Konut

Fonksiyonel ürünler mobilyayı büyüttü

Hükümetin KDV indirimiyle birlikte yeniden hareketlenen mobilya sektörü, fonksiyonel ürünlerle 7.5 milyar dolarlık hacme ulaştı

Değişen trendlere uygun üretime yönelen firmalar, yeni modellerinde gizli ve çok bölmeleri olan fonksiyonel, hafif ve az yer işgal eden modüler ürünlere ağırlık verince, mobilya 7.5 milyar dolarlık büyüklüğü bulup, üstünü zorlamaya başladı.

HÜKÜMETİN KDV indirimiyle birlikte yeniden hareketlenen mobilya sektörü, fonksiyonel ürünlerle 7.5 milyar dolarlık hacme ulaştı. Bunda tüketici alışkanlıkların hızla değişmesinin yanı sıra, yaşam alanlarında boşluklara duyulan ihtiyacın giderek artması etkili oldu. Değişen trendlere uygun üretime yönelen firmalar, artık yeni modellerinde gizli ve çok bölmeleri olan, hafif, az yer işgal eden modüler ürünlere ağırlık vermeye başladı.

65 bin mobilyacı var

Bunun sonucunda artık, müzik sistemlerinin adapte edilebildiği yatak takımları, dijital baskı teknolojisiyle tablo görünümü kazandırılan televizyon üniteleri, hem kitaplık hem de kanepe fonksiyonlu oturma grupları, satranç ve tavla takımına dönüşebilen puflar, tüm ortamın aydınlatmasını sağlayan portmantolar ön plana çıkıyor. 65 bin mobilya üreticisinin rekabet ettiği sektörde, fonksiyonel mobilya alanında Koleksiyon, 888 Design, Nurus, Derin, Nuxx, Habitat, Doğtaş, Tepe, Çilek, Viteo gibi markalar dikkat çekiyor.

Yenileme süresi kısaldı

Arkadaşımız Mert Temizkan'ın yaptığı araştırmaya göre, fonksiyonel mobilya tasarımlarının yaygınlaşmasında, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu metropollerde stüdyo daire ve rezidans projelerine ağırlık verilmesi etkili oldu. Teknolojideki hızlı gelişmelerle birlikte, el emeği ağırlıklı, dayanıklı mobilyalar yerini modüler ürünlere bırakınca, yenileme süresi de kısaldı. Mobilyada yenileme süresi 15 yıldan 7 yıla düşerken, bunda trendlerin sürekli değişmesi de etkili oldu. Mobilya dayanıklı tüketim ürünü olmaktan çıkıp, hızlı tüketilen ürün grupları arasına girmeye başladı.

Kişibaşı harcama 90 dolar

Türkiye'de, kişi başına düşen yıllık mobilya harcalaması 90 dolar olurken bu Avrupa ülkelerinde ortalama 280 doları buluyor. Sektörün yüzde 26.2'sini mutfak, yüzde 21.4'ünü döşemeli ürünler, yüzde 13.8'ini yatak odası, yüzde 14.1'ini yemek odası, yüzde 9.8'ini masa-sandalye gibi oturma grupları, yüzde 6.5'ini yatak ve baza, yüzde 4.5'unu bahçe mobilyaları, yüzde 3.7'sini de ofis mobilyaları oluşturuyor.

Fonksiyonel mobilyada bazı yaratıcı örnekler

Kanatlardan sehpa: Koleksiyon Mobilya'nın ürünleri arasında yer alan Koray Malhan'ın tasarımı "Ikaros" koltuğun, arkasında yer alan kanat şeklindeki uzantılar, açıldığında sehpaya dönüşüyor.

Puftan tavla masası: Nurus Mobilya'nın yeni tasarımları arasında yer alan pufun üzerine eklenen tahta aparat, sehpa olarak kullanılmasına imkan sağlıyor. Ayrıca bu puf, tavla masasına da dönüşebiliyor.

Hem otur hem de oku: Nuxx'un "Fluid" adlı ürünü hem kitaplık hem oturma ünitesi olarak kullanılabiliyor. Firmanın "Sail" adını verdiği raflı televizyon ünitesi ise, arka rafı sayesinde kullanıcılarına gizli bir depolama alanı kazandırıyor.

İçiçe masa sandalye: Habitat'ın kutu serisi de, hem sehpa, hem de saklama ünitesi işlevi görürken, Derin Design'in "Birth" adlı tasarımı, iç içe geçebilen masa ve sandalyelerden oluşuyor.

TV'yi kapat tablo olsun: 888 Design'in televizyon ünitesi 4 farklı parçadan oluşuyor. Bu ünitenin kapakları, dijital baskı tekniğiyle müşterinin istediği bir fotoğrafla kaplanabiliyor. Kapaklar kapalıyken duvarda asılı tablo görüntüsü oluşuyor.

Yatağından müzik dinle: Defne Koz'un tasarladığı Loop adlı yatak başına monte edilen aydınlatma ve ses sistemi, yatağın müzik sistemine dönüşmesini sağlıyor.

Kayın ve meşenin yerini lake alıyor

MOBİLYADA kayın, meşe kaplama panel ürünlerin yerini, şimdi ceviz ve parlak kaplama lakeler alıyor. Koltuk takımlarında, döşeme ürünlerde açık kahverengi tonu, beyaz, krem ve gri çok kullanılırken renk seçimine mor, pembe gibi canlı renkler de katılıyor.
Hürriyet