Ekonomi

Kırmızı et satışına kota geliyor! 19 Mart tarihinden sonra...

Et ve Süt Kurumu tarafından kırmızı ete yapılan yüzde 48'lik zam kararı sonrası bir kilogram kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kilogram kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükseldi. Kırmızı et stoklarında düşen rakamlar sonrasında devlet etin ihracatına kısıtlama getirdi. Düveler kesilip dana olarak fatura edilirken, karkas et fiyatları 85 lira civarında, parekende kıymanın kilosu 125-145 TL, kuşbaşının kilosu 135-160 TL’ye satılıyor

Kırmızı ete yapılan zamlar sonrası Et ve Süt Kurumu fiyat listelerini yeniden güncelledi. Düveler kesilip dana olarak fatura edilirken, karkas et fiyatları 85 lira civarında, parekende kıymanın kilosu 125-145 TL, kuşbaşının kilosu 135-160 TL’ye satılıyor. Et stoklarındaki yetersizliğin ithalatla da çözülmesi zor görünüyor zira yurt dışında bir kg karkas fiyatı 84 TL’ye mal oluyor. Devlet kırmızı ette oluşan maliyet artışları ve düşen üretim nedeniyle yurt dşına kırmızı et satışına kısıtlama getirdi. Bu kapsamda büyükbaş hayvan, koyun ve keçi etlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Azerbaycan ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti dışındaki tüm ülkelere satışına kota getirildi.

 

19 MART TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ

Ticaret Bakanlığı İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından 21 Mart 2022 tarihli “Hizmete Özel” başlığı ile “Kırmızı Et İhracatında Dönemsel Düzenleme Yapılması” konulu yazı Tüm Şube Müdürlüklerine, Tüm Bağlantı Gümrük Müdürlüklerine, İstanbul Laboratuvar Müdürlüğüne, Tüm Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerine gönderildi. Bakanlığın gönderdiği yazıda 19 Mart 2022 tarih ve 10724253-305.04.02.02-4916055 sayılı ‘olur’u ile, ülkesel et arz güvenliğinin sağlanması, arz ve talep dengesinin korunması için; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC), Azerbaycan Cumhuriyeti’ne ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne ihracatı yapılacak büyükbaş hayvanların eti ile koyun ve keçi etleri hariç olmak üzere, 0201, 0202 ve 0204 başlığı altındaki Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (G.T.İ.P.)’nde yer alan büyükbaş hayvanların eti ile koyun ve keçi etlerinin ihracatının yeni bir talimata kadar kısıtlanması istendi.

Bakanlığın kırmızı ete kota konulmasına ilişkin gönderdiği yazıda “Bakanlıklarının yeni bir bildirimine kadar 0201, 0202 ve 0204 başlığı altındaki Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP)’nde yer alan büyükbaş hayvanların eti ile koyun ve keçi etlerinin ihracatının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Azerbaycan Cumhuriyeti ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti hariç olmak üzere, 19.03.2022 tarihi ve öncesinde veteriner sağlık sertifikası düzenlenmiş olanlar hariç, ülkemizden çıkışına 19.03.2022 tarihinden itibaren izin verilmemesi istenilmektedir” ifadelerine yer verildi.

ÇİFTÇİLER İSYANDA

Kırmızı et üreticileri ise et fiyatlarındaki artışın en büyük nedeninin maliyetlerdeki artış olduğuna dikkat çekti. 

Çiftçiler et üreticisinin yaşadığı skıntıyı şu sözlerle dile getirdi:

Toptan et 77 liraya satılıyor. Et üreticisi çok zor durumda. Niye zor durumda? Yem fiyatlarıyla baş edemiyor. Hasat zamanında, geçen haziran döneminde bir çuval fabrika yemi 100-110 TL idi. Şu anda 250 TL. Yüzde 100’ün üzerinde zam gelmiş. Diğer kaba yemler de öyle. Samanıydı, yoncasıydı, mısırıydı, arpasıydı. Hasat zamanında 2 liraya aldığımız arpa, şu anda 5 TL. TMO devreye girdi, üreticilere dışardan arpa ithal ederek bizlere 2 TL’den destek olsun diye arpa verdi. Bir nebze olsun üreticiyi rahatlattı. Ama yem ile baş edemiyoruz. Yemdeki aşırı yükselme et fiyatlarına da yansıyor haliyle. Diğer mazottaki artış keza öyle, elektrik fiyatlarındaki artış öyle, hepsini üzerine koyunca üreticiye şu anda bugün itibariyle, 1 kilogram etin maliyeti 78-80 lira civarında.