Genel

Florya Atatürk Deniz Köşkü 1935 yılında inşa edildi!

Ediz Gülten, Star Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "Florya Atatürk Deniz Köşkü" başlıklı yazıyı kaleme aldı. Florya, adını bölgeye park ve bahçe yaptıran Kanuni dönemi başdefterdarı İskender Çelebinin geldiği yer olan Florinadan alıyor

19. Yüzyılda balıkçı uğrağı olan semt, tren yolunun gelmesi ve Atatürkün ilgisiyle önem kazanmış; zamanla yazlık bir dinlenme merkezine dönüşmüş.

Bugünkü ilk durağımız Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk için 1935 yılında inşa edilen Florya Atatürk Deniz Köşkü. Burası, Atatürkün denize girip manevi kızı Ülkü ile oyunlar oynadığı siyah-beyaz görüntüleriyle hepimizin hafızasındadır.

Denizde yüzen bir tekne gibi

Atatürkün sağlığına kavuşması için İstanbul Belediyesi tarafından düzenlenen yarışma sonucu seçilen köşk projesi, mimar Seyfi Arkan tarafından Bauhaus üslubu uygulanarak inşa edilmiş. Sahilden 70 metre uzaklıkta kazıklar üzerinde duran köşkü kıyıya bir iskele bağlıyor. Köşk adeta denizin üzerinde yüzen bir tekne. İçeri girdiğimizde bizi Atatürkün yemek ve toplantı salonu karşılıyor. Toplantı salonunun hemen yanında ise çalışma odası ve kütüphane var. Salondan arkadaki odalara doğru ilerlerken ayakkabı, bornoz, şapka gibi Ataya ait kişisel eşyalara rastlıyoruz. Duvarlarını Atatürk fotoğraflarının süslediği uzun koridorun sonunda misafir yatak odaları bulunuyor. Köşkte bulunan diğer odalarsa Afet İnana ve Atatürkün manevi kızı Ülkü Adatepeye ait. Atatürkün yatak odasında kendisine ait bir kıyafetin Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yapılan birebir örneğini, banyosunda ise iskemle biçimindeki tartısını görüyoruz.

Atatürk Müzesi

Köşkte en son 28 Mayıs 1938de bulunan Atatürk, dinlenmek dışında devlet işlerini de buradan yönetmiş; Kral 8. Edward, Madam Simpson gibi önemli konuklarını da burada ağırlamış. Onun ölümünden sonra İsmet İnönüden Kenan Evrene Cumhurbaşkanları tarafından kullanılıp 1988de TBMM
Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilen

köşk, restorasyonun ardından 1993 yılında Atatürk Müzesi olarak açılmış.

Siz de Pazartesi, Perşembe hariç her gün açık Florya Atatürk Deniz Köşküne gelebilir, hafta sonları (Cuma, Cumartesi, Pazar) halk gününden yararlanıp 1 Liraya burayı gezebilirsiniz.

Çocukluğumdaki dönerin lezzeti

Atatürk Deniz Köşkünden ayrılıyoruz. Yemek için tercihimiz biraz ileride, yine sahilde bulunan 41 yıllık bir işletme; 33 senedir Floryada olan Kosova Et Lokantası. Genç işletmeci Onur Kosova ile tanışmamızın ardından sofraya oturuyoruz. Önce mezelerimiz geliyor: patlıcan

salatası, iç baklalı enginar, haydari, acılı ezme ve semizotu salatası. Semizotu salatası özel vişne sosuyla yapılıyor ve diğer mezeler gibi ferahlatıcı.
Bir dönem Ataköyde otururken burada yediğim yaprak dönerin tadı hiç değişmemiş. Beni çocukluğuma götüren bu enfes lezzeti size de tavsiye ediyorum. Köfte yemeyi tercih ederseniz, yanındaki nohutlu kumpir sizi şaşırtacak. Krema soslu kabakla servis edilen kuzu pirzola da oldukça yumuşak, çünkü Trakyanın kekikle beslenen kıvırcıklarından elde ediliyor. Buraya geldiğinizde hem bu müthiş lezzetleri tatmanızı, hem de mekânın tam ortasında bulunan 31 yıllık kauçuk ağacını görmenizi tavsiye ediyorum. Güzel İstanbulla Çarşamba akşamı 20.00de 24 ekranlarında buluşmak üzere hoşça kalın, ama İstanbulsuz kalmayın!..
Star/Ediz GÜLTEN