyasına uygun yapılar inşa edeceğiz diye konuştu. Karabel, Ataşehirde kurulacak İstanbul Finans Merkezinin de İstanbul silüetine uygun bir şekilde inşa edileceğini, kendi öz mimarimizin de esintilerinin olacağını açıkladı.

Yapılanlar dikkat çekmiyor

Yeni bir birim oluşturup Türkiye genelinde Türkiye coğrafyasına uygun inşaatlar yapmak için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Karabel, şunları söyledi: Bölgesel ve yerel mimariye de dikkat ederek çalışmalar yapacağız. Biz bunları noktasal olarak gerçekleştirdik, ancak tabi 514 bin konutun içinde bu yöresel mimariye uygun yaptıklarımız dikkat çekmiyor. 20 bin konut yapsaydık bunların içinde yaptıklarımız bayağı dikkat çekecekti. Yeni birimi, proje birimimizin içinde oluşturmayı düşünüyoruz. İşlevi bugüne kadar yapılan proje çalışmalarında yöresel Türk mimarisine uygun görsel görüntüler elde ederek ihaleyi gerçekleştirmek.

Modern şehir adacığı

Ataşehirde kurulacak İstanbul Finans Merkezinin modern bir şehir adacığı şeklinde olacağını vurgulayan Karabel, şöyle konuştu: Batı Ataşehirdeki arazimiz 2 milyon 59 bin metrekareydi. Bunun 682 bin metrekarelik yeri finans merkezinin olduğu alandır. Bu kısmın karşısında bulunan bölgede modern bir şehir adacığı oluşturduk. Şimdi de kamu bankaları ve finansla ilgili üst kurumların oluşacağı bir finans merkezi planlaması yapıldı. Orada İstanbul silüetine uygun, buranın toplam finans merkezi silüetini yaşatacak bir mimari çalışma için iyi bir mimarla anlaşma aşamasındayız. Burası tamamlandığı zaman Türkiye, New York, Hong Kong ve diğer finans merkezlerinde olduğu gibi yeni de kurulduğundan daha modern bir merkeze kavuşacaktır. Bu da Türkiyenin önemini dünya genelinde artıracaktır.

Türk mimari motifleri

Ataşehirde kendi öz mimarimizin de esintilerini göreceğimizi ifade eden Karabel, Mimaride çözüm bitmez. Yapıların gökdelen şeklinde olup olmayacağı proje bitince netleşecek. Anlaşma sağlanarak mimar çalışmalara başlayacak. Burada eğitim tesisleri, spor tesisleri, konutlar, diğer sosyal alanlar yer bulacak. Batı Ataşehirin finans merkezine üstten birleştirilmesiyle ilgili mimari çalışmalar sürüyor. Alttan yol geçecek üstten platform oluşturulup meydan yapılması planlanıyor diye konuştu.

Türk Telekom Arenada çatıdan vazgeçildi

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Türk Telekom Arenanın deprem riski nedeniyle açılır kapanır çelik çatı yerine daha hafif bir malzemeyle kapatılabileceğini söyledi. Karabel, şunları söyledi: Şu anda stadın üstündeki açıklık, yapılan maçları fazla etkilemiyor. Fakat kulüp ileride isterse çatısını daha hafif malzemeyle kapatacak şekilde gerekli altyapıyı yaptık. Sadece çelik çatıyı yapmadık. Kulüp isterse yapabilir. Biz üstümüze düşeni yaptık. Kulüp de zaten vazgeçti. Bizde çelik çatı yapmamaya karar verdik.

Mermi namludan çıktı

TMMOB Mimarlar Odasının başvurusu üzerine Danıştay 6ncı Dairesi tarafından 12 Mayıs 2011de geçici olarak durdurulan Akyazı Projesinin çalışmaları Danıştayın projenin devamı yönündeki kesin kararının ardından, yeniden başlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Zaman kaybımız oldu, istihdam gecikti, maliyet arttı, yapılacak hizmet gecikti. Akyazı, Trabzon için önemli bir kazanımdır. Akyazı Projesi, Trabzon için bir maskot oldu. Bu proje yapılacak. Danıştay bizim lehimize karar verdi, inşaata bugün yarın başlıyoruz. Neticede Trabzon kazandı diye konuştu.
Hürriyet/Erdinç ÇELİKKAN