Ekonomi

Flaş gelişme! Kırmızı et fiyatlarını düşürecek hamle yapıldı!

Kırmızı et fiyatları bir kaç haftadır üstü üste yükselişini sürdürüyor. Tarım Kredi Marketleri ve Et ve Süt Kurumu Mağazalarında ucuz et satışı vaadinin yerine getirilmesi için ithalat düğmesine basıldı.İlk etapta 5 bin kasaplık hayvan ithalatı yapılacak

ESK ucuz et için düğmeye bastı. İlk etapta 5 bin kasaplık hayvan ithalatı yapılacak. İlk parti ithalat tamamlandı. Edirne'ye gelen hayvanları Edirne Ticaret Borsası mezbahanelerinde kesilerek Tarım Kredi Marketlerine ve ESK mağazalarına gönderilecek.

Macaristan'dan ithal edilen kesimlik büyük baş haylarların Edirne'de kesilerek Tarım Kredi Marketler ve Et ve Süt Kurumu mağazalarında satışa sunulacağı bildirildi. Macaristan’dan ithal edilecek 5 bin kasaplık hayvanın ilk bölümünün Edirne’ye geldiği belirtildi. İthal edilen kasaplık hayvanlar Edirne'de Ticaret Borsası'nın mezbahanelerinde kestirilerek iç piyasada Tarım KRedi Marketlerde ESK mağazalarında satışa sunulacak. İhtiyaç duyulması halinde bu etler piyasaya da satılacak. Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Et ve Süt Kurumu'nun Kasım ayında başlattığı kasaplık hayvan ithalatında süreç tamamlanarak, ilk etapta getirilecek 5 bin hayvanın ilk bölümü Edirne'ye getirildi. 5 bin hayvanın ithal edilmesi konusunda 3 firma ile anlaşmalar yapıldığını ifade edildi.

BREZİLYA'DAN DA İTHALAT YAPILACAK

Edinilen bilgiye göre kasaplık hayvan ithalatı sadece Macaristan ile sınırlı kalmayacak. Brezilya’dan da 15 bin kasaplık hayvan ithal edileceği ifade ediliyor. Brezilya'dan ithal edilecek kasaplık hayvanlarla ilgili sürecin de tamamlandığı belirtilirken, bu ülkeden gemiyle ithal edilecek hayvanların da Türkiye'nin farklı bölgelerindeki mezbahanelerde kestirilerek piyasaya sürülecek. 

ESK: "ET ARZI SORUNUNU ÇÖZDÜK"

Diğer yandan Et ve Süt Kurumu yazılı bir açıklama yaparak, Ramazan ayı öncesi hazırlıklar kapsamında, kırmızı ette arz güvenliğinin sağlanması ve fiyat istikrarı hususunda gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Açıklamada “Et ve Süt Kurumu satış mağazaları ve Tarım Kredi Birlik Marketlerde ekonomik fiyatlarla yeterli düzeyde ürün arzı için gerekli olan tedarik süreçleri tamamlanmıştır” ifadesi kullanıldı. 

İTHAL ET PİYASAYA DA SATILACAK

ESK'dan yapılan açıklamada ithal edilen kasaplık hayvanlardan elde edilecek etin ihtiyaç duyulması halinde ESK satış mağazaları ile Tarım Kredi Marketlerin dışında piyasaya da satışının yapılabileceği belirtildi. İthal etin piyasaya satılmasında üreticinin üretim maliyetlerinin göz önünde bulundurulacağı ifade edildi. Yapılan açıklamada, “Ayrıca ihtiyaç olması durumunda üreticilerimizin üretim maliyetleri göz önünde bulundurularak piyasaya taze karkas et satışı yapılacaktır” ifadesi kullanıldı.