Kırmızı et fiyatlarında rekor kırıldı! Son fiyatlar cep yaktı et almak artık hayal oldu
Kırmızı et fiyatları vatandaşların satın alamayacağı kadar yükseldi. Karkas etin kilogramı 85 lirayı aştı. İşlenmemiş gıda grubu içinde yükselen yem fiyatlarının etkilediği kırmızı ve beyaz et fiyatları son yılların rekorunu kırdı.Türkiye'de kırmızı etin kilogramına gelen zamlar yüzünden vatandaş Ramazan'da sofrasına kırmızı eti koyamaz oldu
Mart ayında açıklanan enflasyon rakamları içinde gıda ürünlerindeki artış dikkatlerden kaçmadı. Türkiye'de kırmızı etin kilogramına gelen zamlar yüzünden vatandaş Ramazan'da sofrasına kırmızı eti koyamaz oldu. İşlenmiş gıda gruplarından ekmek ve tahıllarda görülen yüzde 5,65'lik artışta buğday fiyatları belirleyici olurken, diğer işlenmiş gıda grubunda ayçiçeği yağı öncülüğünde katı-sıvı yağlar ile et ürünleri, şeker ve alkolsüz içecekler gıda enflasyonunda rakamları zıplatan ana kalemler oldu. Merkez Bankası Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda belirtilen verilere göre, enerjide 2,31 puan, temel malda 1,46 puan, gıdada 1,42 puan, hizmette 1,15 puan ve alkol, tütün ve altında 0,36 puan arttı.
KDV İNDİRİMİ ENFLASYONUN HARARETİNİ SÖNDÜREMEDİ
Merkez Bankası enflasyon raporunda, "Artan jeopolitik risklerle beraber hızlanan uluslararası enerji fiyatları, yüzde 25,76'yla akaryakıt, yüzde 18,92'yle katı yakıt ve yüzde 14,60'la tüp gazdaki aylık fiyat değişimleri üzerinde belirleyici oldu. Elektrik fiyatlarında kademeli tarife limitinin arttırılması ve KDV indirimi ise grup enflasyonunu sınırladı" ifadeleri kullanıldı. Merkezin raporunda KDV indirimi grup enflasyonunu sınırlandırdı denilse de çarşı pazarda vatandaşa yansıyan rakamlar kağıt üstünde kalan rakamlarla uyuşmadı. Bütün bu gelişmeler ışığında marketlerde bazı ürünlere sabit fiyat uygulaması getirilmesi gündeme geldi.
TANZİM SATIŞ İŞE YARAMAMIŞTI
Ayçiçek yağında, unda, kırmızı et, makarna, bulgur, pirinç gibi temel gıda ürünlerinde sabit fiyat getirilmesine ilişkin tartışmalar daha önce çarşı pazarda artan soğan ve patates fiyatlarını dizginlemek için yapılan tanzim satış çadırlarını akıllara getirdi. Ekonomistler gıdada sabit fiyat uygulamasının bütçeye getireceği yük ve olası suistimaller nedeniyle başarılı olamayacağına dikkat çekti. Tanzim çadırlarında satılan sebze meyve gibi bunun da kalıcı bir çözüm olmayacağına vurgu yapıldı. KDV indirimine rağmen marketlerde düşmeyen fiyatların nedeninin üreticinin yüzde 200'leri bulan üretim maliyeti olduğunu hatırlatan ekonomistler, "KDV indirimi nasıl işe yaramadıysa bu da işe yaramayacak. Esas yapılması gereken sabit fiyatla üreticiye mazot vermek, sabit fiyatla gübre vermek, sabit fiyatla elektrik, doğal gaz verebilmek gerekiyor. Eğer çiftçiye sabit fiyatla yem verilirse ette de sabite doğru gidilebilir. Sabit fiyatla gübre, ilaç, yem, mazot, bunları verilirse sabit fiyat uygulaması olur." yorumları yaptı.
KIRMIZI ET FİYATLARINDA REKOR
Öte yandan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Et Fiyat Endeksi Mart ayında yüzde 4,8 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mart ayında ortalama 159,3 puana ulaşarak, endeksin fiyat takibine başladığı 1990 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.