Sektörel

Fiskobirlik´in TMO borcu bina takasıyla çözülecek

Fiskobirlik´in Başkanı Lütfi Bayraktar, TMO´ya olan 27 milyon lira borca karşılık Trabzon´daki 45 milyon lira değer biçilen binanın takasını öneriyor

Borçlarını temizleyerek tekrar piyasaya girmeye çalışan Fiskobirlik´in Başkanı Lütfi Bayraktar, TMO´ya olan 27 milyon lira borca karşılık Trabzon´daki 45 milyon lira değer biçilen binanın takasını öneriyor. Bayraktar buna karşılık TMO´nun elindeki kabuklu fındığın bir bölümünü işleyip satarak üreticiye borcunu ödemek istiyor

Borçları için gayrimenkul portföyü üzerinden öneri geliştiren ve Ankara´nın da desteğini almış görünen Fiskobirlik´in Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, TMO´nun alacakları konusunda çözüme yakın olduklarını söyledi.
Fiskobirlik´in aktifinde bulunan gayrimenkul takasıyla TMO´ya olan borçların ödenmesi noktasında geliştirilen öneriye hükümetin de olumlu baktığını belirten Bayraktar şunları söyledi:
"Fiskobirlik´e ait gayrimenkullerden Trabzon´da bulunan, 45 milyon lira eksper değeri biçilen, 36 bin metrekare üzerinde kurulu üniversite kampüs olmaya müsait bina, TMO´ya olan 27 milyon liralık borca mahsuben Milli Emlak veya Hazine kanalıyla devredilecek. Böylece 27 milyon TL´lik borç ödenecek. Buna karşılık Fiskobirlik  kalan 18 - 20 milyon lira bakiye için, TMO´nun yağlığa ayırdığı fındıklardan işlemek için 20 bin tonu peyder pey alacak. Bu fındık tesislerimizde işlenecek ve piyasaya dağıtılacak. Böylelikle üreticiye olan borçlarını da ödeyebilecek duruma gelecek."

`İki hafta içinde netleşebilir´
Göreve geldiği 2008 yılında bu yana ilk etapta banka borçlarını sıfırladıklarını anlatan Bayraktar, 600 çalışanın emekli edilerek kurum üzerindeki personel yükünü hafiflettiklerini ve üretici borçlarının da yüzde 80´inin ödendiğini söyledi. 2007 yılı başında 170 milyon lira civarında bulunan borcun bugün itibariyle 85 milyon liraya indirildiğini anlatan Lütfü Bayraktar, TMO borcu için önümüzdeki iki hafta içinde durumun netleşmesini beklediklerini söyledi.
Bayraktar, "Bu borcun 27 milyonu TMO´ya, 44 milyonu üreticiye geri kalanı ise vergi, SSK ve personele ait maaş borçları. TMO´ya olan borçlar hükümetin destek sözüyle çözülme sürecine girdi" dedi.

`Aktif oyuncu olmak istiyoruz´
Fiskobirlik´in geçmişte alınan hatalı kararlarla özerk ve ticari bir işletme olmaktan uzaklaştığını anlatan Bayraktar, "Asıl faaliyet alanı fındık alıp-satmak olan Fiskobirlik üniversite binası gibi gereksiz gayrimenkul yatırımları yaparak likiditesini boşaltmış. Gereksiz personel yükünü de omuzlarında taşıyarak ciddi bir maliyet yüküyle karşı karşıya bırakılmış" dedi. Hükümet´in 2009 yılında fındıkla ilgili strateji çerçevesinde fındıkta piyasadaki arz ve talebi kontrol edebilmek açısından ruhsatlı fındık dikim alanları ile ruhsatsız fındık dikim alanları ayırımına gittiğini anlatan Bayraktar şunları söyledi:
"Hükümet, ruhsatlı dikim alanı olan üreticileri dönüm başına 150 lira vererek 2009 yılı dahil olmak üzere toplam 3 yıl destekleyeceğini açıklamıştı. Aynı şekilde ruhsatsız dikim alanları olan üreticileri de söküm yaparlarsa dönüm başına 150 lira vererek destekleyeceğini ve söküm yaptıkları alanlara alternatif ürünler dikmeleri karşılığında da yine 2009 yılı dahil olmak üzere toplam 3 yıl destekleyeceğini duyurdu. Bu çerçevede söküm yapılacak alan olarak da asgari 100 bin hektar beklentisini açıklayarak, bu konuda toplam 3 yıl için 3.3 katrilyon bütçe ayırdığını açıkladı.
Böylelikle piyasadaki fındık arz ve talep konusunu denetimine almayı planladı. Ancak ruhsatsız alanları olanlar ilk yıl için yani 2009 yılında 330 hektar için başvurdu. Hedef 100 bin hektar ve ilgili teşvik kapsamında en çok paranın ödeneceği yılda 2009 iken sadece 330 hektarlık söküm stratejinin başarı şansının olmayacağının işareti olmuştur. Bu stratejisinin başarısız olacağı rakamlarla ortaya çıkmış durumda. Fiskobirlik piyasada arz ve talebin dengelenmesi konusunda aktif ve etkin bir oyuncu olmaya devam edecek, matematik bunu gösteriyor."

 

`Piyasaya girmemizi istemeyenler var´
Lütfi Bayraktar, Giresun Gazeteciler Derneği´nde düzenlediği basın toplantısında, borçlardan kurtulmak için Başbakan Tayyip Erdoğan´a dosya sunduklarını, ilgili bakanlarla görüşerek piyasaya girmek için alt yapı çalışmalarına da devam ettiklerini söyledi.
Bayraktar, "Hükümet bize destek olacağını söylüyor ancak bazı kesimler bu durumda bize destek olmak yerine köstek olmaya çalışıyorlar. Doğrusunu bizden öğrenmeden ortalığı bulandıranlar var" diye konuştu. Bazı kesimlerin Fiskobirlik´in piyasaya girmesini istemediğini belirterek, "Bunlar suyu bulandırarak balık avlamak istiyorlar" dedi. Fiskobirlik ve TMO arasındaki görüşmelerin fındık piyasasını olumsuz etkilediği ve fiyatları düşürdüğü iddialarını yanıtlayan Bayraktar, spekülasyon yapanların neredeyse `Giresunlu Fiskobirlik´i istemiyor´ dedirteceklerini kaydederek şunları söyledi:
"Bu borçlarımızı ödediğimiz takdirde başka bir şeye ihtiyacımız kalmıyor. TMO´dan alacağımız 20 bin ton fındığı işleyip sattığımız zaman borç sıkıntımız çözülmüş olacak. Hem Hazine karlı çıkacak hem çürümeye terk edilen fındık değerlendirilecek. Böylece de borçsuz bir Fiskobirlik´in başka bir sıkıntısı kalmayacak. Birliği, zor zamanda daha fazla zora sokmanın bir anlamı yok. Sanayicinin laf oyunlarına bir kısım insanlar da alet oluyor."
Songül Hatısaru/Milliyet