Emlak Terimleri

Fuzuli işgal ne demek? Fuzuli işgal nedeniyle tahliye nasıl olur?

Fuzuli işgal, gayrimenkul alanında kullanılan terimlerden biridir. Gecekondulaşma olarak da İngilizce’den Türkçe’ye geçen bu terimin asıl anlamını bilmekte fayda var. Gayrimenkul hukuğunda bu terim biraz farklı tanımlanır. Peki fuzuli işgal nedir ve yasal sonuçları nelerdir? 

FUZULİ İŞGAL NE ANLAMA GELİR?

Fuzuli işgal, "Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulama Şekli Ve Esaslarına Dair Yönetmelik" çerçevesinde tanımlanan bir hukuki kavramdır. Bu tanıma göre, fuzuli işgal bir gayrimenkulün sahibinin izin ve rızası dışında gerçekleşen bir işgal eylemini ifade eder. Bu işgal, taşınmaz malın sahibi ya da malik adına yetkilendirilmiş temsilcisi ile önceden herhangi bir bağlantı kurmaksızın ve rızasız olarak gerçekleşir.

FUZULİ İŞGAL NEDENİYLE TAHLİYE

Türk Borçlar Kanunu'na göre, kira sözleşmelerinde açıkça farklı bir düzenleme yapılmadığı sürece kiracı, kiraya verenin izni olmaksızın kiraladığı taşınmazı başkasına alt kira olarak devredemez. Kiracının bu kurala aykırı davranması durumunda taşınmazı işgal eden kişilere karşı ihtar süresini beklemeksizin tahliye davası açma hakkı doğar.

FUZULİ İŞGAL TAZMİNATI

Fuzuli işgal durumunda, işgalciden geriye dönük olarak talep edilebilen bir tür tazminat olan ecrimisil, özellikle mal sahibinin işgal nedeniyle meydana gelen zararlarını telafi etmeyi amaçlayan bir hukuki mekanizmadır. Ecrimisil, kira ücreti veya benzeri bir ödeme şekli değil, işgalci tarafından ödenen bir tazminat şeklidir.

FUZULİ İŞGAL DAVASI NASIL AÇILIR?

uzuli işgal davası açma süreci, taşınmaz mülkün tahliyesini amaçlayan bir hukuki işlemi kapsar ve bu davanın açılabilmesi için Fuzuli işgal sıfatına sahip olan kişinin mülkten çıkarılması gerekir. Aynı zamanda, Fuzuli işgal nedeniyle tazminat talebinde bulunuluyorsa bu durumda ecrimisil davasının da açılması gerekebilir.

FUZULİ İŞGAL DAVASI NE KADAR SÜRER?

Fuzuli işgale karşı açılan tahliye davaları, ecrimisil tazminat talebiyle birlikte ya da tek başına başvurulabilecek hukuki süreçlerdir. Bu tür davaların yargı yetkisi, genellikle sulh hukuk mahkemelerine aittir. 

Bu tür davaların sonuçlanma süreleri dava açılan mahkemenin iş yükü, dosya içeriği, tanık ifadeleri ve sunulan deliller gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak farklılık gösterir. 

Fuzuli işgal nedir? Fuzuli işgal ne anlama geliyor?

Fuzuli işgal nedeniyle tahliye dava dilekçesi örneği!

Fuzuli işgal davası yetkili mahkeme!