27 / 04 / 2024

Galata Köprüsü’ndeki çalışmalar planlanandan önce bitirildi

Galata Köprüsü’ndeki çalışmalar planlanandan önce bitirildi

İBB’nin Eminönü ve Karaköy semtlerini birbirine bağlayan Galata Köprüsü’nde yaptığı “Derz Değişimi ve Asfalt Yenileme İnşaatı” planlanan tarihten önce bitirilerek yol trafiğe açıldı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Fen İşleri Daire Başkanlığı, 1994 yılında inşa edilen ve 490 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğindeki Yeni Galata Köprüsü’ndeki çalışmalarını bitirdi. 16 Eylül Cumartesi akşamı itibariyle köprü her iki yönden trafiğe açık hale getirildi.

Üzerinde tramvay hattı bulunan köprüye, 29 yıl sonra ilk kez bakım yapılmış oldu. Köprü, “Derz Değişimi ve Asfalt Yenileme İnşaatı” ile olası İstanbul depremine karşı da yenilenmiş hale getirildi. Derz değişimi ve asfalt yenileme işlemlerinin yapıldığı çalışma, 2 etaplı olarak planlanarak çalışma hayata geçirildi.

TÜM YAPILAR ONARILDI

Söz konusu yapılan çalışmalar ile köprüdeki yapısal ömrünü tamamlamış hasarlı genleşme derzlerinin, onarım ve yenileme çalışmaları gerçekleşmiş oldu. Deniz ve yağmur sularına karşı köprüyü koruyan mevcut yalıtım tabakası komple sökülerek yeniden yapıldı.

Köprünün geçmişte yapılan asfalt tamiratlarının da baskül sistemine (açılır-kapanır sistem) fazla ağırlık yaptığı ve bu nedenle problemler yaşandığı tespit edilerek gereksiz olan ağırlıklar çıkarıldı. Ayrıca çelik köprü tabliyesine uygun, güneşte erimeyen trinidad asfalt imalatı yapılarak köprü üzerindeki yola uygulandı.

Galata Köprüsü’ndeki çalışmalar planlanandan önce bitirildi

DEPREME KARŞI DAHA DİRENÇLİ

Yine projeye göre, yıllar içerisinde teknik ömrünü çoktan bitirmiş olan deniz ve yağmur sularına karşı köprüyü koruyan mevcut yalıtım tabakası komple sökülerek yeniden döşendi.

Yapılan bu çalışmalar ile birlikte Yeni Galata Köprüsü’nün teknik ve işletme ömrü daha da uzatılmış oldu. Yapılan yenileme faaliyetleri de olası bir depreme karşı köprünün direncini yükseltti.

ÇALIŞMA 5 GÜN ÖNCE BİTİRİLDİ

Köprüde yapılacak olan çalışmalar planlandığı süreye göre daha erken tamamlandı. Projede 20 gün olarak düşünülen 2. Etap çalışmaları 15 gün içerisinde bitirilmiş oldu. Galata Köprüsü planlanandan 5 gün önce her iki yönden araç ve yaya trafiğine açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan çalışmadan memnun olan vatandaşlar artık köprüyü daha güvenli bir şekilde kullanacaklarını ifade ettiler.

 


Geri Dön