27 / 04 / 2024

Yazlık bölgelerde kira fiyatları yüzde 5 ile yüzde 15 arasında arttı!

Yazlık bölgelerde kira fiyatları yüzde 5 ile yüzde 15 arasında arttı!

Koronavirüs salgınıyla berabar yazlık bölgelerde talep edilen kira fiyatları yüzde 5 ile yüzde 15 arasında arttı...



Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının Türkiye’de etkilerinin görülmeye başlanması ile beraber yazlık ve yayla evi şeklinde ikincil konut talebi de arttı. Endeksa’nın analizlerine göre salgın etkisi görülmeye başlandıktan hemen sonra ülke genelinde talep edilen konut kira bedeli yüzde 6; müstakil konutların kira bedeli yüzde 18; yazlık bölgelerde talep edilen kira bedelleri ise yüzde 5 ile yüzde 15 arasında arttı. 

Yazlık bölgelerde son 1 seneye bakıldığında ise, konut kiralarının en fazla Datça, Alanya, Fethiye, Ayvalık, Marmaris, Alaçatı ve Kuşadası’nda arttığı belirtildi.

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com verilerine göre, artan fiyatı karşılayacak işlemler yapılmıyor. Fiyat artışı yaşanırken, yazlık ve yayla evlerine talep, salgının etkilerinin ilk görülmeye başlandığı dönemdeki kadar yüksek oranlarda değil. 

Endeksa’ya göre,  yaz döneminde turistik tesislerde alınacak önlemler de kiralık yazlık ev talebini ve kira bedelini artıran önemli bir unsur olarak ön plana çıkıyor.

Kiralarda en fazla artışı Datça, Alanya, Fethiye ve Ayvalık’ta

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, son 1 senede konut kiralarının en fazla artış gösterdiği bölgelerin Datça, Alanya, Fethiye, Ayvalık, Marmaris, Alaçatı ve Kuşadası olduğunu dile getirerek, “Datça’da son 1 yılda konut kiraları yüzde 35, Alanya’da yüzde 31, Fethiye’de yüzde 26, Ayvalık’ta yüzde 24, Marmaris, Alaçatı ve Kuşadası’nda yüzde 21 artış gösterdi. Kira bedellerinin en yüksek olduğu bölgeler ise sırasıyla Alaçatı, Göcek, Bodrum, Marmaris ve Bozcaada. Alaçatı’da ortalama kira 2.740 TL, Göcek’te 2.714 TL, Bodrum’da 2.451 TL, Marmaris’te 2.225 TL, Bozcaada’da ise 2.077 TL” diye konuştu.
 
Müstakil konutlar Kemer’de yüzde 39, Datça’da yüzde 38, Alanya’da yüzde 37 arttı

Yazlık bölgelerde müstakil konutların kira artışlarının genellikle tüm konut artışlarından daha yüksek olduğunu da belirten Görkem Öğüt,  Endeksa verilerine göre son bir senede müstakil konutların Kemer’de yüzde 39, Datça’da yüzde 38, Alanya’da yüzde 37, Ayvalık’ta yüzde 24, Bodrum’da ise yüzde 16 artış gösterdiğini belirtti.

Müstakil konutların kiraları Göcek’te ortalama 4 bin 860 lira, Bodrum’da 3 bin 698 lira, Alaçatı’da 3 bin 007 lira, Çeşme’de 2 bin 734 lira, Marmaris’te 2 bin 681 lira. 

 

Tatillerde 'kiralık villa' furyası!


Geri Dön