26 / 12 / 2024

Gaiplik kararı!

Gaiplik kararı!

Gaiplik kararını çıkarabilmeniz için öncelikle mahkemeye başvurmanız ve belirlenen yasal sürenin geçmesini beklemeniz gerekiyor. Adım adım gaiplik kararı nasıl alınıyor? diyorsanız habere bakın...




Gaiplik kelime anlamıyla, bir kimsenin nerede olduğunun bilinmemesini ifade ediyor. Medeni Kanun'da ise gaiplik kavramı şu şekilde açıklanıyor; “Bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde kaybolursa, cesedi bulunamamış olsa bile gerçekten ölmüş sayılır” 


Karar nasıl alınıyor? 

Gaiplik'in ne olduğunu anladıktan sonra gaiplik kararının nasıl alındığına değinelim. Gaiplik kararı, Medeni Kanunu'nun 32. maddesine göre şöyle açıklanıyor; 'Ölüm tehlikesi içinde kaybolan kişiler ile veya ölüm tehlikesi içinde kaybolmamış dahi olsa kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir' 


Gaiplik kararı için süre ne kadar? 

Gaiplik kararının istenebilmesi için kanunda belirlenen sürenin geçmesi gerekiyor. Buna göre, kişinin ölüm tehlikesi üzerinden en az bir yıl veya ölüm tehliksei yok ise kişiden son haber alındığı tarihten bu yana en az beş yıl geçmiş olması şart. 


Adım adım mahkeme süreci 

Yukarıda bahsettiğimiz sürenin geçmesine rağmen kişiden haber alınamıyorsa gaiplik kararının çıkması için öncelikle mahkemeye başvurmak gerekiyor. Talebi alan mahkeme ise kararı alabilmek için kayıp kişi hakkında bilgi almak adına yakınlarını ilanla çağırıyor. Bu ilan süresi için ise en az 6 ay sürenin geçmesi bekleniyor.  


Mahkeme tarafından konulan 6 aylık süre zarfında da kişiden haber alınamadığı takdirde mahkeme gaiplik kararını veriyor. Böylelikle kayıp kişinin yakınları mirasçılık hakkını elde etmiş oluyor. 


Gaip ortaya çıkarsa 

Gaiplik kararı alındıktan sonra gaip olan kişi ortaya çıkabilir. Bu durumda ise Medeni Kanun'un 585. maddesine göre, gaibin  mallarını teslim almış olanlar, aldıkları malları geri vermek zorunda kalırlar. 




Geri Dön