Perakende

Bugün yüzde 15 zamlanan kırmızı et fiyatları yılbaşından itibaren katlanarak artacak

Süt ineklerinin kesilmesi nedeniyle peynir fiyatlarının kırmızı et fiyatlarını geride bırakarak üçe katlanmasına benzer bir durumun et fiyatlarında da yaşanacağı ifade edildi.Habertürk Gazetesi'nde Fatih Altaylı uygulanan yanlış politikalar nedeniyle yakın bir gelecekte etin ulaşılamaz hale geleceğini belirterek o zaman da kasapların, celeplerin suçlanacağını yazdı

Peynir fiyatlarının kırmızı et fiyatlarını geçmesinin etkileri sürerken, et fiyatlarının da katlanarak artacağı uyarısı yapıldı. Habertürk Gazetesi'nde Fatih Altaylı uygulanan yanlış politikalar nedeniyle yakın bir gelecekte etin ulaşılamaz hale geleceğini belirterek o zaman da kasapların, celeplerin suçlanacağını yazdı. Anadolu'da büyük bir hayvan katliamı yaşandığını, bu duruma seçime kadar fiyatlar artmasın diye sessiz kalındığını savunan Altaylı, "bunlar daha iyi günlerimiz" ifadelerini kullandı.

BUGÜN FİYATLAR YÜZDE 15 ARTTI

HalkTV internet sitesinde Nuray Tarhan imzalı haberde ise kırmızı et fiyatlarının bir gün içinde yüzde 15 zamlandığına dikkat çekilerek, 15 bin süt ineğinin 9 bininin kesime gitmesiyle süt ürünlerinde fiyatların bir yılda üçe katlandığı kaydedildi. Haberde görüşlerine yer verilen sektör yetkilileri yılbaşından itibaren et fiyatların katlanarak artacağını ifade etti.

KESİLECEK HAYVAN SORUNU BAŞLADI

Süt ineklerinin kesilmesi nedeniyle yatay bir seyir izleyen kırmızı et fiyatlarının kesilecek hayvan  bulunamadığı için yükselişe geçtiği dile getirilen haberde bugün karkas et fiyatlarına yüzde 15 zam geldiği bildirildi. Haberde görüşlerine yer verilen Adana Çiftçiler Birliği Başkanı ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Üyesi Mutlu Doğru 1 ay önce 95 -100 TL olan karkas et fiyatlarının 115-120 TL’ye yükseldiğini belirterek, kesilecek hayvan bulma sorunu yaşandığını ifade etti.

YILBAŞINDAN İTİBAREN FİYATLAR KATLANACAK

15 bin süt ineğinden 9 bininin kesime gittiğini belirten Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Ankara Temsilcisi Sebahattin Bulut ise son bir yılda dana kuşbaşının 98 liradan 180 liraya, kıymanın da 85 liradan 170 liraya çıktığını kaydetti. Bulut, yılbaşından itibaren kırmızı et fiyatlarının katlanarak artacağını savundu. Artan maliyetler yüzünden besicilerin zarar ettiğini dile getiren Bulut, 150-200 kiloluk bir buzağının fiyatının 25 bin lira olduğunu, yıllık yem maliyeti ile birlikte maliyetin 50 bin liraya çıktığını kaydetti. Çiftçiye ve besiciye destek verilmesinin şart olduğunu ifade eden Bulut, hastanelerde hasta başına, köprülerde araç başına verilen desteğin aynısının çiftçi ve besiciye verilmesi gerektiğini söyledi. Bulut, "Tarım ve Orman Bakanı etrafındaki bürokratları değil çobanları dinlerse sorun çözülür” diye konuştu.