08 / 05 / 2024

Fişekhane yeni yaşamına kavuştu!

Fişekhane yeni yaşamına kavuştu!

Osmanlı döneminin önemli miraslarından Fişekhane dünya standartlarına uygun olarak yapılan restore çalışmaları sonrasında hizmete açıldı. 



Osmanlı döneminin tarihi yapı miraslarından Fişekhane, 200 yıla yakın geçmişinden sonra dünya standartlarında gerçekleştirilen restorasyonla İstanbul'un yeni kültür sanat ve yaşam merkezi haline geldi. Milliyet'te yer alan habere göre; Fişekhane, kültür-sanat, yaşam ve gastronomi odaklı alanlarıyla İstanbul'un tarihi mirasını yeniden yaşama sunuyor. Fişekhane, eski ismi ile Fabrika-i Hümayun, 15. yüzyılda İstanbul'un deniz sınırını oluşturan Kazlıçeşme bölgesindeki tarihi surların yanında inşa edildi. Tarihi alanlardaki ilk yapı 1846'da demir fabrikası olarak faaliyet göstermeye başladı. 1910'lara kadar eklemelerin yapıldığı bina, mühimmat, fişek ve ordunun ihtiyacı olan metal aksamlar üretimini üstlendi. 

Fişekhane yeni yaşamına kavuştu!

Tesis, Cumhuriyet döneminde ise 1950'lerden itibaren Tank Bakım Fabrikası olarak 2010'a kadar hizmet verdi. Yapıların aslına sadık kalınarak yapılan restorasyonu ise İTÜ, YTÜ ve MSGSÜ akademisyenlerin danışmanlığında gerçekleşti. 200 yıla yakın geçmişiyle İstanbul'un en önemli tarihi değerlerinden biri olan Fişekhane, İstanbul Boğazı'nın tam girişinde, Marmara Denizi'nin hemen kıyısında bulunan İstanbul'daki eşsiz ve nitelikli sosyal yaşamının kalbi haline geldi. Estetik değerleri korunarak, modern hayatın gereksinimleri doğrultusunda restore edilen Fişekhane, çekiciliğini İstanbul'dan ve tarihi mirasından alıyor. Görkemli tarihi, kültür sanat merkezi, sahneleri, sinemaları, galerileri, Türkiye'de ilk defa yer alan markaları, gurme restoranları, birbirinden keyifli kafeleri, yöresel lezzetler sunan organik pazarı ve daha birçok değeriyle şehrin yeni buluşma noktası olarak gerçek bir semt hayatı sunuyor.
 

Tarihi fişekhane binası Büyükyalı'nın yeni merkezi oldu!


Geri Dön