Flaş gelişme! Fiyatlar geriliyor, daha da düşecek
Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan sevkiyatına ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan anlaşma kapsamında ilk gemi yola düştü. Geminin Lübnan'a gitmek üzere hareket etmesi sonrası tahıl fiyatlarında düşüş eğilimi arttı.Başta Avrupa olmak üzere birçok ülke zorluk yaşarken, Türkiye'nin girişimleri ile Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 'tahıl sevkiyatı anlaşması' yapıldı
Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgal girişimi sonrası dünyanın en önemli tahıl üreticisi iki ülkeden ihracat bitti. Başta Avrupa olmak üzere birçok ülke zorluk yaşarken, Türkiye'nin girişimleri ile Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 'tahıl sevkiyatı anlaşması' yapıldı.
22 Temmuz'da İstanbul'da imzalanan anlaşmanın ardından ilk tahıl gemisi dün Ukrayna'dan yola düştü. Razoni isimli gemi Lübnan'ın Tripoli Limanına gitmek üzere Odessa'dan harekete başladı.
BUĞDAY İHRACATININ YÜZDE 34'ÜNÜ OLUŞTURUYORLAR
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın lojistikte aksamaya, gıda tedarik zincirinde sıkıntılara, limanların ve kritik önemdeki ticari işletmelerin kapanmasına yol açtığını ifade eden Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, iki ülkenin dünya tahıl üretimi ve ticaretinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Taşpınar, "Rusya ve Ukrayna dünyada arpa ihracatının yüzde 27-30'unu, buğday ihracatının yüzde 30-34'ünü, mısır ihracatının yüzde 17- 20'sini oluşturmakta" dedi.
"TAHIL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİ DEVAM EDECEK"
Taşpınar, savaşın etkisiyle ülkelerin gıda stokçuluğuna yöneldiğini belirtti. Gıdaya erişimde yaşanan sorunlarla birlikte küresel gıda fiyatlarında da önemli artışlar meydana geldiğini ifade eden Taşpınar, gıda güvenliğinin ülkelerin bir numaralı sorunu haline geldiğini söyledi.
Taşpınar, şu ifadeleri kullandı:
"Gıda güvenliği sorununun artmasıyla Türkiye öne çıktı. Yürütülen müzakereler sonucunda tahıl koridoru anlaşması yapıldı. Mutabakat ile tahıl ve benzeri ürünlerin Ukrayna'ya ait 3 liman üzerinden emniyetli bir şekilde dünya pazarlarına nakli garantilendi. İlk gemi dün yola düştü. Tahıl koridoru anlaşması kapsamında ilk geminin de yola çıkmasıyla tahıl fiyatlarındaki düşüş arttı. Ekmeklik buğdayın ton fiyatı 358 dolar civarına, arpanın ton fiyatı yaklaşık 318 dolara düştü. Tahıl yüklü gemilerin hedef pazarlara ulaştıkça fiyatlardaki düşüş eğiliminin devam edeceğini tahmin etmekteyiz."
"GÜBREDE DE FİYAT DÜŞECEK"
Taşpınar, tahıl üretiminde önemli bir girdi olan gübre fiyatlarında da gerileme olacağını öngördüklerini belirtti.
Türkiye'nin de dünyada yaşanan sıkıntılardan etkilendiğine işaret eden Taşpınar, ülkede bu sezonda iç tüketim ihtiyacını karşılayacak düzeyde, yaklaşık 20 milyon ton buğday üretiminin gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyledi. (AA)