Emlak Terimleri

Finansal kiralama sözleşmesi!

Bir finansal kira sözleşmesine taşınır ve taşınmaz mallar konu olabilir. Yani siz taşınır veya taşınmaz herhangi bir malı leasing yöntemiyle kiralayabilirsiniz. Peki finansal kira sözleşmesi hangi hususlardan oluşuyor? İşte cevabı...


Finansal kiralama ya da diğer adıyla leasing, leasing şirketi tarafından taşınır veya taşınmaz bir malın kullanım hakkının sözleşme yapılarak kiracıya verilmesini ifade ediyor. Leasing işleminin gerçekleştirilmesi için öncelikle taraflar arasında finansal kiralama sözleşmesi için imzaların atılması gerekiyor. Peki finansal kira sözleşmesi nedir? İlgili kanunda finansal kira sözleşmesi; “Kiralayanın, leasinge konu olan bir malı kiralamak isteyen kiracının talebi üzerine üçüncü bir kişiden veya bizzat kiracıdan satın aldığı veya başka suretle temin ettiği veya daha önce mülkiyetine geçirmiş bulunduğu bir malın zilyetliğini, her türlü faydayı sağlamak üzere kira bedeli karşılığında, kiracıya bırakmasını öngören sözleşmedir” olarak tanımlanıyor. 


Leasingte istisnai mallar neler? 

Bir finansal kira sözleşmesine taşınır ve taşınmaz mallar konu olabilir. Yani siz taşınır veya taşınmaz herhangi bir malı leasing yöntemiyle kiralayabilirsiniz. Ancak leasinge konu olamayacak bazı mallarda bulunuyor. Bunları şöyle sıralamak mümkün; 


*Bilgisayar yazlımları 

*Patent gibi fikri ve sınai haklar. 


Finansal kiralama bedeli

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'na göre, finansal kiralama bedeli kiracı ve kiralayan tarafından belirleniyor. Ayrıca bu bedelin ödeme tarihleri de yine bu taraflarca tespit ediliyor. Söz konusu finansal kiralama sözleşmesinin taraflar arasında imzalandığını ancak sözleşmeye konu olan malın kiracıya teslim edilmediğini düşünelim. Bu durumda kira bedelleri sözleşme tarihinin başladığı günden itibaren ödenmek zorunda. Ancak leasinge konu olan bu malın en fazla iki yıl içerisinde kiracıya teslimi şart. 


Mal satın alınırsa...

Finansal kiralama yöntemiyle kiralanan malın kullanım hakkının kiracıya, mülkiyetinin ise kiralayana ait olduğunu belirtmiştik.Bu durumda malın mülkiyeti ancak sözleşme süresi dolduğunda kiracının mülkiyetine geçiyor. Ancak sözleşme süresi bittiğinde kiracı malın mülkiyetini satın da alabiliyor. Bunun için tarafların karşılıklı olarak anlaşması gerekiyor. 


Finansal kiralamaya konu olan malın kiracı tarafından satın alınması hususu ilgili kanunda şu ifadelerle yer alıyor; 


“Finansal kiralama konusu tescile tabi taşınır mala ilişkin kiracı adına satın alma hakkının doğumundan itibaren otuz günlük süre içinde bu hakkın kiracı tarafından kullanılmaması ve bu Kanunun 32 nci maddesi uyarınca malın kiralayana iade edilmemesi durumunda, taraflar arasında yapılan sözleşmede bu hususta karara varılmış olması ve kiracıya konu hakkında tebligat yapılmış veya adresinde bulunmadığından tebligatın yapılamamış olması kaydıyla kiralayan tek taraflı olarak kiralananı kiracıya devir ile ilgili her türlü işlemi yapabilir. Bu kapsamda mülkiyeti devir işlemi ile ilgili kiralayan tarafından yapılan tek taraflı talepler ilgili sicil tarafından yerine getirilir".