Genel

Galata Mevlevihanesi yenilendi, ziyaretçilerini bekliyor!

İstanbul ’un kültür başkentliği 2010 ’da kaldı ama o dönemde başlayan projelerin sonuçlarını görmeye devam ediyoruz. 520 yıllık Galata Mevlevihanesi ’nin bahçesindeyiz...

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı 'nın katkılarıyla yenilenen Mevlevihane huzur dolu havasıyla ziyaretçilerini karşılamaya hazırlanıyor.

Mevlevi kültürünün, günümüz müzecilik anlayışının modern teknikleri ile sergilendiği Mevlevihane 'de semahaneyi ve derviş hücrelerini geziyoruz önce. Gezgin dervişlerin nefesler ve ilahiler okuyarak dolaşırken boyunlarına astıkları “Keşkül-ü Fukara ”lar, uzun tesbihler, Mevlevi kıyafet ve kültürü ile müzik aletleri görülmeye değer.

2009 yılında başlayan çalışmalarının tamamlandığı Mevlevihane 'de Halet Efendi Kütüphanesi, Halet Efendi Türbesi ve şžeyh Galip Dede Türbesi, Sessizler anlamına gelen Hamuşan Hazire alanı restore edilen bölümler arasında yer alıyor.

Bahçesi ise Beyoğlu 'nun gürültüsünden uzak sessiz sakin yeşilliklerin arasında ruhumuzu dinlendiriyor. Bahçedeki masada, bize özel hazırlanan Mevlevi mutfağından seçilmiş gizli tatlar var. Taze sıkılmış dereotu, nane, maydanoz, kivi ile hazırlanan “yeşil şifa ” ve demirhindi şerbeti eşliğinde sunulan ve her biri birbirinden lezzetli olan yemekler Galata Kiva 'dan geliyor. Mönüyü açtığımızda şu sözlerle karşılaşıyoruz: “Sus artık okuma bu toy, bu sofra yeter; Rum da kıyamete dek sofrandan yer, doyar, Türk de. ”

Bir diğer adresimiz Kumkapı 'daki Patrikhane Müzesi. 2010 Ajansı 'nın katkılarıyla restorasyonu tamamlanan ve ziyarete açık olan müzede Patrik 9. Hovhannes Golod Koleksiyonu, Noel Baba 'nın (Aziz Nikolaos) reliği (kalıntı) ve daha birçok patriğe ait özel eşyalar, dini eserler yer alıyor. Patrikhane binası 540 yaşında. Marmara depreminde hasar gören bina onarım sırasında alt katında ortaya çıkan minik odacıklar zengin bir müzeye dönüşmüş. Külliye içinde yer alan Surp Vortvots Vorodman Kilisesi 'ni rehabilitasyon çalışmaları da ajansın desteğiyle sürdürülüyor. İstanbul 'a pek çok görkemli eser kazandıran mimar Kirkor Balyan 'ın inşa ettiği, 14 Ekim 1828 'de kutsanarak ibadete açılan kilise de, kültür merkezi olarak kullanılacak.
Milliyet/AYLA DÜNDAR