15 / 11 / 2024

Fiyatlar enflasyonun 15 puan üzerinde arttı!

Fiyatlar enflasyonun 15 puan üzerinde arttı!

Anadolu Buluşmaları'nda bir araya gelen çimento sektörünün temsilcileri, ev fiyatlarındaki artışın çimentodan kaynaklanmadığını belirtti. Türk Çimento Başkanı Dr. Tamer Saka, konutlardaki fiyat artışının enflasyonun 15 puan üzerine çıktığını dile getirdi.




Türk Çimento, sektöre yön vermek ve gelecek vizyonu çizmek amacıyla başlattığı Anadolu Buluşmaları'nı “Türkiye Ekonomisini İnşa Edenler” başlığı ile devam ettiriyor. Sektörün bölgesel dinamikleri ve ülke ekonomisine etkilerinin tartışıldığı buluşmaların üçüncüsü Ankara'nın ev sahipliğinde düzenlendi. 

Dünya gazetesi işbirliği ile düzenlenen online buluşmanın üçüncüsüne Türk Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka,  Ankara  Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Limak Çimento San. ve Tic. A.Ş. Kurucu Başkanı Nihat Özdemir, OYAK Çimento San. ve Tic. A.Ş. Ülke Başkanı Ali Pastonoğlu, Votorantim Çimento San.ve Tic. A.Ş. CEO'su Hatim Ben Moussa, Baştaş & Konya Çimento San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Burak Akın, Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ, Genel Koordinatörümüz Vahap Munyar konuşmacı olarak katılım gösterdi. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; çimento sektörünü ulusal ve uluslararası platformlarda temsil eden Türk Çimento, inşaat maliyetlerinde ve konut fiyatlarında meydana gelen artışlardan çimento sektörünü sorumlu göstermenin "mantıksız ve haksız” olduğunu dile getirdi. “Türkiye çimento sektörü olarak yüksek üretim maliyetlerine rağmen dünyanın en ucuz çimentosuna sahibiz” diyen Türk Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, konut fiyatlarında enflasyonun 15 puan üzerinde artış olurken, çimento fiyatlarında ise genel enflasyon oranı kadar bile yükselme olmadığını söyledi. Saka, "Ayrıca inşaat maliyetinde çimentonun payı sadece yüzde 2 ila yüzde 4 arasında” diye konuştu.

 Fiyatlar enflasyonun 15 puan üzerinde arttı!

SEKTÖRÜN ÇATISI, YENİ MARKA VE YENİ VİZYON OLUŞTURDU 

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri marka dönüşümü ile yeni vizyonunu açıklayan Türk Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, marka felsefesini şöyle anlattı:

“Sektörümüzün kalkınmada öncü, topluma duyarlı, sürdürülebilir ve inovatif faaliyet ve uygulamaları ön plana çıkarmak, daha fazlası ve daha iyisi için öncü olmak, faaliyetlerimizin tüm paydaşlarımızda bilinirliğini artırmak üzere yeni bir vizyon yolculuğuna başladık. Türk Çimento markası ile katma değer yaratan, topluma duyarlı, kurumsal güveni sağlayan, insana yatırım yapan, dijitalleşme, teknoloji ve inovasyonda öncü sektör olarak bu vizyonu yaşatacağız. Bu değişim, geçmişten bizi bugüne taşıyan değerlerimizi muhafaza ederek, kendimizi günün değişen şartlarına ihtiyaçlarına uydurmak ve sektörümüzün geleceğini planlamak üzere başlattığımız bir çalışmadır. Bu yolculuğa başlarken, Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği gibi 'Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla olur vizyonundan hareketle, 'Bu ülkenin temelinde biz varız' dedik. Faaliyetlerimiz ve hayata geçireceğimiz uygulamalarımızla bu ülkenin geleceğinde de biz olacağız."

"70'TEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT"

Dr. Tamer Saka, sektöre ilişkin sorunların da ele alındığı toplantıda çimento maliyetleriyle ilgili şöyle konuştu:

"Türkiye çimento sektörü olarak yüksek üretim maliyetlerine rağmen dünyanın en ucuz çimentosuna sahibiz. Sektörümüz son 10 yılda 2,5 milyar dolar yatırım yaptı. Yüksek kaliteli ürünlerimizi 70'den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Ülkemizde de çimento fiyatlarında enflasyon kadar dahi artış yaşanmadığı gibi fiyatlar neredeyse bir önceki seneye göre benzer seviyededir."

ÇİMENTO SEKTÖRÜ HAKSIZ YERE HEDEF GÖSTERİLİYOR 

2020 yılında Merkez Bankası'nın 9 aylık verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine oranla konut fiyatlarında, enflasyonun 15 puan üzerinde, yüzde 27'lik bir artış kaydedildiğine vurgu yapan Tamer Saka, şunları kaydetti:

 "TUİK'in açıkladığı konut inşaatı malzeme maliyeti endeksi de aynı dönemde sadece yüzde 16,5 artış gösterdi. Biraz daha geçmişe gidecek olursak 2017 Ocak ayı ile kıyaslandığında konut fiyatlarının bugün yüzde 54 arttığını görüyoruz. Aynı dönemde çimento fiyatlarında ise enflasyon kadar bile artış söz konusu değil. Ayrica inşaat maliyetinde çimentonun payı sadece yüzde 2 ila yüzde 4 arasinda. Arsa maliyeti de hesaba katılırsa bu pay çok daha düşük seviyeye gelmektedir. Bunlara rağmen konut fiyat artışlarından çimento sektörünün sorumlu tutulması mantıklı olmadığı gibi sektöre de haksızlık. Yılların alışkanlığı ile çimento sektörü bir kez daha kitlelere haksız yere hedef olarak gösteriliyor."

Fiyatlar enflasyonun 15 puan üzerinde arttı!

ÖZDEMİR: İNŞAAT 8 ÇEYREKTİR DARALIYOR 

Toplantıda konuşan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 2021 yılının yaşanan sıkıntıların bertaraf edileceği bir yıl olacağına inandığına dimkkat çekerek, şunları söyledi:

"İnşaat, faiz-kur denkleminden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Faize duyarlılığı nedeniyle makro değişkenlerden hızla etkileniyor. İnşaata girdi veren sektörler de bu tablonun dışında kalamadı. Pandemiyle birlikte bu geriye gidiş devam etti. Haziran'da faiz indirimi inşaat sektörünü bir miktar hareketlendirdi. Ancak inşaatın 8 çeyrektir üst üste daralma göstermesi dikkat çekiyor. Bu kadar olumsuz süreç sonrası yüzde 6,4'lük büyüme oranıyla inşaat ekonominin genel büyümesinin altında kalmasını iyi okumak gerek. Yüksek faiz konuta olan ilgiyi azaltacaktır. Enflasyon en büyük sorunumuz. TL'ye güveni sağlayabilmek için Merkez Bankası'nın bu kararı yerinde. Faiz ilaç gibidir, zamanında yeterli dozda verirseniz fayda sağlar. Muhtemelen 2. ve 3. çeyrekte enflasyondaki düşüşün gerçekleşeceğine ve faizlerin geri geleceğine inanıyorum."

"ANKARA'NIN LİMANLARA UZAKLIĞI DEZAVANTAJ"

Ankara'daki tesislerin limanlara uzaklığının ihracatta dezavantaja sebep olduğunu ifade eden Nurettin Özdebir, "Ankara sanayicilerin ihracat için birtakım desteklere ihtiyacı var. Bunu yıllardır söylüyoruz. Demiryolunu Ankaralı sanayiciler olarak kullanabilmemiz lazım. Vagonlarımız var ama lokomotifimiz yok. Kamunun lokomotifleri de çok maliyetli. İhracat limanlarına kendi lokomotif ve vagonlarımızla daha kolay ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.

Fiyatlar enflasyonun 15 puan üzerinde arttı!

"MİLYAR DOLARLIK İHRACATI YAKALADIK" 

Limak Çimento San. ve Tic. A.Ş. Kurucu Başkanı Nihat Özdemir ise 2021'in 2020'den iyi olacağıni ümit ettiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Mart ayında pandemiyle birlikte dünyada ve Türkiye'de yaşanan sıkıntılardan dolayı birçok fabrika üretimine ara verdi. İç piyasada da canlılık olmayacağıni tahmin ederek ümidimizi yurt dışına bağladık. Bu yıl sektör olarak rekor ihracat yaparak milyar dolarlık ihracatı yakaladık. Bankaların kredi faizini düşürmesiyle sektör canlanmaya başladı. Faizlerin artması, inşaat sektörünü eksiye götürüyor. İhracata alıştık, yeni pazarlarımız ve taahhütlerimiz var. 2021'de de 2020'den daha az ihracat yapmayız diye düşünüyorum. 2023'e giderken bütün fabrikalar inşaat sektöründe canlanma olacağını hesaplayarak klinker üretimine devam ediyor.”

"ÇİMENTOCULAR YATIRIMDA DIŞA AÇILMALI" 

Türkiye'de yeni bir çimento yatırımına ihtiyaç bulunmadığını vurgulayan Nihat Özdemir, “Türkiye bugün 100 milyon ton klinker üretim kapasitesine sahip. Ancak ihracat yoluyla dengeyi bulabiliyoruz. İhracata güvenerek yeni yatırım yapmanın doğru olacağına inanmıyorum. Çimento sektörünün dışa açılmasına kesinlikle destek veriyorum. Çimentocuların özellikle gelişmekte olan ülkelerde, Afrika ülkelerinde yeni yatırım ve satın almalarla yurtdışına açılmalarında çok büyük fayda görüyorum” açıklamasında bulundu. 

2021'de konutta gündem: Yeni yatırımlar ve fiyatlar!

2021 konut fiyatları ne olur?

2021'de konut sektörünü neler bekliyor?


Geri Dön